biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 március - 13 Cikk


Ez történt a héten - 12. hét
2011 március 28. - BSZK
A törökországi İzmirben lévő légi bázisról fogják irányítani a líbiai NATO-műveleteket – adta hírül a Hürriyet Daily News and Economic Review – így az eddig vonakodó Törökország kulcsszerepet játszhat az észak-afrikai országban folyó nemzetközi fellépésben. Ahmet Davutoğlu külügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy a műveletekkel kapcsolatos eddigi török félelmek elhalványultak, így a kormány kész csatlakozni a NATO vezette nemzetközi koalícióhoz.

Az Egyesült Államok hidegháború utáni dél-ázsiai orientációja: India, mint új stratégiai partner?
2011 március 24. - Baranyi Réka
Az Egyesült Államok hidegháborút követő külpolitikájának kulcsfontosságú területe a Hindusztáni-félsziget országaival való kapcsolatrendszer kialakulása. A bipoláris világrend felbomlásának határán Washington legfőbb érdektörekvéseit az jellemezte, hogy meggátolja egy esetleges ellene irányuló hatalmi csoportosulás és szövetség kialakulását mind Európában, mind pedig Ázsiában. Az amerikai külpolitika fontos aspektusa a szovjet ideológia terjedése elleni fellépés, mely egyre inkább veszélyeztette a nagyhatalom ázsiai szerepkörét. Ezen érdek érvényesítése érdekében Washington már a hidegháború évei alatt egy olyan szövetségi rendszer kiépítésére törekedett, mely képes megfékezni a számára legnagyobb veszélyt jelentő riválist, a Szovjetuniót. Az időközben atomhatalommá váló India és Pakisztán, valamint az Ázsiában hatalmi dominanciára törekvő Kína is fontos szerepet játszottak az Egyesült Államok stratégiai döntéseinek meghozatalában.

Az első RABIT művelet testközelből
2011 március 24. - Hortobágyi Dániel
Korábban már beszámoltunk honlapunkon az Európai Unió határvédelmi csapatainak hátteréről, a FRONTEX ügynökségről, valamint a 2010 októberében megindult RABIT bevetésről. Az előző írások nyomán, ezúttal egy személyes tapasztalatokkal kiegészített cikkben mutatjuk be a Görögország shengeni határszakaszán folytatott RABIT műveletet és annak eredményeit.

Ez történt a héten - 11. hét
2011 március 21. - BSZK
Március 17-én (csütörtök) éjjel az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta a Líbia felett kialakítandó repüléstilalmi övezetről szóló, 1973. sz. határozatát. Az ENSZ BT tagjai a héten folytatott tanácskozás eredményeként a líbiai civil lakosság megvédése érdekében döntöttek a zóna kialakítása mellett, előkészítve ezzel az utat a katonai légicsapásoknak. A felkelők központjának tartott Bengáziban a lázadók ünnepi géppuska-lövéssorozattal és tűzijátékkal üdvözölték a BT-döntést.

NATO Tükör - március
2011 március 19. - A NATO Tükör alapján összeállította: Justh Krisztina és Nagy Dóra
Egyesek úgy jellemezték az Észak-Afrikában folyó felkeléseket, hogy ezek mutatják leginkább a közösségi média erejét. A forradalmakat elárasztották a videók, SMS-üzenetek, blogok és egyéb híradások. De mennyire voltak ezek fontosak? Kulcsfontosságúak voltak, vagy csupán mellékszereplők? A NATO Tükör jelen számában azt vizsgálja, hogy a közösségi média mennyire tud valódi hatalmat adni az embereknek.

A "jázmin forradalom" és ami mögötte van: a tunéziai és algériai tüntetések okai, következményei
2011 március 14. - Szijj Dóra
2011 első két hónapja kétségkívül emlékezetes momentuma marad az Észak-Afrika, valamint a Közel-Kelet térségének aktuális történelmével foglalkozó kutatók és az olvasó-, televíziónéző közönség számára egyaránt. Mohamed Bouazizi öngyilkossága és a tunéziai Szidi Bu-Szaid városának megmozdulása a reménytelen társadalmi körülményekre, az évtizedes elnyomásra és az állami korrupcióra hívta fel a figyelmet, s egy olyan, több helyütt politikai rendszerváltozáshoz vezető lavinát indított el, amelyhez fogható szervezett társadalmi összefogást – kis túlzással – a dekolonizáció óta nem láthattunk Észak-Afrikában. Jelen tanulmány célja, hogy bemutassa a Tunéziából kiindult „harag forradalmának” társadalmi-gazdasági előzményeit, illetve átfogó képet adjon a Maghreb-térség két jelentős államának, Tunéziának és Algériának a gyarmatosítás utáni (politika)történetéről, választási rendszeréről, amelyek az utcai tüntetések hátterében meghúzódó okok tényleges megértéséhez járulnak hozzá. Az észak-afrikai és közel-keleti ún. látszat-demokráciák kapcsán cikkünk az arab Nyugat forradalmi megmozdulásának értékelésére fókuszál, s csupán érintőlegesen foglalkozik a nemzetközi sajtóban legnagyobb visszhangot kapott egyiptomi és líbiai krízissel, illetve az eszkalálódó tüntetéshullám által érintett többi állam aktuális eseményeivel (például Jordánia, Jemen, Libanon, Bahrein esetével).

Ez történt a héten - 10. hét
2011 március 14. - BSZK
Kadhafi március 11-én (pénteken) megfenyegette Európát, hogy amennyiben az EU vezetői nem ismerik el az Ezredes államát Észak-Afrika stabilitásának kulcsaként, úgy Líbia változtat a terrorizmus-ellenes stratégiáján és nem harcol tovább az illegális migráció ellen, amelynek következtében „feketék milliói” özönölhetnek Európába. Az EU állam- és kormányfőinek pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy Kadhafinak mennie kell, azonban a katonai beavatkozást nem támogatja az európai államok közössége. A csúcson az is elhangzott, hogy az EU azonnali tanácskozásra hívja az Arab Liga és az Afrikai Unió tagjait a líbiai helyzetre való együttes reagálásról való konzultáció érdekében.

Az Obama adminisztráció új stratégiájának értékelése az afganisztáni háború tükrében
2011 március 11. - Pető Gergő
Barack Obama 2009-es hatalomba kerülését követően deklarálta, hogy Irakot a lehető leggyorsabban el kell hagynia az amerikai csapatoknak és a csapatkivonás gyors ütemben kezdetét is vette. Az afganisztáni háború esetében azonban az új washingtoni vezetés hangsúlyozta elkötelezettségét kijelentve, hogy ez a legfontosabb amerikai és NATO prioritás. Aktuális írásunkban bemutatjuk a jelentősebb eseményeket és megvizsgáljuk az aktuális helyzet sajátosságait, valamint a realizált elképzeléseket.

EU Figyelő - 2011. február
2011 március 09. - Vajkai Edina
Fegyveres támadás érte az Európai Parlament épületében található postafiókot február 4-én, pénteken. A két támadó fegyverrel kényszerítette a postai alkalmazottakat a széfben található pénz átadására, miközben néhány sarokkal arrébb az európai kormányfők hatalmas biztonsági intézkedések közepette az európai csúcstalálkozóra készültek. A rémült alkalmazottak Fiona Hall brit liberális képviselőnőnek számoltak be elsőként az eseményekről, aki percekkel a rablás után érkezett a helyszínre.

GLOBSEC 2011 - Globális kül- és biztonságpolitikai fórum Pozsonyban
2011 március 07. - Berzsenyi Dániel, Csiki Tamás
2011. március 2-4. között hatodik alkalommal került megrendezésre a Szlovák Atlanti Bizottság (Slovak Atlantic Commission – SAC) égisze alatt a GLOBSEC névre keresztelt kül- és biztonságpolitikai konferencia. Az elmúlt évek során a rendezvény rendkívül látványosan fejlődött, miközben eredeti célkitűzéseihez mindvégig hű maradt; nevezetesen, hogy felhívja a társadalom figyelmét a 21. századi biztonsági kihívásokra, valamint a transzatlanti partnerség globális biztonsági környezetben betöltött szerepére. A meghívott előadók és a közönség sokszínűségének köszönhetően a konferencia kezdetektől fogva remek lehetőséget kínál az aktuális nemzetközi politikai folyamatok és biztonságpolitikai kérdések széles körben történő megvitatására, ahol biztonságpolitikai szakértők, parlamenti-, kormányzati- és katonai tisztviselők, diplomaták, vállalati vezetők, a média képviselői és a jövő értelmisége, fiatal kutatók, egyetemi hallgatók egyaránt megtalálhatók.

Ez történt a héten - 9. hét
2011 március 07. - BSZK
Pénteken (március 4.) Kína bejelentette, hogy 2010-hez képest 12,7%-al emelik a katonai kiadásokat. Ezzel az összkiadás eléri a 91 milliárd USD-t. Peking már tavaly is meredeken emelte a ráfordításokat, akkor 7,5%-al. A brit Guardian arról számol be, hogy a távol-keleti országok körében komoly aggodalmat kelt Kína egyre nyilvánvalóbb gazdasági és katonai fölénye. A bizalmatlanságot csak tovább erősíti, hogy a Dél-kínai-tenger hovatartozását firtató pekingi hangok egyre hangosabbak, valamint a kínai technológiai fejlődés a vártnál gyorsabb ütemű.

NATO Hírfigyelő - 2011. február
2011 március 06. - Selján Péter
Február 3-án Új-Zélandra látogatott Claudio Bisogniero, a NATO-főtitkár helyettese, aki kijelentette, hogy a NATO mélyíteni szeretné az együttműködést Új-Zélanddal, hiszen annak ellenére, hogy az ország földrajzilag távol fekszik, ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznie, mint a Szövetségnek. Bisogniero új-zélandi tartózkodása alatt több vezető politikussal is találkozott, megbeszéléseket folytatott többek között Murray McCully külügyminiszterrel, Wayne Mapp védelmi miniszterrel, valamint találkozott John Key kormányfővel is.

A WikiLeaks és ami mögötte van I.
2011 március 02. - dr. Németh József Lajos
Cikksorozatunkban az elmúlt években különböző dokumentumok kiszivárogtatásával elhíresült WikiLeaks oldal történetét, a hozzá kapcsolódó folyamatokat és azok biztonságpolitikai vonatkozásait elemezzük. A most közreadott első részben rövid magyarázatot adunk az oldalhoz kapcsolódó lényeges fogalmakról és a 2008-ig terjedő legfontosabb kiszivárogtatások történetéről.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem