biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 május - 14 Cikk


A NATO és a transzatlanti kapcsolatok I.
2011 május 30. - Németh József
Napjainkban az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok a világgazdaság és a világpolitika meghatározó szereplői, olyan globális partnerek, amelyek felelőssége az egész világra kiterjed. Az Amerikai Egyesült Államok hatalmát annak teljes spektrumában – a katonai erő lehető legszélesebb körű felhasználásával – gyakorolja, míg az Európai Unió sokkal inkább a békés eszközöket: a megegyezést, az együttműködést részesíti előnyben a nemzetközi kapcsolatok formálásában. A hatalom gyakorlása kapcsán annak mindhárom összetevője: a hatékonyság, az erkölcsi alap és megszerzésének mikéntje eltérő értelmezést kap mindkét fél részéről.

Ez történt a héten - 21. hét
2011 május 29. - BSZK
Szombaton (május 28.) egy tálib öngyilkos merénylő behatolt egy szigorúan őrzött afgán kormányzati épületbe Taliqanban, Takhar tartomány székvárosában (ez Észak-Afganisztánban található), ahol magas rangú NATO és afgán hivatalnokok épp megbeszélést tartottak. A merényletben életét vesztette Daoud Daoud afgán rendőrtábornok, két NATO katona és a helyi tartományi rendőrfőnök, Shah Jahan Noorit.

Kommentár: Váratlan és páratlan: George Friedman értékelése a V4 Harccsoportról és a magyarok sorsáról
2011 május 26. - Berzsenyi Dániel, Csiki Tamás
Orosz expanzió jelentette politikai és katonai fenyegetés. Drámaian módosított biztonságpolitikai stratégiák a kelet-közép-európai országokban. Csak papíron létező NATO. Széthulló Európai Unió. Ilyen és más hasonló kijelentések garmadájával van tele az a George Friedmannel, a STRATFOR alapító főigazgatójával készített interjú, amit a hvg.hu 2011. május 23-án közölt. A cikket szétszedtük, racionális érveket és azokat alátámasztó adatokat gyűjtöttünk, majd újra összeraktuk. Ráadásul a biztonságpolitika.hu történetében először kommentálható formában.

Ez történt a héten - 20. hét
2011 május 23. - BSZK
Május 22-én (vasárnap) Bengáziba érkezett az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton azért látogatott Bengáziba, mert az EU képviseleti irodát nyitott a felkelők központjának számító városban. Lady Ashton az EU fokozódó és hosszú távú, elkötelezett támogatásáról biztosította a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács tagjait, s ígéretet tett arra, hogy az Európai Unió segíteni fogja a térség gazdasági újjáépítését.

NATO Tükör - május
2011 május 20. - A NATO Tükör alapján összeállította: Justh Krisztina és Nagy Dóra
A NATO Tükör aktuális száma a NATO partnerségi rendszereit tekinti át, a nemzetközi szervezetektől, az egyes országokkal folytatott együttműködéseken át, az új partnerségek kialakításának lehetőségéig. Az aktuális szám multimédiás elemei, megtekinthetők a NATO-NETto rovat minden oldalán elérhető videó megosztó felületen, ahol magyar nyelvű transzkriptek is olvashatók minden videóhoz.

Május hónap témája: Partnerkapcsolatok
2011 május 17. - biztonságpolitika.hu
Májusban a NATO-NETto rovat a NATO főbb nemzetközi multilaterális együttműködési programjait mutatja be, kiemelt hangsúllyal a transztlanti kapcsolatok, a NATO-orosz kapcsolatok, a Mediterrán térség és a Perzsa-öböl államaival kialakított együttműködések sajátosságaira, valamint azokra a demokratikus országokra, akik a Föld más térségeiből is együtt kívánnak működni a NATO-val.

Ez történt a héten - 19. hét
2011 május 16. - BSZK
Május 13-án (pénteken) ismét ezrek gyűltek össze a kairói Tahrír-téren. A tüntetés a muzulmán-kopt ellentétek felszámolására, a politikai reformok folytatására és a palesztin ügy támogatására szólított fel. Utóbbinak jelzésértéke is lehet, mivel köztudott, hogy az arab országok közül Egyiptom mintegy persona non grata-nak számít az Izraellel kötött 1978-as Camp David-i béke-megállapodása miatt.

„Humanitárius segítségnyújtás és külpolitika – Magyarország szerepe az európai és nemzetközi humanitárius segítségnyújtási tevékenységben”
2011 május 12. - Szijj Dóra
2011. május 10-én az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara adott otthont az ELTE és a NOHA (Network of Humanitarian Assistance) nemzetközi egyetemi szövetség közös szervezésében megrendezett, a humanitárius segítségnyújtás időszerű kérdéseivel, problematikájával foglalkozó konferenciának. A konferencia célul tűzte ki, hogy a humanitárius segítségnyújtás alapvető jogi hátterének tárgyalásán túl tudományos igényű, ismeretterjesztő előadások révén a társadalmi tudatosság erősítéséhez járuljon hozzá, a hazai civil társadalom minél szélesebb bázisának megszólításával; a meghívott előadók és a konferencia résztvevői ezt a széles spektrumú közönséget képezték le, a nem-kormányzati szervek küldötteitől a különböző médiumokig, a kormányzati hivatalok és a fegyveres erők képviselőitől az egyetemi hallgatókig.

NATO Hírfigyelő - 2011. április
2011 május 11. - Tófalvi Fruzsina
Április 5-én az Afrikai Unió elnöke, Jean Ping folytatott egyeztetést az Észak-atlanti Tanáccsal a líbiai válságról. A felek egyetértettek abban, hogy az Afrikai Uniónak kulcsfontosságú szerepe van a békés megoldás keresésében. A NATO Unified Protector líbiai műveletével párhuzamosan igyekszik a továbbiakban is fenntartani a szoros kapcsolatot az Afrikai Unióval, illetve más nemzetközi és regionális szervezetekkel.

Ez történt a héten - 18. hét
2011 május 08. - BSZK
Szintén május 5-én (csütörtökön) az egyiptomi bíróság elsőfokon 12 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Habib al-Adlit, a Mubarak-rezsim rettegett belügyminiszterét, akit korrupció és pénzmosás gyanúja miatt ítéltek el. Adli – aki több mint tíz évig vezette Mubarak biztonsági szolgálatát – tagadja a vádakat. A belügyminiszter elítélésére sokan a Mubarak utáni felelősségre vonások nyitányaként tekintenek.

A NATO külügyminisztereinek berlini találkozója
2011 május 05. - Steingart Gabriella
Április 14-én és 15-én a NATO 28 tagállamának és 20 partnerországának külügyminiszterei tartottak találkozót Berlinben. A védelmi miniszterek márciusi ülését követően külügyminiszteri szinten idén először találkoztak a tagállamok képviselői annak érdekében, hogy az aktuálpolitikai események mellett a 2010 novemberében Lisszabonban elfogadásra került új stratégiai koncepció rendelkezéseinek végrehajtásáról tárgyaljanak. A külügyminiszterek berlini találkozója mindenekelőtt Líbiára fókuszált, de napirendre került az afganisztáni biztonsági feladatok átadása, a szövetség partnerségi kapcsolatainak jövője, a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés is, illetve a konferencia során ülésezett a NATO-Oroszország Tanács, a NATO-Grúzia Bizottság, valamint a NATO-Ukrajna Bizottság.

Kommentár: A líbiai válság és a Nyugat reakciói
2011 május 03. - Marsai Viktor
A NATO-NETto rovat megújulásának egyik eleme, hogy 2011-től helyet biztosít fiatal biztonságpolitikai szakértők számára saját álláspontjuk, véleményük kifejtésére, ún. "Kommentár" írások keretében. A rovat első ilyen cikke a nemzetközi biztonságot napjainkban talán leginkább veszélyeztető helyzettel, a Líbiában kialakult fegyveres konfliktussal foglalkozik.

EU Figyelő - 2011. április
2011 május 03. - Vajkai Edina
Az Európai Bizottság április 5-én bemutatta a „Nemzeti Roma Stratégiák Európai Keretrendszere” névre keresztelt ajánlását, melynek alapján az európai uniós tagállamok decemberig kapnának időt arra, hogy kidolgozzák saját, nemzeti stratégiájukat. Az Andor László és Viviane Reding biztosok által jegyzett dokumentum csupán

Ez történt a héten - 17. hét
2011 május 02. - BSZK
Április 28-án (csütörtökön) 15 ember veszítette életét a marokkói Marrakech-ben egy kávéházi robbantás során. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő történelmi városrészben esett robbantásos merényletről egyelőre nem tudják, hogy köze van-e az arab világ rendszerváltó hullámához. Marokkóban – a többségében nyugodt, demokratikus változásokat követelő tüntetések ellenére – nagyon erős a VI. Mohamed király hatalma, a merényletről ezért a marokkói belügyminiszter azt mondta, az feltehetően az al-Kaida Maghreb-térségben tevékenykedő szárnyának (AQIM) magánakciója volt.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem