biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 június - 22 Cikk


Kaszpi-tengeri bonyodalmak
2011 június 27. - Berki Tamás
A Kaszpi-tenger és térsége napjaink talán egyik legfontosabb helyszíne geostratégiai szempontból. A térség vallási, etnikai és gazdasági konfliktusok helyszíne, ugyanakkor a jelentős szénhidrogén készletek miatt a területtől földrajzilag távol eső államok és szervezetek is markánsan képviseltetik érdekeiket. A szovjet érában kialakult status quo mára erősen megkérdőjeleződött és a békés rendezést veszélyeztetheti az erősödő fegyverkezési verseny is.

Emlékeztetőül: A XII. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem Szentesen (2010)
2011 június 27. - biztonságpolitika.hu
Amint arról korábban hírt adtunk, idén a biztonságpolitika.hu lesz a XIII. Tiszati Euroatlanti Nyári Egyetem online partnere. Ennek köszönhetően, számos beszámoló és szakértői kommentár fog júliusban megjelenni oldalainkon a nyári egyetemhez kapcsolódóan. Azonban addig is a szervezőkkel egyetértésben szeretnénk bemutatni a 2010-es rendezvény összefoglalójának segítségével, hogy mire is számíthatnak az érdeklődők a nyári egyetem keretein belül.

XIII. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem - Szentes, 2011. 07. 18-23.
2011 június 27. - biztonságpolitika.hu
Magyarország NATO-csatlakozása óta 13. alkalommal kerül megrendezésre a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem, fiatal értelmiségiek, biztonságpolitikai szakértők és a Magyar Honvédség tagjainak találkozója. Idén is Szentes vendégszerető városa ad otthont a hazaszeretetre, a közösségi identitás megerősítésére, kultúraérzékenységre és a honvédelem értékeinek ápolására épülő előadás- és szemináriumsorozatnak.

A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója - 2011. június 8-9.
2011 június 27. - Csiki Tamás
Fél évvel azután, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének állam- és kormányfői Lisszabonban elfogadták a Szövetség új stratégiai koncepcióját és több szervezeti reformról döntöttek, június 8-9-én Brüsszelben az Észak-atlanti Tanács és a tagállamok védelmi miniszterei azzal a céllal találkoztak, hogy e reformok végrehajtását szentesítsék.

Ez történt a héten - 25. hét
2011 június 27. - BSZK
Susan Rice, az ENSZ nagykövete megerősítette, hogy várhatóan a világszervezet Biztonsági Tanácsa az esetleges konfliktus megelőzésére határozatában egy nemzetközi békefenntartó erőt hoz létre Abyei tartományában, mely egy vitatott határszakasz Dél- és Észak-Szudán között. Az erőket az Etióp Nemzeti Védelmi Erők 4200 katonájából különítik ki. Rice a médiának adott tájékoztatójában kiemelte, hogy a lehető leggyorsabban fel kell állítani az erőket, mert egyrészt a biztonsági helyzet ezt indokolttá teszi, másrészt a körülmények is optimálisak.

NATO Tükör - június
2011 június 20. - A NATO Tükör alapján összeállította: Justh Krisztina és Nagy Dóra
Small arms...

Ez történt a héten - 24. hét
2011 június 19. - BSZK
Továbbra sem sikerült megnyugtató megoldást találnia a feleknek az abyei konfliktusra. Az Afrikai Unió védnöksége alatt folyó addisz abebai tárgyalásokon ugyan hétfőn a felek megegyeztek abban, hogy csapataikat kivonva egy demilitarizált zónát hoznak létre a régióban, és abban is, hogy egy etióp békefenntartó kontingens érkezzen a térségbe a biztonság fenntartására, ennek gyakorlati részleteiről, valamint Abyei későbbi sorsát illetően azonban nem született megegyezés.

Kína terjeszkedése Afrikában
2011 június 17. - Hugyi Judit
Kína roppant lélekszámú ország, amely gazdaságilag és technikailag is oly mértékben tör előre, hogy saját tartalékai már nem elégítik ki szükségleteit. Afrika ezzel szemben minden tekintetben elmaradott, így nagy szüksége van fejlesztési forrásokra, amelyeknek a kontinensre történő becsatornázásában jelentős szerepe van, hogy ásványkincsekben igen gazdag. Kína és Afrika egyre szorosabb kapcsolata tehát felfogható a globális munkamegosztás egyik momentumaként is, bár nagy valószínűséggel erről sokan eltérően vélekednek. Lássuk melyek azok a kiindulópontok, illetve gazdasági és politikai folyamatok, amelyek mentén Kína befolyása folyamatosan nő az afrikai kontinensen.

Regionális védelmi trendek Kelet-Közép-Európában
2011 június 15. - Asztalos András
Kelet-Közép-Európa országaira az 1990-es években a védelempolitika terén is az útkeresés volt jellemző. Mint volt szovjet szatellit országok, hagyományos, területvédelmi feladatokra létrehozott tömeghadseregekkel rendelkeztek, amelyeknek a poszt-hidegháborús biztonsági környezet átalakulásával már más feladatrendszernek kellett megfelelni. Elemzésünkben a térség tíz országának – kilenc NATO-tagállam és a semleges Ausztria – védelmi reformjainak legújabb fejezetét, a 2008-as gazdasági válság nyomán kibontakozó védelmi reformokat tekintjük át és értékeljük.

EU Figyelő - 2011. május
2011 június 14. - Vajkai Edina
Május 26-án a szerb hatóságok letartóztatták a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicsot. Boris Tadic szerb elnök éppen akkor jelentette be a hírt, amikor az Európai Unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton úton volt Belgrádba, hogy világossá tegye: Mladic és egy másik, szabadon lévő háborús bűnös, Goran Hadzic elfogása az alapja annak, hogy a balkáni ország elnyerje az EU-tagjelölti státuszt.

Ez történt a héten - 23. hét
2011 június 12. - BSZK
Június 7-én, kedden egy mogadishui ellenőrzőpontnál feltehetően életét vesztette Fazul Abdullah Mohammed, a 224 áldozatot követelő 1998. augusztus 7-i nairobi és Dar el-Salam-i terrortámadások kitervelője. A rutinellenőrzés során a katonák fegyvert találtak egy luxusautóban, és a kialakult tűzharcban a jármű két utasa életét vesztette.

A globális gazdasági válság hatásai a védelmi kiadásokra: globális körkép
2011 június 10. - Selján Péter
A gazdasági válság hullámai, melyek az előző években végigvonultak a világon, súlyos következményeket hoztak magukkal. A világgazdaság befékezése a fejlett nyugati országok számára a közkiadások szigorú felülvizsgálatát eredményezte, melynek számos ország esetében többek között a védelmi költségvetés látta kárát.

Június hónap témája: "Smart Defense" - Okos Védelem
2011 június 08. - biztonságpolitika.hu
Globális léptékben, az elmúlt években a növekvő számú fenyegetésekkel és a kockázatok és kihívások bővülő körével, a védelmi költségvetések drasztikus csökkentése áll szemben, amely jelentős hatással van a védelmi erők fejlesztéseire és reformjaira. A "kevesebb pénzből nagyobb biztonságot" kérdéskörre a NATO is igyekszik választ adni: június hónapban az Okos Védelemmel foglalkozunk.

A NATO globális partnerei
2011 június 08. - Csányi Benedek
A NATO globális partnerei azok az államok, melyek nem rendelkeznek tagsággal a Szövetségben és egyik intézményesült partnerségi fórumban sem vesznek részt. Ezen országok helyzete kivételes, hiszen a Szövetséggel fennálló kapcsolatuk kiemelten fontos, mégsem jöttek létre olyan állandó keretek, amelyek teret adnának a felek közötti strukturált dialógusnak. Kik a legfontosabb partnerek, melyek az együttműködés területei? A cikkben választ adunk többek között, ezekre a kérdésekre is.

Biztonságiasítás - Securitisation
2011 június 07. - Dudás Attila
A biztonsági tanulmányokkal foglalkozók számára nem ismeretlen a tény, miszerint jelenleg is komoly vita zajlik a biztonság fogalmáról, pontosabban annak kiterjesztéséről és ennek lehetséges határairól. A biztonságelméletek a biztonságiasítást olyan kérdések kapcsán emelik ki, amelyek nem feltétlenül jelentenének biztonsági kihívást, kockázatot, azonban megfelelő átpolitizálást követően biztonsági kérdéssé válnak. Aktuális írásunkban a biztonságelméletek alapjaival és a biztonságiasítás jellemzőivel foglalkozunk.

Ez történt a héten - 22. hét
2011 június 07. - BSZK
Vasárnap Liang Guanglie, a kínai védelmi miniszter, ígéretet tett rá, hogy a dél-kínai-tengeri érdekellentétet továbbra is békés módon, békés eszközökkel fogják kezelni. Viszont kiemelte, hogy Kína ragaszkodik a szabad hajózáshoz a Dél-kínai-tengeren. Újra kifejezte, hogy Kína nem jelent veszélyt a világbékére, hiszen katonai doktrínája teljes mértékben védelmi jellegű.

A Külügyek Tanácsa jelenti
2011 június 07. - Makovits Zsolt - Fiatal Európa Szerkesztőség
Május végén ismét összeült a Külügyek Tanácsa Brüsszelben, ahol a Közös Kül-, Biztonság- és Védelempolitika mediterrán dimenziója kapta a legnagyobb figyelmet, tekintettel az EU által a kialakult líbiai válságra és az arab forradalmakra adható válaszokra. Szintén szó esett a közel-keleti béketárgyalásokról, valamint a víz növekvő szerepéről. Az ülésen képviseltették magukat az EU tagállamok külügyminiszterei, védelmi miniszterei, valamint a kutatásért és fejlesztésért felelős miniszterek.

NATO Hírfigyelő - 2011. május
2011 június 05. - Szijj Dóra
Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára május 2-án adott nyilatkozatában gratulált és egyben köszönetét fejezte ki az Oszama Bin Laden elfogásában közreműködő valamennyi szereplőnek. A főtitkár hangsúlyozta, hogy az akció sikere a Szövetség tagállamai, illetve a globális terrorizmus elleni harcban részt vállaló további partnerek diadala is

NATO-Oroszország kapcsolatok
2011 június 04. - Steingart Gabriella
A NATO és Oroszország között már közvetlenül a hidegháború lezárásával, a Szovjetunió felbomlásával megkezdődött a közeledés. Mindkét félnek közös érdeke volt, hogy az egykori keleti katonai blokk felbomlása és a Szovjetunió utódállamainak stabilitása, a hagyományos és tömegpusztító fegyverek sorsa ellenőrzött körülmények között rendeződjön. A két fél kapcsolatai azonban ennél jóval kiterjedtebbek, ezekről adunk most áttekintést.

Híd a mediterrán és a közel-keleti országok felé - A Mediterrán Párbeszéd és az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezés
2011 június 03. - Havasi Eszter
A kontinensek és civilizációk találkozásánál fekvő mediterrán térséget geostratégiai elhelyezkedése, természeti erőforrásokban való gazdagsága minden korszakban stratégiai fontosságú térséggé tette. Nincs ez másként napjainkban sem, a NATO is kiemelt figyelmet fordít a térség országaira, amelyekkel kiterjedt kapcsolatokat ápol.

Összefogással az új kihívások ellen
2011 június 02. - Tóth Enikő - Fiatal Európa Szerkesztőség
„Egyetlen ország sem tekintheti magát immunisnak a katasztrófákkal szemben” – figyelmeztetett Peter Zangl az Európai Unió katasztrófavédelmi főigazgatóinak 26. ülésén. A DG ECHO főigazgatója azt is hangsúlyozta: költséghatékonnyá kell tenni a rendszert azáltal, hogy elkerülik a párhuzamosságokat.

A NATO és a transzatlanti kapcsoltok II.
2011 június 01. - Németh József
Cikksorozatunk első részében a transzatlanti közösség kapcsolatainak formálódását tekintettük át az Atlanti Chartától (1941) a NATO megalakulásáig (1949), majd részleteiben tárgyaltuk az Észak-atlanti Szövetség és a Német Szövetségi Köztársaság közötti viszonyt 1955-ig, amikor az a Szövetség teljes jogú tagjává vált. Végezetül szemügyre vettünk egy érdekes kísérletet, amely a NATO a „Többnemzetiségű Nukleáris Erő” koncepciójának megvalósítására irányult, kevés sikerrel.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem