biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2010 július - 5 Cikk


Ez történt a héten - 2010. július 19-től 25-ig
2010 július 26. - Pető Gergő
Franciaország legalább két modern, kétéltű partraszálló hajót fog gyártani az orosz haditengerészet számára – nyilatkozta Nicolas Sarközy francia elnök július 23-án, a Saint-Nazaireben található STX hajógyárban tett látogatása alkalmával. Oroszország négy Mistral-osztályú helikopterhordozó megvásárlásáról is tárgyalásokat folytat Franciaországgal. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök leszögezte, hogy az üzlet csak akkor jöhet létre, ha az magában foglalja a technológiai transzfert is – ez utóbbi kitétel miatt aggódnak leginkább Franciaország NATO-beli szövetségesei. Putyin szerint országa darabonként 300 millió eurós áron kész lenne megvásárolni a hajókat, majd hozzátette, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között ez igen kedvező ajánlat a francia hajógyárak számára.

Ez történt a héten - 2010. július 12-től 18-ig
2010 július 21. - Pető Gergő, Bokányi Zoltán
Július 12-én háromrendbeli népirtással vádolta meg Omar al-Bashir szudáni elnököt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). A vád szerint az elnök a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban 2,5 millió, meghatározott etnikumokhoz tartozó embert kényszerített olyan menekülttáborokba, amelyek egy „gigantikus Auschwitzhoz hasonlítanak”. A szudáni elnököt 2009-ben emberiesség elleni bűntettek, illetve háborús bűnök elkövetésével is megvádolta a hágai székhelyű testület, az elnök viszont elutasította a vádakat.

Ez történt a héten - 2010. július 5-től 11-ig
2010 július 14. - Pető Gergő
Vasárnap (július 11.) északkelet Spanyolországban több mint egy millió fő vett részt azon a tüntetésen, amely nem sokkal az után robbant ki, hogy a spanyol legfelső bíróság június 28-án fontos tételeket távolított el Katalónia autonómiájából származó jogosítványai közül. A bíróság azzal indokolta lépéseit, hogy a katalán nemzet nem ismerhető el törvényesen, mivel a spanyol alkotmány csakis a spanyol nemzetet fogadja el. Előzetes ígéreteiben a spanyol parlament teljes mellszélességgel kiállt Katalónia autonómiája mellett. A terület 2006-ban kapott egy kiterjesztettebb önállóságot, mikor egy népszavazást követően a regionális parlament jogkörei kibővültek, főleg az adóügyek és az igazságszolgáltatás területén, ám ide tartozott az önálló bevándorlásügyi politika alakítása vagy a kikötők és repterek feletti felügyelet. A demonstrálók többségének véleménye szerint a spanyol kormány politikai okokból, egyféle irányváltás keretében szeretné megnyirbálni jogaikat.

Az Európai Unió Haditengerészeti Erejének Atalanta-hadművelete
2010 július 08. - Berki Tamás
Napjainkra evidenciaként kell elfogadnunk azt a tényt, hogy a kétpólusú világrend felbomlását követően a posztmodern társadalmak újabb és újabb fenyegetésekkel kellett, hogy szembenézzenek, melyek jelentős része a hidegháborús korszakban megszokottaktól merőben eltérő megoldásokat követelt. A megváltozott biztonsági környezet dinamikus alkalmazkodásra kényszeríti az államokat és a nemzetközi szervezeteket, az új típusú, – divatos szóhasználattal élve – aszimmetrikus, ezáltal nehezen definiálható, a biztonságpolitikai dimenziók együttes és komplex megértését...

Ez történt a héten - 2010. június 28-tól július 4-ig
2010 július 05. - Nagy Dóra, Pető Gergő
Talán a hét legmegdöbbentőbb híre az Egyesült Államok területén tevékenykedő, majd később őrizetbe vett orosz kémek ügye volt. Csütörtökön (július 1.) a ciprusi hatóságok őrizetbe vették Robert Metsost, aki a gyanú szerint egy Egyesült Államok területén működő orosz kémhálózat meghatározó tagja volt. Első alkalommal a férfit óvadék ellenében még szabad lábra helyezték, miután pont akkor ütöttek rajta, amikor egy Budapest felé tartó légi járatra akart felszállni. Miután azonban megérkezett az FBI körözése, a férfit már hiába keresték. A ciprusi hivatalos szervek egyelőre nem tudják, hogy a férfi elhagyta-e a szigetet, és ha elhagyta, akkor milyen irányba.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem