biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2010 október - 9 Cikk


Ez történt a héten - 2010. október 18-tól 24-ig
2010 október 26. - BSZK
Október 18-án (hétfőn) 43-ra emelkedett azon halálos áldozatok száma, akik a Benini Köztársaságban napok óta tartó áradások miatt veszítették életüket. Az árvíz következtében közel 100 000 embernek kellett elhagynia otthonát, továbbá felütötte fejét a kolerajárvány is, mely egyelőre még csak a Nigériával szomszédos határszakaszokon, valamint a tengerparti térségben követelt halálos áldozatokat.

Ez történt a héten - 2010. október 11-től 17-ig
2010 október 19. - BSZK
„Nigériában lesz a következő „aranyláz” az országban lévő gazdasági boom miatt” – ezt a Dél-Afrikai Köztársaság korábbi jegybankelnöke, jelenleg a Goldman Sachs csoport tanácsadója mondta hétfőn. A volt jegybankelnök nyilatkozatában arra utalt, hogy a nyugat-afrikai ország a következő évre vonatkozóan az erőműépítések kapcsán 10%-os gazdasági növekedést célzott meg, így erős versengés várható majd a befektetők között.

A jövő hírszerzése? Az OSINT - Nyílt Forrású Információszerzés
2010 október 18. - Rédecsi Gábor
Az információvédelem, azon belül is az informatikai és webbiztonság napjaink egyik kiemelkedő témaköre. Az internet elterjedésével, a globalizációval, az adatok áramlásának felgyorsulásával olyan dimenziók nyíltak meg, melyek új lehetőségek széles tárházát biztosítják az információk begyűjtéséhez, elemzéséhez. A technikai fejlődés nyújtotta lehetőségekkel az aktuális kormányhivataloknak is lépést kell tartania, különös tekintettel a hírszerzésre.

EU Figyelő - 2010. szeptember
2010 október 14. - Vajkai Edina
Szeptember 7-én reggel, Strasbourgban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megtartotta első évértékelő beszédét. Az Unió helyzete beszédben (melyet amerikai mintára neveztek el) Barroso nem csak az eltelt év eredményeivel és értékelésével foglalkozott, hanem a jövőt meghatározó fontos kezdeményezést jelentett be. Érdekesség, hogy a beszédet megelőző napon az Európai Parlament képviselői és frakciói arról vitatkoztak, hogy kötelező legyen-e meghallgatni a politikus beszédét; végül mindenkinek a saját belátására bízták a döntést.

Ez történt a héten - 2010. október 4-től 10-ig
2010 október 11. - BSZK
A hét elején Peking bejelentette, hogy az afrikai országokkal való kereskedelmi forgalma ebben az évben hamarosan eléri a 100 milliárd dollárt. A kínai kereskedelemi miniszter szerint 2010 első felében az áruforgalom 65 százalékkal növekedett Kína és Afrika között. Jelenleg több mint 1600 kínai vállalat folytat valamilyen tevékenységet az afrikai bányászat, kereskedelem, mezőgazdaság, valamint az építőipar területén.

Az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Céljai 2015-ig - áttekintés
2010 október 08. - Szijj Dóra
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése szeptember 20-22. között tartotta a Milleniumi Fejlesztési Célokkal (Millenium Development Goals – MDG) foglalkozó rendkívüli konferenciáját, amely a Béke Nemzetközi Napjával egyetemben egy globális akcióterv kidolgozása révén kívánja szolgálni a fejlődő országok ügyét. Az idei konferencia központi témáját a mélyszegénységtől szenvedő országok adóssággal kapcsolatos kérdései, illetve a harmadik világban élő nők és gyermekek egészségvédelme adták, amelyek orvosolására a Közgyűlés egy 2015-ig terjedő programtervezetet fogadott el. Jelen tanulmány a The Global Partnership for Development at a Critical Juncture címmel elfogadott MDG-dokumentum rövid áttekintésével az ENSZ és egyéb donorok feladatvállalásának főbb irányait kívánja bemutatni.

STUXNET: a virtuális háború hajnala
2010 október 07. - Berzsenyi Dániel, Szentgáli Gergely
2010 júniusában észlelték először azt a kártékony számítógépes programot, mely napjainkra a sajtónak köszönhetően már nem csak az informatikai biztonságért felelős szakemberek kedélyét borzolja. A Stuxnet-ről egyre többet lehet hallani és egyre vészjóslóbbnak hangzanak a vele kapcsolatban megfogalmazottak, pedig a Stuxnet az eddigi információk alapján nem is a mindennapi felhasználóra jelent valódi veszélyt.

Közel-keleti béketárgyalások II.
2010 október 05. - Ördögh Ágota
Egy washingtoni meghívásnak köszönhetően húsz hónap után, 2010. szeptember 2-án először ült egy asztalhoz Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök. A találkozótól Barack Obama amerikai elnök, valamint a közel-keleti kvartett megbízottjai, Tony Blair brit exkormányfő, Hilary Clinton amerikai külügyminiszter, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Abdullah jordán király az évtizedek óta konfliktusban élő felek közötti békefolyamat megindulását remélte. A tárgyalások egyik indoka, hogy ez év szeptember 26-án ért véget az a részleges telepépítési moratórium, amelyet tavaly novemberben fogadott el Netanjahu.

Ez történt a héten - 2010. szeptember 27-től október 3-ig
2010 október 05. - BSZK
Algéria meg fogja duplázni olaj- és földgázkitermelésének mennyiségét az elkövetkező három éven belül – ezt az ország energiavállalatának vezérigazgatója jelentette be kedden. Algéria jelenleg a világ 8. legnagyobb olajexportőre, Európa földgázszükségletének pedig mintegy ötödét biztosítja. A vezérigazgató a vállalat terveiről részletesebben nem szólt, az azonban nyilvános, hogy idén tíz szerződési ajánlatot hirdetett meg a cég.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem