biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2010 február - 11 Cikk


A Visegrádi négyek budapesti energetikai csúcsa
2010 február 27. - Varró Alexandra, Csiki Tamás
A Visegrádi Együttműködés (V4) országainak rendkívüli kibővített miniszterelnöki csúcstalálkozójára került sor 2010. február 24-én Budapesten – a soros elnökséget betöltő ország fővárosában, annak kezdeményezésére. A visegrádi országok vezetőin kívül részt vettek még a találkozón Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Románia és Bulgária külügyminiszterei, politikai képviselői, valamint az Európa Bizottság, a Nemzetközi Energiaügynökség, az Egyesült Államok és a soros (spanyol) EU elnökség képviselői is. A találkozó központi témája az energiabiztonság volt, konkrétan az alternatív energiaellátás lehetőségei a regionális partnerség keretében és azon túl. A V4-ek jelenlegi stratégiai célkitűzéseinek megfelelően az eseményt egybekötötték a „Keleti Partnerség” országaival való tárgyalással és a „Duna-konferenciával”.

A balkáni országok vízumkönnyítése
2010 február 25. - Lipics László
2009. december 19-től három balkáni ország - Macedónia, Szerbia, Montenegró - állampolgárai vízummentesen utazhatnak az Európai Unió tagállamaiba. A november végi döntésről az újságok tájékoztatták a közvéleményt, hivatalosan azonban csak a hatályba lépés előtti napon, december 18-án jelent meg az erről szóló jogszabály

Müncheni Biztonságolitikai Konferencia - 2010
2010 február 23. - Justh Krisztina
Február 5-7. között zajlott a 46. Biztonságpolitikai Konferencia a müncheni Bayerischer Hof szállodában, 50 ország képviseletében több mint 300 magas rangú állami és vállalati vezető részvételével. Az idei mottó - "Nincs több kifogás" - azt a kényszert jelöli, hogy az Európai Unió nem tarthatja vissza magát a globális biztonsági kihívások megoldásában történő érdemi szerepvállalástól, nem válhat irrelevánssá a világpolitika formálói számára.

Ez történt a héten - 2010. február 15-től 21-ig
2010 február 23. - Pető G., Bokányi Z.
Szerdán (február 17.) a brit Guardian hosszabb cikkben számolt be Mahmoud al-Mabhouh Hamasz vezető haláláról. A palesztinai iszlám mozgalom tagjai ekkor vették őrizetbe egyik saját, magas rangú tisztviselőjüket, akit azzal vádoltak, hogy segített egy Moszad csapásmérő osztagnak azonosítani áldozatukat a támadást megelőzően. Palesztin források szerint Nahro Massmoudot, a Hamasz egyik biztonsági főnökét tartóztatták le, és kérdezik ki a január 19-i gyilkossággal kapcsolatban. Az áldozat, al-Mabhouh, éppen visszatért a dubai Al-Bustan Rotana hotelbe a városban tett sétájáról, amikor szobájában rajtaütöttek. A dubai rendőrség szerint 4 baseballsapkát viselő támadó hajtotta végre a gyilkosságot: betörtek a szobába, megölték a célszemélyt, 20 percen belül végeztek, és ezt követően el is hagyták az országot.

Katasztrófahelyzet Haitin
2010 február 19. - Lindmayer Judit
Súlyos természeti csapással indult a 2010-es év a karibi térségben található Haiti számára: január 12-én minden idők egyik legpusztítóbb földrengése rázta meg az ország fővárosát és annak környékét. Az infrastruktúra szinte teljes pusztulása mellett emberek százezrei lelték halálukat a romok alatt. Kaotikus állapotok uralják a területet, mivel a sebesültek ellátása és a segélyszállítmányok szétosztása még mindig akadozik, miközben egyre inkább elhatalmasodik a kétségbeesett embereken az erőszak.

Delhi Csúcstalálkozó a Fenntartható Fejlődésért - DSDS 2010
2010 február 17. - Sedghi Amitis
2010. február 5-7. között a The Energy and Resource Institute (TERI) szervezésében került sor a 10. Delhi Csúcstalálkozóra a Fenntartható Fejlődésért Új-Delhiben (India), a Taj Palace Hotelben. Az idén évfordulóját ünneplő konferenciasorozat témamegjelölése Beyond Copenhagen: New Pathways to Sustaiable Development (Koppenhága Után: Új Utak a Fenntartható Fejlődés Számára) is reflektálni kívánt a tavalyi év decemberében megrendezett Koppenhágai Klímakonferenciára.

Ez történt a héten - 2010. február 8-tól 14-ig
2010 február 15. - Pető G., Bokányi Z.
Afganisztán újra a világ figyelmének középpontjába került a héten, köszönhetően a szombaton (február 12.) indított szövetséges offenzívának. (További források itt és itt.) 6000-nél is több amerikai, afgán és brit katona vett részt az akcióban, melynek legfőbb színtere a tálibok által uralt Helmand tartomány volt Afganisztán déli részén. A műveleti területről érdemes tudni, hogy a tartomány a drogtermelés központja, melynek bevételei egyrészt növelik a tálibok fegyverekre fordítható anyagi forrásait, másrészt komoly hátteret biztosítanak

NATO Hírfigyelő - 2010. január
2010 február 13. - Tófalvi Fruzsina
Január 15-én Macedónia (FYROM) miniszterelnöke találkozott Rasmussen főtitkárral, akivel az ország afganisztáni szerepvállalását, illetve euro-atlanti integrációs törekvéseit vitatták meg. Rasmussen szerint a NATO elkötelezett Macedónia csatlakozása mellett, azonban nem kíván beavatkozni a Görögországgal folyó névvitába, ezt a kérdést bilaterális alapon kell megoldani. A főtitkár grúz és pakisztáni parlamenti képviselőkkel találkozott még a hónapban, a főtitkár helyettes Marokkóban, a Katonai Bizottság elnöke pedig Montenegróban tett látogatást. A haiti földrengést követően a szövetség is mozgósította kapacitásait a nemzetközi válságkezelési erőfeszítések támogatására.

EU Figyelő - 2010. január
2010 február 11. - Vajkai Edina
Január 1-jén Spanyolország átvette Svédországtól az Európai Unió soros elnöki tisztségét, őket követi majd az év második felében Belgium, illetve 2011 első felében Magyarország. Spanyolország minden téren szorosan együtt kíván működni az elnökségi triót alkotó másik két tagállammal, és hangsúlyozták, hogy ezzel az uniós döntéshozatal következetességét kívánják erősíteni. Madrid feladatai bizonyos mértékben eltérnek azonban az eddigi elnökségi feladatoktól, mivel a Lisszaboni Szerződés számos olyan újítást tartalmaz, melynek értelmében egyes feladatkörök átkerülnek az állandó elnök és a külügyi főképviselő hatáskörébe. Precedens értékű lesz tehát Spanyolország fél éves elnöki ciklusa abból a szempontból,

Ez történt a héten - 2010. február 1-től 7-ig
2010 február 08. - Pető Gergő
„2010. február 7-én a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik összekötő csoportja felelősségi területén feladatot hajtott végre, melynek során a csoportot helyi idő szerint 11.16-kor Pol-e Khomritól dél-keletre kb. 80 kilométerre, az Andara völgyben Deh-e-Selah és Banu járás határán támadás érte.

Ez történt a héten - 2010. január 25-től 31-ig
2010 február 01. - Pető G., Bokányi Z.
Pénteken (január 29.) a Reuters arról tudósított, hogy az Oroszországi Föderáció első 5. generációs lopakodó vadászgépe, a T-50-es tesztrepülést hajtott végre. A szakértők véleménye szerint az orosz vezetés ezzel az Egyesült Államok technológiai kihívására adott választ, ugyanis az amerikai haderő már 1997 óta rendelkezik 5. generációs vadászgépekkel (F-22, majd F-35), azonban Moszkva mindeddig nem volt képes ilyen repülőgéposztály hadrendbe állítására.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem