biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2010 április - 9 Cikk


Ez történt a héten - 2010. április 19-től 25-ig
2010 április 26. - Pető Gergő, Baranyi Réka
Szombaton (április 24.) Hamid Karzai afgán elnök New Delhibe érkezett, hogy tárgyalásokat folytasson Manmohan Singh indiai miniszterelnökkel és fontos indiai tisztségviselőkkel. A találkozót a Guardian értesülései szerint az indiai fél kezdeményezte, hogy ezáltal új mederbe terelhessék a nem túl szívélyes afgán-indiai kapcsolatokat. 2001 óta India több mint 1 milliárd dollár értékben fektetett be Afganisztánban legfőképp az infrastruktúrába és különböző humanitárius projectekbe, hogy ezzel is hozzájáruljon az ország stabilitásának helyreállításához, továbbá hogy megalapozza a két ország jövőbeli kedvező kapcsolatát. Azonban az indiaiak által követett politika nem számolt eléggé a Nyugat azon vágyával, hogy az ISAF csapatait minél gyorsabban szeretné kivonni Afganisztánból, továbbá figyelmen kívül hagyta Pakisztán egyre jelentősebb szerepével a nyugati tervekben. India, mint az ismeretes, rendkívül ellenséges viszonyban van szomszédjával, ám a nyugati hatalmak Pakisztánnak kulcsszerepet szánnak abban, hogy a térség stabilitása akkor is fönnmaradhasson, ha erőik távoznak Afganisztán területéről. Az indiai politikusok tehát joggal félnek attól, hogy a régióval kapcsolatos fontosabb döntések szempontjából országuk marganizálódik. Ez a találkozó az első olyan alkalom, amikor az afgán elnök külső közvetítők nélkül, kettesben ült le tárgyalni az indiai miniszterelnökkel. Az indiai külügyminiszter által kiadott hivatalos tájékoztatás szerint a két vezető a közös globális, regionális és kétoldalú érdekeket vitatja meg, ezek között pedig kiemelt helyen szerepel annak a több ezer indiai származású embernek a biztonsága, akik jelenleg is átfogó infrastruktúra-fejlesztő projectekben vesznek részt Afganisztán területén.

START 3 és a washingtoni nukleáris konferencia
2010 április 20. - Varró Alexandra
Április első felében kétség kívül az egész világ a nukleáris fegyverek korlátozásával foglalkozott. 8-án az Egyesült Államok és Oroszország megkötötte az új hadászati támadó fegyvereket korlátozó szerződést, a START-3-at, mellyel újabb csökkentéseket kívánnak végrehajtani a két ország nukleáris arzenáljában, ezzel példát mutatva a világnak, hogy az államok törekedjenek a nukleáris fegyverek végleges leszerelésére, azok beszerzése helyett. Alig egy héttel később Washingtonban nukleáris konferenciát tartottak, mintegy előkészítve az Atomsorompó Szerződés májusi felülvizsgálatát. A résztvevő államok vállalásokat tettek a nukleáris terrorizmus megelőzésére, többek között, hogy szigorúbban fogják őrizni nukleáris technológiájukat és hogy nem termelnek, nem használnak fegyverminőségű plutóniumot vagy dúsított uránt.

Ez történt a héten - 2010. április 12-től 18-ig
2010 április 19. - Pető Gergő
Hétfőn (április 12.) őrizetbe vettek egy dél-koreai férfit Dél-Koreában, akiről gyanítják, hogy Észak-Koreának végzett információgyűjtő tevékenységet, valamint hogy együttműködött a kommunista ország haderejével különböző aktivisták elrablásának ügyében. Az 55 éves férfit a hivatalos szervek közlése szerint 1999-ben szervezte be Észak-Korea egy női ügynökön keresztül, mikor az éppen Kelet-Kínában, Shangdong tartományban tartózkodott. A férfi ezt követően 15 napos kiképzésre utazott Phenjanba, kapott 10.000 dollárt és 4 kiló kábítószert. Ezt követően Kínába utazott, ahol segédkezett olyan dél-koreai aktivisták elrablásában, akiknek elsődleges feladata az volt, hogy közreműködjenek észak-koreaiak kijuttatásában diktatórikus hazájukból. Az elfogott aktivistákat a női ügynökön keresztül visszajuttatták Észak-Koreába. Ezen kívül a gyanúsított észak-koreai menekültek elfogásában is segédkezett, ugyancsak Kína területén, akiket később erőszakkal kényszerítettek haza. A férfi bűnlajstroma ezzel még nem ért véget: később megpróbált Kína területén dolgozó dél-koreai hírszerző tisztektől információkat szerezni.

NATO Hírfigyelő - 2010. március
2010 április 18. - Csiki Tamás, Tófalvi Fruzsina
Március 3-án a bosznia-hercegovinai minisztertanács elnöke, Nikola Spiric brüsszeli látogatásán az Észak-atlanti Tanács megerősítette elkötelezettségét Bosznia-Hercegovina MAP tagsága mellett, amennyiben az ország véghezviszi a szükséges reformokat. Március 23-án az Észak-atlanti Tanács Anders Fogh Rasmussen főtitkár vezetésével viszonozta a látogatást Bosznia-Hercegovinában. Az ország vezetőivel találkoztak; a tárgyalások során ismételten megerősítették a MAP tagságba való meghívás lehetőségét, és köszönetet mondtak az ISAF felajánlásokért (10 fő). Március 11-12-én Tiranában gyűltek össze a nyugat-balkáni országok civil társadalmának képviselői, hogy a térség euró-atlanti törekvéseiről hallgassanak előadásokat a téma jeles képviselőitől. Itt került bemutatásra annak a kutatásnak az eredménye is, melynek részeként 2010 januárjában és februárjában mintegy 200 szakértővel és véleményformáló közszereplővel készítettek interjút. Ebből kiderült, hogy a nyugat-balkáni elit 66%-a szerint a NATO a legmegfelelőbb szervezet arra, hogy az euró-atlanti térség biztonságát garantálja, míg 53% úgy gondolja, hogy a szövetség túlságosan a globális problémákra összpontosít, így olyan fontos problémákat és helyszínekről vonhatja el a figyelmet saját térségében, mint a Nyugat-Balkán. A válaszadók 81,55%-a egyetért azzal, hogy a NATO-nak adaptálódnia kell a globális változásokhoz és kihívásokhoz, és csak 11,2% szerint kellene megtartania jelenlegi alapvető célkitűzéseit változatlan formában.

EU Figyelő – 2010. március
2010 április 17. - Csete Zsolt
Kibővített külügyminiszteri találkozót tartottak a Keleti Partnerség programjáról a „Visegrádi Négyek” március 2-án Budapesten. A találkozó a magyar elnökség szervezésében az Európai Unió Keleti Partnerség programjába bevont hat ország – Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Örményország, Grúzia és Azerbajdzsán – a három balti állam, a jelenlegi uniós elnökségi trió két partnerországa – Spanyolország és Belgium – valamint Svédország részvételével zajlott, továbbá jelen volt az Európai Bizottság bővítésért és európai szomszédságpolitikáért felelős biztosa is. A találkozó első fordulójában a Visegrádi Négyek – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – külügyminiszterei vitatták meg országaik együttműködésének lehetőségeit és jövőbeni terveit a Keleti Partnerséggel összefüggésben. Ennek eredményeképpen közös nyilatkozatot fogadtak el, és ebben megerősítették elkötelezettségüket a Keleti Partnerség alapelvei (demokrácia, jogállamiság, alapvető emberi és szabadságjogok, piacgazdaság, fenntartható fejlődés, jó kormányzás) és a kezdeményezés dinamikus fejlesztésének folytatása mellett. Felajánlották segítségüket, szakértelmüket és tapasztalataikat a partnerországok részére a demokratikus folyamatok, a jogállamiság és a piacgazdaság megerősítését szolgáló reformok végrehajtásához. Ígéretet tettek minden olyan elképzelés támogatására, amely a Keleti Partnerség pénzügyi forrásainak további bővítését eredményezi.

Ez történt a héten - 2010. április 5-től 11-ig
2010 április 15. - Pető Gergő, Baranyi Réka
Szombaton (április 10.) Lech Kaczyński lengyel elnök repülőgépe a rossz időjárási körülmények között megkísérelt leszállás közben lezuhant a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében. A tömegszerencsétlenség áldozatai között olyan magas rangú személyek voltak, mint a lengyel Központi Bank elnöke, a vezérkari főnök és több állami, kormányzati tisztségviselő. A pontos adatok még kérdésesek, az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma és a lengyel Külügyminisztérium is eltérő bejelentést tett. Annyi bizonyos, hogy az elnök holttestét is megtalálták a roncsok között. Lengyelország értetlenül áll a történtek előtt és nemzeti gyászt rendelt el. A delegáció Katynba látogatott volna, hogy lerója tiszteletét az 1940-ben a szovjetek által kivégzett több ezer lengyel katona és értelmiségi emléke előtt. A Varsóból induló elnöki gép pilótája a szmolenszki reptéren kísérelt meg többszöri leszállást a moszkvai vagy minszki helyett, figyelmen kívül hagyva az időjárási tényezőket és az orosz légi irányítók javaslatait. A térségben uralkodó átláthatatlan köd következtében a pilóta vélhetőleg rosszul értékelte a helyzetet, s a harmadik landolási kísérlet után végleg elveszítette az irányítást a gép felett, ami a földbe csapódott, majd kigyulladt. Az áldozatok száma mindeddig meghatározatlan, az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma szerint 132 fő, a lengyel Külügyminisztérium bejelentése szerint 89 utas tartózkodott a gépen. A személyzettel együtt az áldozatok számát 96 főre becsülik. A szmolenszki körzet kormányzója, Szergej Antufiev közölte, senki sem élte túl a szerencsétlenséget, mégis szárnyra kaptak olyan híresztelések, melyek szerint három túlélőt kórházba szállítottak a helyszínről. Pontos információkra azonban csak a holttestek azonosítása után lehet számítani, melyet Moszkvában végeznek.

A NATO formálódó új stratégiai koncepciója és Magyarország
2010 április 13. - Marsai Viktor
2010. március 25-én élénk érdeklődés mellett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Dísztermében került sor a NATO formálódó új stratégiai koncepciójának főbb kérdéseit értékelő szakmai konferenciára. Az előadások számos aspektusból közelítettek a problémához a szűk katonai kérdésektől kezdve a civil-katonai kapcsolatokon és a nagypolitikán át egészen a koncepció kidolgozásánál alkalmazott új metodológiáig. A hallgatóság a sokrétű előadásokon keresztül érzékelhették a téma komplexitását és nehézségeit, amit jól jelzett, hogy a konkrét ténymegállapítások mellett az előadók részéről is nagy számban fordultak elő jelenleg még megválaszolatlan kérdések és problémafelvetések.

NATO Hírfigyelő - 2010. február
2010 április 13. - Csiki Tamás
Február 10-én Moldova miniszterelnök-helyettese, Iurie Leanca, aki egyben a külügyminiszteri és európai integrációs feladatkört is ellátja, Brüsszelben találkozott Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkárral, és az Észak-atlanti Tanács előtt mondott beszédet. A Moldova jövőjét és demokratizálódásának lehetőségeit megvitató ülésen szintén részt vett Vitalie Marinuta védelmi miniszter, akivel a 2006 óta folyó Egyéni Partnerségi Akcióterv (IPAP) eredményeit is értékelték a felek. A találkozó egyben a NATO PfP Trust Fund által finanszírozott veszélyes vegyi anyagokat megsemmisítő moldovai projekt harmadik szakaszának ünnepélyes kezdetét is jelentette. E szakasz keretében további 1300 tonna veszélyes vegyszert semmisítenek meg a köztársaság területén.

Ez történt a héten - 2010. március 29-től április 4-ig
2010 április 06. - Pető Gergő, Bokányi Zoltán
Március 29-én (hétfőn) reggel öngyilkos merénylők bombatámadást hajtottak végre a moszkvai metrórendszerben. A merénylők szűk egy órán belül hozták működésbe robbanószerkezetüket a metró 1-es vonalán, az egymástól hat megállóra lévő Lubjanka és Park Kulturi állomásokon. A robbantásokat minden bizonnyal szándékosan időzítették a rendkívül forgalmas reggeli órákra, ahogy a választott helyszínek is tudatosak lehetnek: a Park Kulturi közelében található a város egyik kultúrális központjának tekintett Gorkij Park, a Lubjanka megálló felett pedig az azonos nevet viselő téren áll a Szövetségi Biztonsági Hivatal, az FSZB székháza. A halálos áldozatok száma mára negyvenre emelkedett, továbbá több mint hatvanan sérültek meg. A biztonsági kameráknak sikerült rögzíteniük a támadókat és segítőiket is. Az FSZB információ szerint mindkét öngyilkos merénylő nő volt, illetve a második, Park Kulturi állomásnál aktivált robbanószerkezet – a repeszhatást maximalizálandó – vascsavarokat tartalmazott.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem