biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2010 augusztus - 12 Cikk


NATO Hírfigyelő - 2010. június - augusztus
2010 augusztus 31. - Csiki Tamás
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének szokásos éves tevékenységi ciklusához igazodva a NATO Figyelő 2010 nyarán, azaz júniustól augusztus végéig egy közös számban foglalja össze az eseményeket és fejleményeket. A következő Figyelő október elején jelenik meg.

Ez történt a héten - 2010. augusztus 23-tól 29-ig
2010 augusztus 31. - BSZK
Hétfőn az ENSZ emberjogi csoportja megerősítette, hogy két fegyveres csoport több mint 150 nőt erőszakolt meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy támadás során Észak-Kivu tartományban. A ruandai FDLR és a kongói Mai-Mai milíciákhoz tartozó lázadók még július 30-án támadták meg a lakosokat Bunangiri faluban. A „nemi erőszak fővárosaként” is nevezett afrikai országban

Elnökválasztás után: elnyomó hatalom Ruandában?
2010 augusztus 24. - Pocsarovszky Ráchel
A ruandai elnökválasztáson ismét a regnáló Paul Kagame szerezte meg a szavazatok nagy többségét, azonban győzelmét beárnyékolják a politikai elnyomás vádjai. Amennyiben a demokrácia intézményei a választások után sem szilárdulnak meg az afrikai országban, a mintaértékű gazdasági fejlődést produkáló Ruanda könnyen újabb kihívást állíthat a nemzetközi biztonság elé.

Ez történt a héten - 2010. augusztus 16-tól 22-ig
2010 augusztus 24. - BSZK
Kedden (augusztus 17.) reggel öngyilkos merényletet követtek el Bagdad központjában, ahol több száz férfi várakozott egy katonai parancsnokság toborzóirodájának bejárata előtt. A detonáció majdnem 60 emberrel végzett. Az al-Kaida egyik testvérszervezete egy szélsőségesek által használt internetes oldalon vállalta, hogy egyik tagja követte el a merényletet.

Busher 40 éve
2010 augusztus 21. - Sedghi Amitis
A nukleáris politika egyik legfeszültebb és legérdekesebb játszmája zajlik a napokban. 2010. augusztus 13-án Oroszország bejelentette, hogy napokon belül, valószínűleg 21-én megkezdi az Iránban található busheri atomerőmű nukleáris üzemanyaggal való feltöltését. Ezzel az Irán körül kialakult feszült nemzetközi helyzet elérte csúcspontját. Már eddig is jelentős nézetkülönbségek voltak tapasztalhatók az államok között az iráni atomprogramot illetően. Elsősorban az Amerikai Egyesült Államok és Izrael adott hangot nemtetszésének a perzsa állam fegyverzet- és atomprogram-fejlesztése miatt.

Kommentár: Az idők jelei. Az ISAF kudarca Afganisztánban.
2010 augusztus 17. - Marsai Viktor
A történelemben mindig is fontos tényező volt, hogy az államok vezetői olvasni tudjanak az „idők jeleiből,” és politikájukat a még le nem zárult, de már kialakulóban levő új trendekhez igazítsák. A világ többi államához hasonlóan, a Magyar Köztársaságnak is – melynek katonái öt éve teljesítenek szolgálatot Afganisztánban – figyelnie és követnie kell a világban végbemenő változásokat, és szövetségi feladatvállalásait ezen új biztonságpolitikai irányoknak megfelelően kell alakítania, hogy minimálisra csökkenthesse a szakzsargonban járulékos veszteségként emlegetett áldozatok számát.

Ez történt a héten - 2010. augusztus 9-től 15-ig
2010 augusztus 17. - BSZK
Hétfőn (augusztus 9.) az Egyesült Államok bejelentette megállapodását Szaúd-Arábiával, melynek értelmében 10 év alatt 30 milliárd dollár értékben F-15-ös vadászgépeket és Black Hawk helikoptereket szállít az országnak. Izrael rosszállását fejezte ki, amiért az Egyesült Államok ezzel az ügylettel gyengíti katonai dominanciáját a régióban, ezért a repülőkhöz nem fognak többek között nagy hatótávolságú rakétákat szállítani

Ez történt a héten - 2010. augusztus 2-től 8-ig
2010 augusztus 11. - BSZK
Kedden (augusztus 3.) kezdetét vette az Afrikai Ifjúsági Vezetők Találkozója (African Youth Leaders Forum) az Amerikai Egyesült Államok fővárosában. Az eseményen 46 ország közel 115 fiatal gondolkodója vett részt, hogy a „legifjabb kontinens” számos államának 50. függetlenségi jubileumára emlékezve Afrika jövőjéről tárgyaljanak. Obama elnök megnyitó beszédében kihangsúlyozta, hogy Afrika jövője a 30 évesnél fiatalabb generációk kezében van, az új kezdeményezések, az új ötletek és fejlesztések, s ezáltal a kontinens fejlődése csakis a legifjabb generációk megnyerésével és együttműködésével irányozhatók elő.

Megszavazták az új alkotmányt Kenyában
2010 augusztus 10. - Pocsarovszky Ráchel
Az új alkotmány hatályba léptetéséről szóló népszavazáson a kenyaiak nagy többsége „igennel” szavazott, vagyis a kelet-afrikai országban megkezdődhet a törvénytervezetben foglalt reformok végrehajtása, melynek eredményeként Kenya teljes politikai rendszerére átalakulás vár. Változások történnek majd az igazságszolgáltatás területén, valamint a politikai szempontból érzékeny földbirtoklás ügyében is.

EU Figyelő - 2010. június
2010 augusztus 09. - Vajkai Edina
Június 1-jén az Európai Parlament támogatta azt a javaslatot, mely 12 tagállamban (Ausztria, Bulgária, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Luxemburg, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Németország, Belgium, Lettország) engedélyezi a válás szabályaira vonatkozó jogrendszer eseti megválasztását. A határozat – melyet még a Parlament plenáris ülésének jóvá kell hagynia – lehetővé teszi, hogy a különböző nemzetiségű, vagy nem a szülőhazájukban élő párok megválasszák a válásuk, vagy különválásuk alapjául szolgáló jogrendszert.

Ez történt a héten - 2010. július 26-tól augusztus 1-éig
2010 augusztus 03. - BSZK
Július 26-án a Seychelle-szigeteken fejenként 10 év börtönbüntetésre ítéltek 11 szomáliai kalózt, amiért tavaly megpróbálták eltéríteni a seychelle-i parti őrség egy járőrhajóját. Kalózkodás gyanújával további 29 emberre vár bírósági tárgyalás a Seychelle-szigeteken – ezek finanszírozásában a nemzetközi közösség segítséget nyújt az országnak.

A hőséghullámok magyar egészségügyet érintő kihívásai
2010 augusztus 02. - Csehi Gábor
A tudósok által már évtizedekkel ezelőtt jelzett klímaváltozás következményei már a mindennapi gyakorlatban is egyre inkább érzékelhető hatásokban öltenek testet, beleértve az egészségügyi következményeket is. Gyakoribbak lettek a szélsőséges időjárási jelenségek (szélviharok, jégkár, nagy mennyiségű és koncentrált csapadék, vagy éppen a csapadék jelentős és hosszan tartó hiánya, gyors és szélsőségesen nagy hőmérséklet-ingadozások), amelyekre egyrészt a humán környezet, másrészt maga az emberi szervezet is nehezen reagál. Az egészségi hatások vizsgálatát kiemelt fontosságúnak ítélte az 1999-ben Londonban megtartott 3. Környezetvédelmi és Egészségügyi Miniszteri Konferencia is, a WHO pedig a Konferencia Zárónyilatkozata ajánlásainak megfelelően alakította ki programját, melyhez Magyarország is csatlakozott.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem