biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2010 március - 12 Cikk


Ez történt a héten - 2010. március 22-től 28-ig
2010 március 30. - Pető Gergő
Szombaton (március 27.) a Reuters arról számolt be, hogy a dél-koreai hivatalos szervek szerint Észak-Koreának semmi köze elsüllyedt hadihajójukhoz, amely a két ország vitatott tengeri határához közel kapott léket. Az előzetes, tévesnek nyilvánított spekulációk nemcsak a két ország korántsem szívélyes viszonyában feszítették a végletekig a húrt, hanem a Wall Streeten is komoly riadalmat okoztak, ugyanis sokan tartottak egy lehetséges fegyveres konfliktus kirobbanásától. A kereskedelmi életben ez úgy nyilvánult meg, hogy a won dollárral szembeni értéke jelentősen esett. A dél-koreai közlemény szerint egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, továbbra is keresik az okát, hogy hogyan következhetett be robbanás a hajó fedélzetén. A Reuters helyszíni riporterei szerint még mindig kutatnak a hajó roncsai után a Baengnyeongdo sziget közelében. Az Elnöki Kék Ház szóvivője, Kim Eun-hye kijelentette, hogy a milliós haderővel rendelkező Észak-Korea a kérdéses időben nem folytatott semmilyen szokatlan hadmozdulatot.

Jemen és a globális terrorizmus
2010 március 25. - Marsai Viktor
Miközben a Szövetségesek rövid időn belül szeretnék döntésre vinni a háborút az afganisztáni hadszíntéren, az Arab-félsziget déli csücskében egy olyan terrorista központ van kialakulóban, amely a közép-ázsiai, jelenleg meglehetősen leterhelt al-Kaida csoportoknál sokkal komolyabb erőket képes megmozgatni a Egyesült Államok és a nyugati civilizáció elleni küzdelemben. Jemen diffúz belső viszonyai, valamint az iszlamista radikálisokhoz fűződő múltja kiváló alapot nyújt arra, hogy az al-Kaida visszatérjen ,,gyökereihez” (Oszama bin Laden apja a jemeni Hadramawt-ból költözött Szaúd-Arábiába – Shay 2007, 114.), és sokak szerint meglehetősen szétzilált hálózatát egy jóval nyugalmasabb és lehetőségekkel teli területen szervezze újjá.

Ez történt a héten - 2010. március 15-től 21-ig
2010 március 23. - Pető Gergő, Bokányi Zoltán
Hétfőn (március 15.) Izrael Egyesült Államokba delegált nagykövete kijelentette, hogy a két ország viszonya nem volt ilyen mélyponton az elmúlt 35 évben. Múlt héten pattant ki a botrány, amikor az izraeli hivatalos szervek nem fogadták el Joe Biden amerikai alelnök meghívását egy fehér házi találkozóra, ahol a legfontosabb téma a legutóbbi izraeli telepesítések ügye lett volna. A megerősített hírek szerint ugyanis Izrael 1600 új házat épít a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Az Egyesült Államok ezt követően bejelentette, hogy még mindig várnak a hivatalos izraeli állásfoglalásra az ügyben. A palesztin képviselők tiltakoztak az új döntés ellen, ám az izraeli nyilatkozatok szerint a telepek nem okoznak semmiféle bántódást a Kelet-Jeruzsálemben élő araboknak.

Ötödik generációs vadászbombázó az orosz légierőnél
2010 március 22. - Dudás Attila
A hírügynökségek tájékoztatása szerint 2010. január 29-én sor került az Oroszország és India által közösen fejlesztett ötödik generációs vadászbombázó, a PAK-FA, vagy másik nevén a Szuhoj T-50-es első tesztrepülésére. A PAK-FA rövidítés a Front Légierő Perspektivikus Repülő-komplexuma nevet takarja. A 47 perces tesztrepülést Szergej Bogdan tesztpilóta hajtotta végre, melyre a fejlesztő Szuhoj cég Amur menti komszomolszki repülőterén került sor. Ebben az üzemben, mely a Szuhoj cég legjelentősebb gyáregysége, építik többek közt a Szu-35BM prototípusának példányait, az algériai, kínai, venezuelai, vietnámi légierő Szu-30MK-it, illetve a kínai haditengerészet Szu-33-asait, továbbá az indonéz Szu-27SzKM és Szu30MK2 típusú repülőgépeket egyaránt.

Az EU Stabilitási Eszköz Programja és a szakértői támogatás hazai vonatkozásai
2010 március 19. - dr. Németh József, dr. Papp Zoltán
Az EU külkapcsolatok pénzügyi hátterét biztosító külkapcsolati tárgyú támogatási eszközök alkalmazása, illetőleg felhasználása központi kérdés az EU tagállamok számára. Jogos igényként jelentkezik részükről, hogy befolyásolni akarják és részt kívánnak venni a finanszírozott prioritások, illetőleg programok kialakításában. A projektek végrehajtásában történő közreműködés is komoly előnyökkel járhat, nem utolsósorban a tagállami köz-, és magánszféra szereplői számára. Mindezekre tekintettel a hatékony érdekképviselet és érdekérvényesítés kialakítása és gyakorlása hazánknak is elemi érdeke. Ehhez szükség van a különböző szereplők, így a kormányzati szervek, kutató intézetek, civil-, és magánszféra közötti együttműködésre. A tanulmány ezt a kérdéskört igyekszik körbejárni az egyik támogatási eszköz, a Stabilitási Eszközzel (továbbiakban: IfS – Instrument for Stability) kapcsolatban szerzett tapasztalatok alapján, egy konkrét aktualitással bíró magyar példa bemutatásán keresztül. Ennek jegyében a régiókon átnyúló veszélyforrások kezeléséről szóló IfS prioritás kidolgozásában, illetőleg végrehajtásában történő részvételünk háttere és jövőbeli perspektíváinak bemutatásáról lesz szó. A szerzők az érintett magyar résztvevő, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, valamint a Stabilitási Eszköz általános koordinációjáért felelős külügyi tárca munkatársai.

Ez történt a héten - 2010. március 8-tól 14-ig
2010 március 15. - Pető Gergő, Bokányi Zoltán
Brazília március 8-án nyilvánosságra hozta annak a 102 Egyesült Államokbeli terméknek a listáját, melyeket 14 és 100 százalék közötti, 591 millió dollár értékű büntetővámmal tervez sújtani. A felsorolásban olyan áruk szerepelnek, mint személygépkocsik, hajók, hűtőgépek, a rágógumi, továbbá különböző mezőgazdasági cikkek. Az intézkedésekre a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) adott engedélyt a brazil kormánynak, miután az panasszal élt az amerikai gyapottermelőknek Washington által folyósított támogatásokkal kapcsolatban. Brazília még 2002-ben terjesztette a szervezet elé az ügyet, mely évek óta húzódik, de érdemi előrelépés eddig nem történt annak ellenére sem, hogy a WTO több alkalommal is a dél-amerikai ország javára döntött a vitában. Lula da Silva brazil elnök kifejezte abbéli reményét,

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 2009-ben - Évértékelés III/III.
2010 március 09. - Csiki Tamás, Tófalvi Fruzsina
A NATO tagjai a strasbourg-kehli csúcstalálkozón hivatalosan is bejelentették, hogy a biztonsági környezet dinamikus változása és a tagállamokat érő fenyegetések hatására a szövetség működését alapvetően szabályozó új stratégiai koncepciót kell kialakítani. A Zárónyilatkozat és a Nyilatkozat a Szövetség Biztonságáról így fogalmaz: „Országaink lakosságának és területének erős kollektív védelme a szövetség alapvető célkitűzése, és ez továbbra is legfontosabb biztonsági feladatunk marad. A NATO folyamatban lévő transzformációja meg fogja növelni képességét, hogy szembenézzen a jelenlegi és a 21. században jelentkező biztonsági fenyegetésekkel, a katonai műveletek teljes spektrumának végrehajtására felkészült és telepíthető haderővel a szövetség területén és határainkon túl, akár stratégiai távolságban is.

Ez történt a héten - 2010. március 1-től 7-ig
2010 március 09. - Pető Gergő, Bokányi Zoltán
Vasárnapi (március 7.) összefoglalójában a Reuters hosszabban kitért a zajló iraki parlamenti választások fejleményeire. Ezen a napon legalább 38 ember vesztette életét a folyamatos bomba- és rakétamerényletekben, melyek megakadályozására ugyan kevés esély volt, mégis rossz színben tüntetik fel a fiatal iraki demokráciát. Az al-Kaida kommunikációs csatornáin keresztül előzetesen már felhívta az iraki nép figyelmét arra, hogy ne szavazzanak, helyette támadják meg azokat, akik „megszentségtelenítik őket”. Az erősödő támadások annál is inkább aggodalomra adnak okot, mert sok elemző és politikus a választásokat egyféle próbának tartja, mely azt teszteli, hogy az iraki biztonsági erők mennyire tudják kézben tartani az eseményeket az amerikai csapatok közelgő kivonásának fényében.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 2009-ben - Évértékelés III/II.
2010 március 07. - Csiki Tamás, Tófalvi Fruzsina
Afganisztánban az év katonai műveleteit az afgán nemzeti biztonsági erők és ISAF-erők közös akciója vezette be Helmand tartományban. A „Vörös Tőr” hadművelet (Operation Red Dagger, Operation Sond Chara) még 2008 decemberében kezdődött, és 18 nap alatt visszaszorította a lázadókat a tartomány központja, Lashkar Gah környékéről. Ezzel nyílt lehetőség arra, hogy fokozzák a kábítószer-termelés és -csempészés elleni fellépést, és az év elején végrehajtsák a választási listák összeírását a lakosság körében. Összességében elmondható, hogy 2009 egésze ebben a szellemben telt az országban.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 2009-ben - Évértékelés III/I.
2010 március 05. - Csiki Tamás, Tófalvi Fruzsina
2008. december 15-én Jaap de Hoop Scheffer, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 11. főtitkára a következő évet felvezető újévi köszöntőjében azt jelezte előre, hogy 2009 teendőkben gazdag év lesz: az újonnan megválasztott amerikai elnök, Barack Obama első európai látogatását várta az öreg kontinens, áprilisban két új állam csatlakozásával már 28 tagállammal ült össze a strasbourg-kehli csúcstalálkozó – külön megemlékezve a NATO fennállásának 60. évfordulójáról –, míg az afganisztáni műveletek egész évben fokozódó figyelmet és erőfeszítést követeltek.

EU Figyelő - 2010. február
2010 március 02. - Vajkai Edina
Február 2-án európai uniós elfogatóparancsot adott ki egy krakkói bíróság az ellen a svéd állampolgár ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő tervelte ki az auschwitzi haláltábor bejárata felett elhelyezett felirat ellopását. A lengyel hatóságok 5 lengyel állampolgárt vettek őrizetbe annak gyanújával, hogy ellopták, és három részre vágták az „Arbeit macht frei” szövegű feliratot. Alapos a gyanú azonban, hogy a lopás értelmi szerzője és kitervelője egy svéd állampolgár, bizonyos Anders Högström volt. Az elfogatóparancs szerint, ha az Európai Unió 27 tagállama között valamelyikben rábukkannak a keresett személyre, kötelesek előállítani és kiadni a lengyel hatóságoknak.

Ez történt a héten - 2010. február 22-től 28-ig.
2010 március 01. - Pető Gergő, Bokányi Zoltán
Február 22-én (hétfőn) a török rendőrség több nyugalmazott tábornok és más katonatiszt irodáiban, otthonaiban tartott házkutatást, majd több embert őrizetbe vettek. A rendőrség rajtaütése egy folyamatban lévő nyomozás része volt, amely a török média által „Pöröly-akciónak” elnevezett tervet vizsgálja. A hangzatos nevet viselő tervet egyes sajtóértesülések szerint állítólag a Török Hadsereg egyes vezetői dolgozták ki azzal a céllal, hogy szekularisták elleni megmozdulásokat idézzenek elő, melynek nyomán a fegyveres erők – mint a török világi állam letéteményesei és az atatürki hagyomány védelmezői – megbuktatták volna 2002-től kormányzó Igazság és Felemelkedés Pártját (AKP).

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem