biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 április - 15 Cikk


Erőfeszítések a tengeren, a terrorizmus elleni küzdelemben
2011 április 30. - Berzsenyi Dániel
A tengerek és óceánok stratégiai jelentőségét napjainkban egyetlen nemzetközi szereplő sem vitatja. A NATO komoly felelősséget vállal haditengerészeti műveletivel a tengeri biztonságért. Korábbi írásunkhoz hasonlóan, ezúttal a NATO közel 10 éve indult műveletét, az Operation Active Endeavourt mutatjuk be részletesebben.

A NATO kalózkodás elleni műveletei Afrika Szarvánál - az Operation Ocean Shield
2011 április 27. - Marsai Viktor
Szomália kalózai egyre több fejtörést okoznak a nemzetközi közösségnek, ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy az elmúlt években számos regionális és globális szereplő tett lépéseket a kalózkodás visszaszorítására. Ezen erőfeszítések egyik főszereplője a NATO, amely az Operation Ocean Shield művelettel igyekszik oltalmazni az Ádeni-öböl és az Indiai-óceán hajózási útvonalainak biztonságát.

Mexikói szervezett bűnözés
2011 április 25. - Asztalos Máté
A mexikói emberek hétköznapi életét utcai leszámolások, hatóság elleni merényletek, ártatlan fiatalok kivégzése, rivális bandatagok megcsonkítása alakítja. Szervezett bűnözői csoportok által kirobbantott háború napjainkban komoly fenyegetést és biztonsági kockázatot jelent a mexikói kormánynak. Az ellenük való sikeres fellépés tétje Mexikó demokratikus berendeződésének, társadalmi és gazdasági stabilitásának megőrzése.

Ez történt a héten - 16. hét
2011 április 25. - BSZK
A líbiai felkelők látványosabb támogatására szólított fel John McCain amerikai szenátor is, aki április 22-én (pénteken) Bengáziban találkozott az Ideiglenes Nemzeti Tanács szóvivőjével, Abdul Hafíz Ghoga-val. McCain az Amerikai Egyesült Államok aktívabb fellépésére számít. McCain látogatása egy nappal azután történt, hogy április 21-én (csütörtökön) Robert Gates amerikai védelmi miniszter bejelentette: az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőgépek (UAV-ok), köztük Predatorok alkalmazásával kívánja mérsékelni a légibombázások okozta veszteségeket, megelőzve így, hogy további civil áldozatai legyenek az Operation Unified Protector műveletnek.

A NATO Műveleti Stratégiai Parancsnoksága: Allied Command Operations
2011 április 22. - Justh Kirisztina, Nagy Dóra
Operation Active Endeavour, ISAF, KFOR, Operation Ocean Shield – csak néhány a jelenleg is folyó nagyszabású NATO-műveletek közül. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete korunk legnagyobb és legsikeresebb katonai szövetségeként már több mint hatvan éve biztosítja az észak-atlanti térség államainak biztonságát, és keresi a válaszokat a jövő kihívásaira és lehetséges konfliktusaira.

A baj nem jár egyedül: földrengés, cunami és nukleáris veszélyhelyzet Japánban
2011 április 21. - Varró Alexandra
2011. március 11-én, helyi idő szerint délután háromnegyed háromkor az eddigi legerősebb földrengést mérték Japánban, melynek erőssége a Richter-skála szerinti 9-es volt (ez volt a valaha mért hatodik legnagyobb földrengés, 1900 óta). A földrengés és az általa kiváltott tsunami önmagában is hatalmas pusztítást vitt véghez, azonban a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy közvetetten ugyan, de nukleáris létesítményeket is érintett a katasztrófa. Kan Natao miniszterelnök szerint a második világháború óta most érte a legnagyobb csapás Japánt, ezért nemzeti összefogásra kérte a lakosságot.

Április hónap témája: a NATO haditengerészeti műveletei
2011 április 21. - biztonságpolitika.hu
A biztonságpolitika.hu Olvasói 2011. április 15-én a NATO-NETto újratöltve című bevezető írásunkból értesülhettek arról, hogy a NATO Public Diplomacy Division támogatásával jelentősen bővül rovatunk. Ennek megfelelően 2011 decemberéig minden hónapban a megszokott összefoglalókon túlmenően egy adott témakör megismerését, megvitatását szeretnénk lehetővé tenni minden érdeklődő számára.

Ez történt a héten - 15. hét
2011 április 18. - BSZK
Április 15-én (pénteken) a NATO-tagállamok külügyminisztereinek berlini találkozóján Anders Fogh Rasmussen, a NATO-főtitkára a szövetség egységéről és elkötelezettségéről beszélt a líbiai helyzet megoldáskeresése kapcsán. A főtitkár nyilatkozatában arra a – Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök, valamint David Cameron brit miniszterelnök által megfogalmazott –, több sajtóorgánumban is megjelent nyílt levélre reflektálva mondta ezt, amely a líbiai vezetés azonnali távozását és az erőteljesebb NATO-nyomásgyakorlást hirdeti, illetve a katonai műveletektől eddig távol maradó szövetségesek részvételét kéri.

NATO-NETto újratöltve
2011 április 15. - biztonságpolitika.hu
A Biztonságpolitikai Portál NATO-NETto rovata 2011 végéig szóló pályázatot nyert el a NATO Public Diplomacy Division támogatásával – honlapunk tartalma és szolgáltatásai jelentősen bővülnek!

EU Figyelő - 2011. március
2011 április 14. - Vajkai Edina
Március 1-én az Európai Unió gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa bejelentette, hogy az eurozóna 17 országában mintegy 1,6 százalékos gazdasági növekedésre számítanak 2011 folyamán. Ez az összeg 0,1 százalékponttal magasabb a tavaly novemberben közzétett előrejelzésnél. Olli Rehn elmondta azt is, hogy a gazdaság helyreállításában továbbra is nagy szerepe lesz az exportnak, de valószínűsítik azt, hogy a fellendülés az idei év folyamán sokkal kiegyensúlyozottabb mértékben fog a hazai kereslet növekedésére számítani.

Civilek és (a) biztonságpolitika
2011 április 13. - Vajkai Edina - Fiatal Európa Szerkesztőség
Az elmúlt évek alatt sokat erősödtek Európa civil szervezetei, így a nemzetközi kapcsolatok sem csupán a kormányok és a politikai vezetők kiváltságai többé. A nonprofit szféra jelentőségét mi sem példázza jobban, mint az a gesztus, hogy az Európai Unió 2011-et az önkéntesség évének nyilvánította. Ez, azonban amellett, hogy hatalmas elismerés, hatalmas felelősség is egyben.

Fiatalok a magyar EU-elnökségről
2011 április 13. - biztonságpolitika.hu
A biztonságpolitika.hu szerkesztősége különösen fontosnak tartja a magyar EU elnökségi időszak tevékenységének, eredményeinek sikeres hazai kommunikációját. A Biztonságpolitikai Portál ezt a célt támogatva az Európai Unió aktuális híreivel foglalkozó EU Ipso rovatának részeként az elnökségi időszak végéig – a Portál üzemeltetőinek céljaival összhangban ismét fiatal szakembereknek teremtve megjelenési lehetőséget – csatlakozik a Külügyminisztérium Fiatal Európa Szerkesztőség programjához.

NATO Hírfigyelő - 2011. március
2011 április 11. - Sedghi Amitis
Március 3-án Igor Luksic montenegrói miniszterelnök tett látogatást Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkárnál, aki gratulált, és elismerését fejezte ki a reformok terén tett erőfeszítéseket, a mértéktartó, higgadt politikát és a NATO ISAF afganisztáni misszióban való szerepvállalást (36 fő) illetően. A találkozó során megvitatták Montenegró előmenetelét és a Tagsági Akcióterv (Membership Action Plan) érdekében végrehajtandó további feladatokat.

Ez történt a héten - 14. hét
2011 április 11. - BSZK
Hillary Clinton amerikai és Franco Frattini olasz külügyminiszterek közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy Kadhafi számára az egyetlen megoldás a fegyverszünet. A sajtótájékoztatón a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács legitimitását újonnan elismerő Olaszország képviselője azt is kihangsúlyozta, hogy az észak-afrikai válság miatt kialakult menekülthelyzet kezelése közös európai ügy.

Ez történt a héten - 13. hét
2011 április 04. - BSZK
Március 31-én (csütörtökön) hivatalosan is kezdetét vette a NATO líbiai hadművelete, az Operation Unified Protector. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete az ENSZ BT 1973. számú határozatával összhangban a civil lakosság védelmezését elsődleges feladatának tekinti, emellett pedig a repüléstilalmi zóna fenntartása és a fegyverembargó betartatása is a szövetségesek feladata. A hadművelet kanadai származású parancsnoka, Charles Bouchard tábornok az Operation Unified Protector első napján elhangzott nyilatkozatában megerősítette, hogy a líbiai hadművelet irányításának a NATO kezébe történő átadása zökkenőmentesen zajlott, ám a NATO eddigi katonai akciói következtében életüket vesztett líbiai civilek kérdéskörére utalva a tábornok nem tudott biztos információkkal szolgálni.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem