biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 augusztus - 10 Cikk


Líbiáról - más szemmel
2011 augusztus 30. - Varga Attila
Fél évvel a forrongások kezdete után a győzelem küszöbén állnak a fővárost is sikeresen elfoglaló líbiai felkelők. A vérbe fojtott tüntetésekkel kezdődő polgárháború végigsöpört a keleti Bengázi városától a nyugati Tripoliig, a felkelők a NATO légicsapásai mellett lépésről lépésre vették át a kezdeményezést a 42 éve hatalmon lévő Moammer Kadhafi szétzilált csapataitól. Az észak-afrikai országban történt legutóbbi fejlemények a Kadhafi rezsim rövid időn belüli összeomlását sejtetik, a kialakult helyzet azonban még meglehetősen törékeny, sok a bizonytalanság. Éppen ezért korai lenne bármiféle mérleg készítése, következtetés levonása, a líbiai konfliktus kezelése azonban máris számos tanulsággal szolgál.

Ez történt a héten - 34. hét
2011 augusztus 30. - BSZK
A héten jelentős fordulat állt be a február 15-e óta polgárháború sújtotta Líbia “arab tavaszában”, miután augusztus 21-én (vasárnap) késő este a felkelők betörtek Tripoliba és győzelmüket ünnepelve elfoglalták a híres Zöld Teret. A Kadhafi-ellenes erők sikeres előrenyomulásuk következtében már a múlt héten is közel kerültek a líbiai fővároshoz, a városba való betörés során pedig emberéletet nem kímélve foglalták el a Kadhafi egyik utolsó bástyájaként számon tartott várost.

Az Amerikai Egyesült Államok és a NATO partnerségi programjai
2011 augusztus 29. - Szijj Dóra
NATO-NETto rovatunk havi témájához kapcsolódóan az Amerikai Egyesült Államok magyarországi Nagykövetségének politikai-gazdasági tanácsadó-helyettesével, a Politikai Részleg vezetőjével, Joseph R. Truesdale-lel készítettünk interjút a NATO és az Egyesült Államok partnerségi programjairól.

Az út kezdete - Magyarország NATO-csatlakozásának előkészítéséről a szakértő szemével
2011 augusztus 23. - biztonságpolitika.hu
A biztonságpolitika.hu NATO-NETto rovatának augusztusi témája Magyarország szerepvállalása az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében. Azért, hogy olvasóink minél teljesebb képet kaphassanak már a NATO-csatlakozás előkészítéséről is, Matus János egyetemi tanárt kérdeztük személyes tapasztalatairól. Matus János aktívan részt vett e folyamatban

Ez történt a héten - 33. hét
2011 augusztus 21. - BSZK
A bányászok után most több mint 200.000 dél-afrikai önkormányzati dolgozó hagyta el munkahelyét és kezdett sztrájkba augusztus 15-én (hétfőn). A SAMWU unió dolgozói 18%-os béremelést követeltek és kijelentették, hogy ennél kevesebbet nem fognak elfogadni, ezzel szemben a munkaadók mindössze csak 6%-os béremelést voltak hajlandók felajánlani. Augusztus 16-ra (keddre) a tüntetők száma 1 millióra növekedett, amivel végre sikerült elérniük, hogy foglalkozzanak béremelési követeléseikkel, mert a kormányzat tart tőle, hogy a tömeges sztrájk még jobban megnehezítené az ország gazdasági helyzetét.

Ez történt a héten - 32. hét
2011 augusztus 15. - BSZK
Időt nyert Asszad elnöknek Törökország, miután Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnöknek sikerült meggyőznie az Egyesült Államokat, hogy halasszák el az szír elnök elmozdítását célzó lépéseket. Erdoğan miniszterelnök csütörtökön folytatott telefonbeszélgetést Barack Obamával, ahol a felek megegyeztek abban, hogy „közelről figyelemmel kísérik a szír kormány által tett lépéseket, és közben folyamatosan konzultálnak egymással”- közölte a miniszterelnöki hivatal szóvivője.

Interjú a Magyar Honvédség PRT-6 parancsnokával
2011 augusztus 10. - Sedghi Amitis
A NATO-NETto témája augusztus hónapban a magyar szerepvállalás: ennek kapcsán Korom Ferenc ezredest, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH-PRT) 6. váltásának parancsnokát kérdeztük a magyar katonák felkészültségéről, afganisztáni teljesítményükről, a sikerekről és nehézségekről, valamint a kivonulási stratégiáról.

EU Figyelő - 2011. június-július
2011 augusztus 10. - Vajkai Edina
Ismertette elnökségi programját az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét 2011 második félévében betöltő Lengyelország. A lengyel elnökség az „európai integrációt, mint a növekedés forrását”, a „biztonságos Európát”, illetve a „nyitottságból profitáló Európát” választotta szlogenjének.

Ez történt a héten - 31. hét
2011 augusztus 07. - BSZK
A Ramadán beköszönte, úgy tűnik, döntő változást hozott Mogadishuban. Az al-Shabab kezdetben hevesen támadta az AU békefenntartóinak állásait, augusztus 5-én éjjel azonban az iszlamisták visszavonták csapataikat, és kiürítették a fővárost. A példátlan manőver után Mogadishuban elvileg nem maradtak szélsőséges milicisták. A TFG és az AU alakulatai óvatosan igyekeznek kitölteni az így keletkezett hatalmi vákuumot, egyelőre ugyanis nem lehet tudni, mi áll az al-Shabab hadmozdulatának hátterében.

Augusztus hónap témája: Magyar szerepvállalás a NATO-ban
2011 augusztus 06. - biztonságpolitika.hu
Augusztusban a magyar NATO-szerepvállalás 12 évét értékeljük, kiemelt figyelmet szentelve a műveleti tapasztalatoknak és a nemzetközi együttműködés eredményeinek. Az előző hónaphoz szorosan kapcsolódva az afganisztáni Pol-e-Khomriban 2006 óta működő magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) munkájáról is beszámolunk. Annak ellenére, hogy a védelmi költségvetés szűkössége miatt többször jogos kritika is érte a magyar szerepvállalást, a Magyar Honvédség tagjai nemzetközi békefenntartó műveletekben mindvégig elismert, magas színvonalú tevékenységgel őrizték meg a szövetségesi elkötelezettség hitelességét.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem