biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2010 június - 10 Cikk


Ez történt a héten - 2010. június 21-től 27-ig
2010 június 30. - Justh Krisztina, Nagy Dóra, Pető Gergő
Hétfőn (június 21.) hivatalosan is kihirdették a lengyel elnökválasztás első fordulójának végeredményét. A szavazatok 41,54 százalékát Bronislav Komorowski ideiglenes államfő, a kormányon lévő liberális Polgári Platform (PO) jelöltje szerezte meg a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski – az áprilisban repülőgép-balesetben elhunyt államfő, Lech Kaczynski ikertestvére – ellenében, aki a voksok 36,46 százalékát kapta meg a vasárnapi szavazáson.

Márványtörés - Izrael és Törökország kapcsolata napjainkban
2010 június 28. - Berki Tamás
2010. május 31-e feltehetően mérföldkő lesz a török-izraeli kapcsolatokban, mely egy hosszú folyamat végét jelentve jelentősen átalakította a kelet-mediterrán térség kapcsolatait és biztonságpolitikai helyzetét is. Ezen a napon az izraeli haditengerészet kommandósai elfoglalták a Gázai övezetbe tartó flottilla hajóit, a kötelék zászlóshajóján, a Mavi Marmara-n (Kék Márvány) azonban az intézkedés vérfürdőbe torkollott, miután a fedélzetre lépő tengerészeket a jármű utasai megtámadták. Az összecsapásnak 9 halálos áldozata és 41 sérültje volt – ez utóbbiak között hét izraeli katona.

Ez történt a héten - 2010. június 14-től 20-ig
2010 június 28. - Lindmayer Judit, Pető Gergő, Pető Réka
Hétfőn (június 14.) nyilvánosságra került a vasárnapi belgiumi parlamenti választások végeredménye, melyen, nem kis meglepetésre, a flamand függetlenséget követelő párt, az N-VA (New Flemish Alliance – Új Flamand Szövetség), nyerte el a parlamenti helyek többségét. A keresztény demokraták és a velük kooperáló liberálisok pedig jelentős választási vereséget könyvelhetnek el. Politikai szakértők véleménye szerint a jelenlegi fordulat, továbbá az, hogy a párt, identitásából kifolyólag, csak nehezen képes kormánykoalíciót kötni, könnyen ahhoz vezethet, hogy az ország egy időre megbénul.

Nigéria: problémák és lehetőségek
2010 június 21. - Pocsarovszky Ráchel
A nemzetközi közösség figyelme legutóbb Umaru Yar’Adua elnök halála miatt terelődött Nigériára. A hosszan tartó betegség után elhunyt Yar’Adua helyére Goodluck Jonathant iktatták be, akinek elnökké válása reményt ad a helyi lakosságnak arra, hogy a rend- és béketeremtés megkezdésével az ország a tartós fejlődés útjára léphessen. Tetemes olajbevételei ellenére Nigériában ma is hatalmas méreteket ölt a szegénység és a munkanélküliség, a belső viszályokkal teli országban továbbra is gondot okoz az elképesztő mértékű korrupció, a gyenge vagy egyáltalán nem működő szociális háló, és egyebek mellett a környezetvédelmi problémák is.

NATO Hírfigyelő - 2010. május
2010 június 18. - Tófalvi Fruzsina
Május 4-én a Feröer-szigetek külügyminisztere, Jorgen Niclasen tett látogatást Brüsszelben, ahol a NATO főtitkárral az új stratégiai koncepcióról, Afganisztánról és az új típusú fenyegetésekről tárgyaltak. Másnap pedig Litvánia külügyminisztere, Aivars Ronis látogatott Brüsszelbe. Ugyancsak május 4-én a spanyol miniszterelnök, José Luis Rodríguez Zapatero egyeztetett a honvédelmi miniszter, Carme Chacon Piqueras kíséretében Anders Fogh Rasmussennel, aki kifejezte háláját és elismerését Spanyolország afganisztáni szerepvállalását illetően. Zapatero várakozásának adott hangot, hogy hozzájárulhat a NATO új stratégiai koncepciójának formálásához és a szervezet politikai oldalának megújulásához.

EU Figyelő - 2010. május
2010 június 18. - Vajkai Edina
Szlovákia baloldali miniszterelnöke, Robert Fico bízik abban, hogy pártja sikerrel veszi a június 12-én esedékes szlovákiai parlamenti választásokat. Valószínűleg ez a tény volt az oka annak, hogy május 3-án a sajtó képviselői előtt kijelentette, hogy a Görögország számára nyújtandó gazdasági segélycsomagról legkorábban a választások után hajlandó tárgyalni. Mivel az aktuális kormány támogatja, az ellenzék pedig elutasítja a segélycsomag elfogadását, az ügyből kampánytéma lett.

Ez történt a héten - 2010. június 7-től 13-ig
2010 június 18. - Bokányi Zoltán, Pető Gergő, Sedghi Amitis
Szombaton (június 12.) tovább romlott a kirgizisztáni helyzet. A kormányerők engedélyezték biztonsági erőiknek a halálos erő alkalmazását bizonyos területeken, továbbá az Oroszországi Föderáció segítségét kérték abban, hogy meg tudják állítani az etnikai eredetű zavargásokat, melyek során eddig 77 személy vesztette életét, és az ország két legnagyobb városát lángba borították. A volt szovjet tagköztársaság átmenti kormányzata egy késő éjszakába nyúló tanácskozás során határozott a katonai tartalékok mozgósításáról az egyre növekvő erőszak megfékezésére, melyhez hasonló intenzitású zavargásokra az előző elnök áprilisi szökése óta nem volt példa. A biztonsági erők Osh és Dzsalalabád déli területein használhatnak halálos erőt, ahol felfegyverzett bandák dúlnak, gyújtogatják az üzbégek házait és üzleteit. A kormányzat hivatalos álláspontja szerint a halálos erő megengedhető abban az esetben, ha a polgári lakosság védelmének érdekében bevezetik a szükségállapotot.

Irán nukleáris programja és a transzatlanti kapcsolatok
2010 június 15. - Németh József
Irán nukleáris programja nagyon komoly vitákat generált az elmúlt évtizedekben, de különös figyelmet csak az elmúlt nyolc évben kapott. A szerző az alábbi sorokban e vitákat és néhány lehetséges megoldást tár elénk a transzatlanti kapcsolatokat alapul véve.

Ez történt a héten - 2010. május 31-től június 6-ig
2010 június 08. - Nagy Dóra, Sedghi Amitis, Pető Gergő
Szombaton (június 5.) nagyszabású tüntetéssorozatra került sor legalább 10.000 ember részvételével a tajvani Khaosiung városában, tiltakozásul egy a napokban megkötendő kereskedelmi egyezmény ellen, amelyet országuk köt a tradicionális rivális Kínai Népköztársasággal. Az ellenzők számának éles zuhanását mutatja, hogy a tajvani közvélemény lassan kezd megbarátkozni a Kína felé történő nyitással. A kereskedelmi egyezmény, mely a Gazdasági Együttműködési Keretegyezmény nevet viseli, várhatóan 390 milliárd USD-ral növelheti Tajvan export vezérelte gazdaságát. Egyelőre a tajvani piac az erős szerződés-ellenes vélemények, valamint a megegyezés életbe lépésének késése miatt nem a várt módon reagált a lehetőségre, a szakértők ugyanis azt várták, hogy a piac azonnal kihasználja a kialakuló kedvező lehetőséget.

Ez történt a héten - 2010. május 24-től 30-ig
2010 június 01. - Pető Gergő, Seprődi-Kiss Árpád
Az elmúlt hetekben egyre fokozódó ellentétek miatt a napokban az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolatok olyan mélypontra jutottak, amely a koreai háború óta nem volt tapasztalható. A helyzet alakulása szükségessé tette, hogy a térség nagyhatalmai is szorgalmazzák a válság rendezését, így érthetőek a Kínai Népköztársaság e héten tett diplomáciai lépései. Vasárnap (május 30.) a kínai vezetés részvétét küldte Dél-Korea számára az elsüllyedt hadihajó kapcsán, továbbá Wen Jiabao, Kína miniszterelnöke találkozott Japán és Dél-Korea képviselőivel Jenju szigetén, amely a Koreai-félsziget déli részén található. Déli hírforrások szerint a kínai miniszterelnök kiemelte a megbeszélésen, hogy csak közös lépéssel lehet biztosítani a térség békéjét. Kína egyre nagyobb nyomás alá helyezi a tradicionálisan szövetséges észak-koreai vezetést, mióta a nemzetközi vizsgálóbizottság megállapította, hogy a dél-koreai hadihajó torpedótámadás következtében süllyedt el, amely során 46 dél-koreai matróz vesztette életét.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem