biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2010 november - 14 Cikk


Ez történt a héten - 2010. november 22-től 28-ig
2010 november 29. - BSZK
A hét egyik legfontosabb eseménye egyértelműen az észak-koreai agresszió Dél-Korea ellen. Kedden (november 23.) a New York Times arról számolt be, hogy az észak-koreai hadsereg váratlan támadást intézett a Dél-Koreához tartozó Yeonpyeong szigete ellen. Az első beszámolók szerint két déli katona vesztette életét, valamint 15 további katona és 3 civil sérült meg. Később kiderült, hogy másik két civil is életét vesztette a tűzcsapásban.

Ez történt a héten - 2010. november 15-től 21-ig
2010 november 23. - BSZK
A Nyugat és Oroszország erősödő kapcsolatáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a NATO lisszaboni csúcstalálkozóján. Az elhangzott gondolatokhoz hozzátette, hogy a közép-európai térségnek is meg kell találnia a szerepét ebben a formálódó, új kapcsolatban. Ide tartoznak a különböző garanciák (kereskedelmi, katonai, stb.) és érdekérvényesítési lehetőségek.

A NATO lisszaboni csúcstalálkozójának eredményei
2010 november 23. - Csiki Tamás, Pocsarovszky Ráchel
November 19-én és 20-án a NATO 28 tagállamának állam- és kormányfői, valamint az ISAF-országok és partnerországok képviselői tartottak csúcstalálkozót Lisszabonban. A történelmi jelentőségűnek ítélt találkozó résztvevői az észak-atlanti szövetség új stratégiai koncepciójáról, az európai rakétavédelem megteremtéséről, a NATO belső reformjáról és az afganisztáni műveletek jövőjéről döntöttek, valamint Oroszországhoz fűződő kapcsolatukat is igyekeztek új alapokra helyezni.

Bajban az új START szerződés
2010 november 22. - Varró Alexandra
Komoly nehézségekbe ütközött a START-3 szerződés ratifikálása, mely a tavaly decemberben lejárt START-1 szerződést váltotta volna fel. A probléma oka, hogy Barack Obama, amerikai elnök eddigi próbálkozásai ellenére úgy néz ki, hogy a republikánus ellenzékiek miatt nem sikerül ratifikálni az egyezményt. Az ebből fakadó még nagyobb probléma, hogy ha a szerződést nem sikerül ratifikálni a közeljövőben, az negatívan befolyásolhatja az Egyesült Államok és Oroszország jelenleg javuló tendenciát mutató kapcsolatait.

Akcióban az EU határvédelmi csapatai - A RABIT bevetése
2010 november 16. - Ávár Imre, Lipics László
Egy a Biztonságpolitika Portálon korábban megjelent cikkben olvasható, Görögországban az illegális migráció szinte elképzelhetetlen méreteket öltött: évente mintegy 150 ezer ember szabálytalan bevándorlóként érkezik az országba. A Görögországban kialakult probléma legfőbb generátora, hogy a szabálytalan vándorlás jelentős része áttevődött a szárazföldi határokra. Cikkünk aktualitását a nemzetközi migráció által előidézett egyre növekvő biztonságpolitikai kihívásokon túl az adja, hogy 2010. november 2-án – fennállása során először bevetésre kerültek az Európai Unió gyorsreagálású határvédelmi csapatai

Ez történt a héten - 2010. november 8-tól 14-ig
2010 november 16. - BSZK
November 8-án Barack Obama ismertette azt a közös amerikai-indiai partnerségi projektet, melynek során Afrika élelmiszerbiztonságát új technológiák segítségével kívánják biztosítani. Az együttműködés során az amerikai, indiai és afrikai egyetemek közös programokat fognak szervezni, hogy megosszák a száraz klímára vonatkozó földművelési technológiákról szerzett ismereteiket, és innovatív megoldásokat találjanak.

A NATO biztonságfelfogásának új elemei a 21. században
2010 november 15. - Csiki Tamás
A biztonsági tanulmányok a 20. század végén, de különösképpen a 21. század kezdetén a világesemények tendenciáit követve jelentős átalakuláson mentek, illetve mennek keresztül. A biztonsági környezet átalakulására reagálva a NATO biztonságfelfogása is sok tekintetben átalakult az elmúlt két évtized során.

NATO Hírfigyelő - 2010. október
2010 november 09. - Pocsarovszky Ráchel
Az októberi hónap a NATO számára a közelgő, november 19-20-i lisszaboni csúcstalálkozóra való felkészülés jegyében telt el. Az esemény előkészítéseképpen október 14-én tartottak találkozót Brüsszelben a NATO tagállamainak védelmi és külügyminiszterei, amelyen kiemelten foglalkoztak a szövetség új stratégiai koncepciójával. Beszédében Anders Fogh Rasmussen főtitkár hangsúlyozta, hogy a szövetség modernizálása elkerülhetetlen feladat, és három területen különösen szükséges a változtatás.

EU Figyelő - 2010. október
2010 november 09. - Vajkai Edina
Franciaország nagymértékben ellene van annak, hogy az Európai Unió vízummentességet foganatosítson Albánia, valamint Bosznia-Hercegovina irányába – közölte október 6.-án francia napilapokra hivatkozva az euractiv.fr internetes portál.

Ez történt a héten - 2010. november 1-től 7-ig
2010 november 09. - BSZK
November 1-jén (hétfőn) az amerikai ExxonMobil bejelentette, hogy Nigériában újabb olajlelőhelyre bukkantak a partvidéken. Az új lelőhely felfedezése azért is fontos, mert a kormány a tervek szerint növelni fogja erőműveinek számát, hogy a lakosság energiaszükségleteit biztosítani tudják.

NATO Hírfigyelő - 2010. szeptember
2010 november 09. - Csiki Tamás
Azt követően, hogy augusztus 7-én a pakisztáni kormány hivtalos kérésének eleget téve az Észak-atlanti Tanács döntött arról, hogy a NATO légi és tengeri szállítási kapacitásával hozzájárul a pakisztáni árvízkárosultaknak nyújtandó humanitárius segélyhez, augusztus folyamán és szeptember elején is többször szállítottak a szövetség repülőgépei különböző segélyszállítmányt a mintegy 4 millió károsult megsegítésére

Az afgán gazdaság újraépítésében elért sikerek 2001-től (2.)
2010 november 05. - Pető Gergő
Gazdasági és biztonsági szempontból is lényeges az ország infrastrukturális ellátottsága, melyet az 1979-ben kezdődő folyamatos polgárháború szinte teljesen elpusztított vagy használhatatlanná tett . A következőkben megvizsgáljuk, hogy az infrastruktúra 2001-ben kezdődött helyreállítása milyen eredményeket tud felmutatni. A telekommunikáció sokáig marginális kérdés volt az afgán viszonyok között, ám a Karzai vezetés és külföldi szövetségesei a gazdaság élénkítése céljából komoly beruházásokat folytattak e téren. Míg 2001-ben csak 13.000 fő fért hozzá a telekommunikációs szolgáltatásokhoz országszerte, 2008-ra már 4,5 millió afgán kapcsolódott az országos hálózathoz 34 tartományban. Komoly beruházások történtek továbbá az internet szektorban, ennek köszönhetően az Afgán Információs Minisztérium 3200 kilométernyi optikai kábelt fektetett le az országban, ám ez még így is csak a társadalom egy rendkívül szűk szegletének érhető el a nagyobb várásokban.

Az afgán gazdaság újraépítésében elért sikerek 2001-től
2010 november 02. - Pető Gergő
A kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a nyugati erők Bonnban deklarált céljainak megvalósításához elengedhetetlen a jól működő gazdaság megteremtése. Írásunkban azt vizsgáljuk, hogy mennyire koronázta siker az elmúlt 9 év alatt az afgán és nyugati erőfeszítéseket e téren a makrogazdaság mutatóiban történt változásokon keresztül. Kitérünk a pozitív jelekre, a negatív tendenciákra, ezek okaira, a fejlődést gátló strukturális problémákra. Vizsgálódásunkat elsősorban az IMF és a Világbank tanulmányaira alapozzuk.

Ez történt a héten - 2010. október 25-től 31-ig
2010 november 02. - BSZK
Október 25-én (hétfőn) Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke nyilatkozatot tett közzé a gyerekkatonák alkalmazását tiltó Child Soldiers Prevention Act 404. számú paragrafusának felfüggesztéséről négy harmadik világbeli ország (Csád, Jemen, Kongói Demokratikus Köztársaság, Szudán) vonatkozásában. A gyerekkatonaság szabályozásául szolgáló, még George W. Bush elnöksége alatt született dokumentum kérdéses pontja kimondja, hogy az USA részéről szigorúan tilos olyan országok támogatása, ahol a gyermekek katonai nevelése és sorozása, továbbá fegyveres harcokban történő közvetlen vagy közvetett, de katonai célokat szolgáló részvétele bizonyítható.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem