biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 január - 7 Cikk


Ez történt a héten - 3. hét
2011 január 24. - BSZK
December 22-én (szombaton) nyílt rendőri akcióhoz vezetett az Algír városában megrendezett tömegdemonstráció, amelyet a gyülekezési jog korlátozását még 2002-ben hatályba léptetett törvény ellenzői rendeztek meg. A tüntetésen résztvevő több száz fős tömeg még szombaton indította meg menetét, melynek végcéljául az algériai Nemzeti Gyűlés székházát tűzték ki, ám a rendőri erők meghátrálásra kényszerítették a gyülekezőket. A demonstráció a maghrebi sztrájk-sorozathoz kapcsolódott, a tudósítások szerint pedig a sokak által csak szombati menetelésnek nevezett akció egyfajta szimpátiatüntetésként is értelmezhető, mivel a tunéziai elnök elűzésének hírét ismételten üdvözölve a tömegben többen is tunéziai zászlókat lengettek.

NATO Tükör - január
2011 január 20. - A NATO Tükör alapján összeállította: Justh Krisztina és Nagy Dóra
Kevesen képesek pontosan előre látni a nemzetközi biztonság apró mozzanatait. Ha 12 hónappal ezelőtt bárki megjósolta volna a repülőkre felvitt nyomtatópatron-bombák megjelenését, dél-koreai területek Észak-Korea általi bombázását vagy a Times Square-en és Stockholmban elhelyezett házilag készített bombákat, a hallgatóság alighanem hitetlenkedve fogadta volna. Ám mindezek megtörténtek. Jelen számunkban megkérdezünk néhány szakértőt arról, hogy milyen fejlődésre számítanak az új esztendőben.

Ez történt a héten - 2. hét
2011 január 17. - BSZK
Szerdán (január 13.) a brit Guardian arról számolt be, hogy az afganisztáni tálibok hajlandóak megengedni, hogy a nők is iskolába járhassanak. Farooq Wardak, jelenlegi afgán oktatási miniszter továbbá arról számolt be, hogy már az 1990-es évek végén is komolyan felmerült ennek lehetősége, mikor még a tálibok irányították az államot, véleménye szerint ez annak a jele, hogy a tálib mozgalmon belül is kulturális paradigmaváltás megy végbe. Szakértők véleménye szerint, ha valóbban jelen van egyféle szemléletváltás az afganisztáni tálibok részéről, ez esélyt adhat a békés megegyezésre. Továbbá sok olyan vélemény is megjelent, hogy az iszlám szélsőségesek nem elsősorban a nők oktatása ellen állnak ki, hanem a nők nyugati típusú oktatása ellen.

NATO Hírfigyelő - 2010. december
2011 január 15. - Csiki Tamás
A sikeres lisszaboni csúcstalálkozót követően az év vége az értékelés jegyében telt a Szövetség tagállamai körében, felkészülve 2011 várható feladataira. November 29-én szakértők találkoztak Washingtonban a Center for Strategic and International Studies és a NATO Public Diplomacy Division által rendezett „NATO Beyond the Lisbon Summit” konferencián. Az esemény megnyitóján James Stavridis admirális, a Szövetség európai erőinek főparancsnoka (SACEUR) „az időn átívelő hídként” jellemezte a NATO-t, amely a hidegháború óta összeköti tagállamait és partnereit, melynek alapját a közös értékek, a kollektív védelem és a szolidaritás adta egykor és adja még ma is.

EU Figyelő - 2010. december
2011 január 10. - Vajkai Edina
December 1-én, szerdán az Európai Bizottság megkezdte annak a stratégiának a kidolgozását, mellyel egyrészt a fizetésképtelenné vált (vagy a jövőben várhatóan azzá váló) országok helyzetén kíván segíteni, másrészt a közös valuta, az euró jövőjét szeretnék biztosabbá, illetve kiszámíthatóbbá tenni.

Ez történt a héten - 1. hét
2011 január 10. - BSZK
Január 5-én (szerdán) kiszabadult darfúri fogságából a 2010. október 7-én elrabolt magyar származású UNAMID alkalmazott, Papp István – tudatta telefonon Martonyi János külügyminiszterrel szudáni kollégája. A férfi egészségügyi állapota kielégítő, és pénteket már haza is utazhatott Magyarországra. Papp István azt nyilatkozta, hogy bár szerzett lelki sérüléseket, nem tört meg, és folytatni akarja feladatát a szudáni béke és biztonság elősegítése érdekében.

Ez történt a héten - 2010. december 27-től 2011. január 2-ig
2011 január 03. - BSZK
Kedden (december 28.) a brit Guardian Barack Obama Pakisztánban folyó, a CIA által finanszírozott és pilóta nélküli eszközökkel (UAV és a fegyveres változata az UCAV) végrehajtott támadásokhoz fűződő viszonyát taglalta. Mióta az Obama adminisztráció hivatalba lépett, a vélhetőleg CIA által levezényelt UCAV légicsapások száma soha nem látott méreteket öltött (2010-ben dupla annyi ilyen esetre került sor, mint egy évvel korábban) és minden jel arra utal, hogy az amerikai elnök fontos szerepet játszott az amerikai hírszerző hivatal e tevékenységének kiterjesztésében.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem