biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 július - 28 Cikk


Ez történt a héten - 30. hét
2011 július 31. - BSZK
Legalább 12 ember vesztette életét csütörtökön egy merényletsorozatban Irak területén. Szaddam Husszein szülővárosában, Tikritben két összehangolt robbantás történt. A város egyik bankja előtt, ahol a helyi rendőrök és katonák szokták felvenni fizetésüket, egy autóba rejtett pokolgép robbant. A merényletben 12-en meghaltak, és legalább 28-an megsérültek, köztük katonák és rendőrök is.

Maximum nulla áldozattal - interjú Szlankó Bálinttal
2011 július 27. - Szijj Dóra
A biztonságpolitika.hu NATO-NETto rovatának aktuális havi témájához kapcsolódóan szerkesztőségünk úgy határozott, hogy egy olyan szemszögből is megpróbálja az afganisztáni magyar szerepvállalást bemutatni, amely oldal eddig viszonylag kevés figyelmet kapott hasábjainkon. Szlankó Bálint újságírót kérdeztük a 2011 tavaszán megjelent Maximum nulla áldozattal - A Magyar Honvédség afganisztáni háborújának igaz története című könyve nyomán személyes tapasztalatiról és benyomásairól.

Ez történt a héten - 29. hét
2011 július 25. - BSZK
Július 18-án (hétfőn) megjelent hírek szerint a múlt hétvégén a líbiai kormányerők képviselői az Amerikai Egyesült Államok diplomatáival tárgyaltak Tunéziában. Az amerikai álláspont szerint a találkozó legfőbb célja az volt, hogy az Egyesült Államok ismételten tolmácsolja a saját (és a nemzetközi közösség) deklarált követelését, miszerint Kadhafinak azonnal távoznia kell a hatalomból.

A 2011-es év fejleményei az afganisztáni gazdaság és kábítószer termelés viszonylatában
2011 július 25. - Pető Gergő
Barack Obama kivonulásról szóló bejelentésével párhuzamosan a szakértők megkondították a vészharangot a jelenlegi afgán állam jövője felett, utalva arra, hogy önmagában a kabuli kormányzat működésképtelen. Rámutattak, hogy a nemzetközi erők kivonását követően Afganisztánnak a saját lábára kell állnia gazdasági szempontból (is), mivel valószínű, hogy a jelenleg a költségvetés zömét képező külső segélyek és támogatások a kivonást követően jelentősen megcsappannak. Rendkívül fontos kérdés tehát, hogy az afgán kormányzat milyen mértékben képes növelni saját bevételeit. A kábítószer a másik neuralgikus pontja az afgán misszió gazdasági vetületének, már csak azért is, mert globális kereskedelmén keresztül komoly károkat okoz a nyugati társadalmaknak és Oroszországnak. E probléma kezelése tehát Európa számára is fontos prioritással bír. A biztonsagpolitika.hu-n 2010 novemberében megjelent két áttekintés Afganisztán gazdasági helyzetéről, az újjáépítés sikereiről, valamint a 2001-től 2010-ig tartó pénzügyi évek adatairól és a jövőben várható tendenciákról. A jelen cikk folytatja az afgán gazdasági fejlemények áttekintését a 2010 végi és 2011 első félévi periódusban, és értékeli a kábítószerügyi helyzetet.

Sikeresen zárult a XIII. Euroatlanti Nyári Egyetem Szentesen
2011 július 23. - biztonságpolitika.hu
„Öt nap, tizenhét előadás, harminc hallgató, több tréning és számos kulturális program – röviden erről szólt a XIII. Euroatlanti Nyári Egyetem” – összegzett értékelésében Tálas Péter, a nyári egyetem rektora a július 22-i ünnepélyes záró rendezvényen. De ennél sokkal több van a résztvevők mögött, akik az élénk, a hallgatók és az előadók által is pozitívan értékelt programokat valós tartalommal tudták megtölteni: szakmai ismereteik mellett emberi kapcsolataik is jelentősen bővültek egymás, néhány szakmai problémakör és a biztonság kulcskérdéseinek, a honvédelem értékeinek jobb megismerése által.

Magyarország és Kelet-Közép-Európa energiabiztonsága
2011 július 22. - biztonságpolitika.hu
Deák András, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa Magyarország energiabiztonsága és a kelet-közép-európai környezet címmel tartotta meg a XIII. Euroatlanti Nyári Egyetem záró előadását, melyben elsősorban az energiafüggés komplex kérdését és a vele kapcsolatos kihívásokat állította középpontba.

Szervezett nemzetközi fellépés a szervezett bűnözés ellen
2011 július 22. - biztonságpolitika.hu
Urszán József rendőr alezredes a szervezett bűnözés európai és magyarországi problémáiról, jelenlétéről tartott előadást a nyári egyetem utolsó napján. Már előadása elején rámutatott a kérdés egyik legnyilvánvalóbb problémájára, miszerint a szervezett bűnözésnek – hasonlóan a terrorizmushoz – nincsen nemzetközileg egységesen elfogadott meghatározása. Ebből kiindulva egyszerűbb, ha jellemzőit gyűjtjük össze.

Átrendeződés a nemzetközi viszonyokban
2011 július 22. - biztonságpolitika.hu
Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója előadásában a nemzetközi hatalmi viszonyok átalakulását értékelte a hidegháború bipolaritását követő unipolaritás – az Egyesült Államok átmeneti hegemóniája –, majd a nemzetközi térben mára újra kialakuló multipolaritás viszonyrendszerének bemutatásán keresztül.

Védelmi költségvetés a gazdasági válság fogságában
2011 július 20. - biztonságpolitika.hu
Kern Tamás, a Századvég Alapítvány tudományos főmunkatársa a 2008 óta kibontakozó gazdasági válság magyar védelempolitikára gyakorolt hatásait elemző előadásában a célkitűzések és korlátok között feszülő ellentétekre és az elért eredményekre mutatott rá. Ebben az időszakban az alapvető közpolitikai ágazatokban (a gazdasági és szociális biztonság, a közbiztonság válsága) mutatkoztak a válság jelei, melynek eredményeképpen felerősödött a közbiztonsághoz kapcsolódó politikai párbeszéd.

A gazdasági világválság hatása a biztonságra
2011 július 20. - biztonságpolitika.hu
A XIII. Euroatlanti Nyári Egyetem kiemelt szerepet szentelt a gazdasági biztonság témakörének. Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója a világgazdasági válság Európa – és különösen az Európai Unió – gazdasági biztonságára gyakorolt hatásait, a kezelésére tett lépéseket és a jövő lehetséges forgatókönyveit vázolta fel a hallgatóságnak.

Nemzet és Biztonság – Kerekasztal beszélgetés a Kárpát-medence biztonságáról
2011 július 19. - biztonságpolitika.hu
A Stratégiai Védelmi Kutatóintézet feladatköréből adódóan kiemelt figyelmet fordít Magyarország és közvetlen biztonsági környezetünk, a Kárpát-medence és Közép-Európa azon társadalmi, politikai, gazdasági folyamataira, amelyek biztonsági relevanciával is bírnak. E körben aktuálisan több kutatási témával foglalkoznak az Intézet munkatársai – melyek eredményei a Nemzet és Biztonságban is folyamatosan olvashatóak.

A Magyar Honvédség missziós szerepvállalása – Múlt, jelen, jövő
2011 július 19. - biztonságpolitika.hu
Dr. Szenes Zoltán nyá. vezérezredes, volt vezérkari főnök, a Nemzet és Biztonság védelempolitikai rovatának vezetője keddi előadásában a Magyar Honvédség missziós szerepvállalásának múltját, jelenét és lehetséges jövőképét értékelte.

Biztonság – akkor és most
2011 július 19. - biztonságpolitika.hu
A XIII. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem második napján a szentesi Helyőrségi Klubban gyűltek össze a nyári egyetem kurzusainak résztvevői. Nyers József mérnök ezredes, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnokának elnöklésével lezajlott keddi előadássorozat nyitányaként Prof. Dr. Gazdag Ferenctől, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Intézetének igazgatójától hallhatunk értékelést A nemzetközi biztonság régi és új szereplőiről.

A NATO új koncepciója az új veszélyek kezelésére
2011 július 18. - biztonságpolitika.hu
A 2010-ben Lisszabonban elfogadott új stratégiai koncepció szerint a Szövetség alaprendeltetése és ebből eredő feladatai nem változnak, csupán új prioritások kerülnek előtérbe. Eszerint a NATO a 2010 májusi Szakértői Jelentésben is szereplő fenyegetések elleni védelemre kíván összpontosítani, vagyis a sebezhető kritikus infrastruktúra és informatikai rendszerek (kiberbiztonság) megerősítésére, a tömegpusztító fegyverek proliferációjára, a rakétavédelemre, valamint a terrorizmus és szélsőséges mozgalmak elleni védelemre.

A NATO és az Európai Unió kibervédelmi politikája
2011 július 18. - biztonságpolitika.hu
Kovács László, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék oktatója a biztonsági fenyegetések egyik legújabb, de egyre gyorsabban és egyre nagyobb relevanciára szert tevő területére, a magán és kormányzati elektronikai rendszerek sebezhetőségére hívta fel a figyelmet. Tény, hogy az emberiség meghatározó része internet-felhasználó, a világháló mostanra már „mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé vált” és pontosan ebből az állandó jelenlétből és függőségből adódik maga a fenyegetettség is.

Ez történt a héten - 28. hét
2011 július 18. - BSZK
Az UNICEF és az Egyesült Államok is arra figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb humanitárius katasztrófája van kibontakozóban Kelet-Afrikában a hónapok óta tartó aszály következtében. Jelenleg közel 10 millió embert fenyeget az akuttá váló élelmiszerhiány Szomáliában, Eritreában, Etiópiában, Kenyában és Dél-Szudánban.

A magyar EU-elnökség értékelése
2011 július 18. - biztonságpolitika.hu
Nem sokkal az Európai Tanács történelmi jelentőségű első magyar elnökségének lezárását követően Széll Natália, a Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztályának osztályvezetője értékelte 2011 első félévének tevékenységét és eredményeit.

A Honvédség katasztrófavédelmi rendszeréről
2011 július 18. - biztonságpolitika.hu
A korábbi évek közvélemény-kutatásai szerint a magyar lakosság két konkrét dolgot vár el a Magyar Honvéd­­­­ségtől (MH): egyrészt, hogy számíthasson rá katasztrófahelyzetekben (főként árvizek idején); másrészt, hogy tűzsze­­részei hatástalanítsák a fel nem robbant bombákat és robbanószerkezeteket. Fi­gyelembe véve, hogy a lakosság számára mindig és mindenhol közvetlen környezetének biz­tonsága a leg­fontosabb, ezek a MH-val szemben támasztott társadal­mi elvárások egyáltalán nem meglepőek. Sőt a kolontári vörösiszap-katasztrófa alighanem csak meg- és felerősítette ezeket.

A biztonság kibővülő értelmezése
2011 július 18. - biztonságpolitika.hu
A XIII. Euroatlanti Nyári Egyetem rektora, Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet igazgatója bevezető előadásában a résztvevők vizsgálatának alapvető tárgyát, a biztonság fogalmát járta körül. A biztonság ugyanis más és más tartalommal bír a társadalom különböző szereplői – az állampolgárok, a média, egyes intézmények, a politika, stb. – számára. A közvélemény általánosan a közbiztonság kérdését, valamint az anyagi, szociális biztonságot, a jólétet sorolja a biztonság fő kérdései körébe.

„Az érték a mérték” – A XIII. Euroatlanti Nyári Egyetem megnyitója
2011 július 18. - biztonságpolitika.hu
„A honvédelmi tárca célja, hogy értékalapúvá tegye a Magyar Honvédséget” – mondta bevezetőjében a szentesi polgármesteri hivatal dísztermében Szászvári Lajos, a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a XIII. Euroatlanti Nyári Egyetem megnyitóján. A honvédelem, mint érték, a honvédelmi nevelés erkölcsisége, a honvédelem melletti elkötelezettség megteremtése olyan célok, amelyekhez a NATO Public Diplomacy Division által támogatott, számos honvédelmi, szakmai szervezet együttműködésében megszervezett Nyári Egyetem is hozzá kíván járulni.

A biztonság, a fejlődés és a fejlesztés trilemmája - A PRT koncepció lényege és megvalósulási formái a NATO afganisztáni szerepvállalásában
2011 július 17. - Szijj Dóra
„Biztonság nélkül nincs fejlődés, fejlődés nélkül nincs biztonság” – az aforizma akár rövid summázatául is szolgálhatna jelen írásnak. Merthogy a Tartományi Újjáépítési Csoportok (Provincial Reconstruction Teams; PRTs) munkája eredetileg ezen sarkalatos megállapításhoz köthető eszmerendszer logikáját követve indult el. Mára a NATO afganisztáni ISAF-missziójában részt vevő, PRT-kat működtető ún. keret-nemzetek (lead nations) biztonságépítő és segélyezési-fejlesztési politikájukban más-más gyakorlatot követnek, s hangsúlyeltolódások mutatkoznak abban, hogy egy adott tartomány újjáépítéséért felelős nemzet inkább a „civil” irányultságú fejlesztéspolitikára, vagy épp’ az afganisztáni katonai és rendvédelmi erők kiképzésére, a biztonság és stabilitás katonai aspektusaira fordít-e nagyobb figyelmet. Jelen cikk az afganisztáni helyreállítási folyamat bemutatásával kíván képet adni arról, hogy milyen főbb modellek alapján valósulhat meg a 28 PRT munkája.

Szakmai források a XIII. Euroatlanti Nyári Egyetem előadásaihoz
2011 július 15. - biztonságpolitika.hu
Az alábbiakban a XIII. Euroatlnti Nyári Egyetem résztvevői számára ajánlunk tematikus szakmai forrásokat, melyek megkönnyítik a felkészülést és tájékozódást, valamint az eszmecserét.

Ez történt a héten - 27. hét
2011 július 11. - BSZK
A „jázminos forradalom” következtében száműzött Zine el Abidine Ben Ali, egykori tunéziai elnökre távollétében 15 évnyi börtönbüntetést rótt a tunéziai bíróság. Ben Alit és feleségét most az elnöki palotában lefoglalt, illegálisan tartott fegyver- és marihuána-készletek, valamint ritka régészeti leletek, műkincsek miatt perelték be. A múlt hónapban már korrupció vádjával kimondtak egy ítéletet Ben Alira: akkor 35 évnyi börtönbüntetésre és 65 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére ítélték a 23 évig regnáló, megbuktatott államfőt.

NATO Tükör - július
2011 július 10. - A NATO Tükör alapján összeállította: Justh Krisztina és Nagy Dóra
NATO-Russia

A XIII. Euroatlanti Nyári Egyetem programja
2011 július 08. - biztonságpolitika.hu
Magyarország NATO-csatlakozása óta 13. alkalommal kerül megrendezésre a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem, fiatal értelmiségiek, biztonságpolitikai szakértők és a Magyar Honvédség tagjainak találkozója. Idén is Szentes vendégszerető városa ad otthont a hazaszeretetre, a közösségi identitás megerősítésére, kultúraérzékenységre és a honvédelem értékeinek ápolására épülő előadás- és szemináriumsorozatnak.

NATO Hírfigyelő - 2011. június
2011 július 05. - Szijj Dóra
Június 3-án a spanyolországi Cartagenába látogatott Giampaolo Di Paola admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, hogy Nyikolaj Makarov, az Oroszországi Föderáció Egyesített Vezérkarának főnöke és Manuel Rebollo Garcia, a spanyol haditengerészet főparancsnoka társaságában megtekintse a Bold Monarch 2011névre keresztelt haditengerészeti gyakorlatot.

Ez történt a héten - 26. hét
2011 július 04. - BSZK
Oroszország nem fogja feladni területi igényeit, ami alatt a tengeralatti Lomonoszov és a Mengyelejev-hátságokra gondolt, továbbá azt is, hogy „szilárdan és következetesen” védeni fogják a geopolitikai érdekeiket északon.

Július hónap témája: ISAF - Afganisztán jelene és jövője
2011 július 01. - biztonságpolitika.hu
Júliusban a NATO-NETto rovat az ISAF afganisztáni művelettel foglalkozik bővebben, melynek részeként értékelni fogjuk a közel 10 éves konfliktus eredményeit a biztonság és stabilitás, a politikai konszolidáció, valamint olyan strukturális kérdéseket illetően, mint a gazdaság állapota, a kábítószer-termelés és a korrupció. A stabilizáció és újjáépítés kérdései kapcsán vizsgálni fogjuk a PRT-koncepció fejlődését is, és tekintettel a 2014-es kivonulási forgatókönyvre, áttekintjük az Afganisztán jövőjét meghatározó kulcskérdéseket.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem