biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 február - 10 Cikk


Ez történt a héten - 8. hét
2011 február 27. - BSZK
Emberek százai kényszerültek elmenekülni az elefántcsontparti fővárosból, Abidjan-ból, ahol még a hivatalban lévő Gbagbo és a választások győzteseként elismert Ouattara államfőket támogató erők összecsapására került sor a héten. A Gbagbo-sereg szóvivőjének elmondása szerint valóban történt fegyveres összecsapás február 24-én, csütörtök este Yamoussoukro városában az Ouattarát támogató felfegyverzett erőkkel szemben, amely két felkelő halálával és számos sérüléssel végződött. Az összecsapások Abidjantól Yamoussoukro-ig, valamint az ország nyugati részeire is elterjedtek, aminek következtében a kormány kijárási tilalmat rendelt el. Ban Ki-Moon, ENSZ Főtitkár pénteki beszédében mélységes aggodalmát fejezte ki az egyre romló elefántcsontparti helyezettel és a rivalizáló felek összecsapásaival kapcsolatban, illetve helyteleníti a békefenntartók személyes mozgásterének gátolását. Továbbá óva intette Elefántcsontpartot, hogy az egyre súlyosbodó konfliktusok nehogy polgárháború kitöréséhez vezessenek. A politikai patthelyzet egyre nagyobb félelmet kelt az országban és félő, hogy hasonló vérontáshoz vezethet, mint a 2002-ben kirobbant polgárháború.

Ez történt a héten - 7. hét
2011 február 21. - BSZK
Miután két szomszédjában politikai rendszerváltozás ment végbe, egy szomszédja pedig még mindig forrong, a Kadhafi vezette Líbiában is meghirdették a „harag napját”. Február 16-án (szerdán) közel 200, főként emberi jogi aktivistákból és értelmiségi fiatalokból álló csoport vonult utcára Benghazi városában, másnapra (február 17.) pedig – az ismételten nagy szerephez jutó internetes közösségi oldalak segítségével – megszervezték a „harag napját”.

NATO Tükör - február
2011 február 20. - A NATO Tükör alapján összeállította: Justh Krisztina és Nagy Dóra
A klímaváltozás, az élelmiszerbiztonság és a népességnövekedés együttesen pusztító vihart okozhatnak. A Föld népessége 2050-re valószínűleg az mostani 7 milliárdról 9 milliárdra fog emelkedni. Mégis, ugyanebben az időben, amikor egyre több szájat kell etetni, a világ szembesül a kevesebb víz és megművelhető föld problémájával. Mit fog ez jelenteni biztonságunk szempontjából?

A 47. müncheni biztonságpolitikai konferencia
2011 február 15. - Csiki Tamás
Az először 1962-ben megrendezett müncheni biztonságpolitikai konferencia az elmúlt évtizedekben az egyik legjelentősebb nemzetközi konferenciává – valójában külpolitikai csúcstalálkozóvá – vált. Jelentőségét az adja, hogy a világ minden részéről vezető politikai elemzőket, szakértőket, politikusokat hoz össze azzal a céllal, hogy legégetőbb nemzetközi aktuálpolitikai kérdésekről és a jövő kihívásairól eszmét cseréljenek. Idén a február 4-6-i konferencia nemcsak a korábbiaknál nagyobb számú résztvevőt vonzott, hanem új kérdéseket is napirendjére vett, mint például a kiberbiztonság vagy a pénzügyi-gazdasági válság hatásai, aminek megfelelően idén pénzügyminiszterek és belügyminiszterek is csatlakoztak.

Ez történt a héten - 6. hét
2011 február 13. - BSZK
Al-Bashir elnök biztosította déli kollégáját, hogy tiszteletben fogja tartani a referendum döntését, és támogatni fogja az új államalakulatot. Eközben a külföldi államfők sorban fejezték ki örömüket a referendum sikeres végrehajtása kapcsán, és biztosították Dél-Szudán lakosságát, hogy hathatós segítséget nyújtanak majd Juba számára. Az átmenet mindazonáltal nem zökkenőmentes. Hétvégén a különféle milíciák és a hadsereg közötti összecsapásokban ötvenen vesztették életüket, és a szakértők a különféle csoportok újabb fegyveres támadásaitól tartanak.

Ez történt a héten - 5. hét
2011 február 08. - BSZK
Már 13 napja tartanak a tüntetések a kairói Tahrir téren, ahol a demonstrálók ezrei továbbra is Hoszni Mubarak távozását követelik. A tüntetőkhöz pénteken (február 4.) az Arab Liga vezetője, Amr Moussa is csatlakozott, aki egyúttal azt is bejelentette: fontolóra vette, hogy a legközelebbi egyiptomi elnökválasztáson jelöltként indul. Ugyanezen a napon ismét összecsapásra került sor a kormányellenes tüntetők és a katonaság, illetve számos Mubarak-szimpatizáns között, akik megpróbáltak betörni a Tahrir térre.

NATO Hírfigyelő - 2011. január
2011 február 06. - Tófalvi Fruzsina
Január 26-27-én a NATO Katonai Bizottsága ülésezett 60 vezérkari főnök és katonai képviselő részvételével a szövetség tag- és partnerállamaiból. Ez volt a Bizottság első ülése a NATO Lisszaboni Csúcstalálkozója óta. Az afganisztáni misszió vezetői az ország sorsa kapcsán úgy értékelték, hogy eljött a konszolidáció ideje, amikor építeni kell az eddigi eredményekre, visszafordíthatatlanná téve az ígéretes folyamatokat.

Búcsú a fegyverektől: a Royal Navy átalakítása és az új "entente cordiale"
2011 február 06. - Berki Tamás
A brit haderő reformjának elodázhatatlansága már a Gordon Brown vezette munkáspárti kormány alatt egyértelművé vált, hiszen a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság alaposan visszavetette a szigetország honvédelmének költségvetési lehetőségeit, az iraki és az afganisztáni missziók, illetve a szükségessé váló haditechnikai fejlesztések pedig majd’ 38 milliárd fontos katonai költségvetési hiányt eredményeztek. A kialakult helyzet komplex, rendszerszemléletű kezelése már a David Cameron vezette konzervatív-liberális koalíciós kormányra hárult, melynek eredményeként 2010. október 19-én napvilágot látott a Stratégiai Védelmi és Biztonsági Felülvizsgálat

EU Figyelő - 2011. január
2011 február 06. - Vajkai Edina
2011. január 1-től Észtországban az euró lett a hivatalos fizetőeszköz, ezzel együtt pedig a balti ország az eurozóna 17. államává vált. Érdekesség, hogy ezzel a lépéssel az eurozóna az első olyan tagállamot tudhatja sorai között, mely korábban szovjet tagköztársaság volt.

Ez történt a héten - 4. hét
2011 február 01. - BSZK
A Tunéziából kiindult észak-afrikai sztrájkhullám a héten továbbgyűrűzött a térség vezető államába, Egyiptomba is. Január 25-én (kedden) százezrek özönlöttek Kairó utcáira, hogy a tuniszi példát követve Hoszni Mubarak elnök lemondását követeljék. Mubarak elnök Anvar Szadat 1981-es meggyilkolását követően került Egyiptom élére, három évtizedes regnálása alatt pedig egy megingathatatlannak tűnő látszatdemokráciát épített ki. Azonban a Mubarak-i korrupt rezsim elleni felhangok a 2010. november végén megtartott parlamenti választást megelőző időszakban igencsak felerősödtek, amit elősegített a Nobel Béke-díjas politikus, Mohamed ElBaradei hazatérése is. ElBaradei a nemzetközi sajtóorgánumoknak adott nyilatkozataiban számtalanszor kihangsúlyozta, hogy a politikai ellenzék elnyomása valós probléma Egyiptomban, amit a választások eredménye is tükrözött.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem