biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 szeptember - 14 Cikk


A NATO válaszai a 21. századi kihívásokra - Energiabiztonság
2011 szeptember 30. - Berzsenyi Dániel
Az energia politikai és biztonsági jelentőségének hangsúlyozása nem újszerű, elég csak a közelmúlt konfliktusaira gondolnunk. Az energiaforrásokhoz való hozzáférés, a meglévő ellátási útvonalak biztosítása minden nemzetállam számára kulcskérdés a 21. században, így kézenfekvő, hogy az Észak-atlanti térség államait tömörítő NATO is egyre markánsabban képviselteti magát az energiabiztonság terén. Hogy miként, arra a NATO 21. századi kihívásokra adott válaszait taglaló sorozatunk aktuális része ad választ.

A NATO válaszai a 21. századi kihívásokra - Harc a terrorizmus ellen
2011 szeptember 27. - Havasi Eszter
Bár az Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadás jelentőségét és hatásait főként az utóbbi években egyre több szakértő vitatja, kétségtelen, hogy az utasszállító repülőgépek eltérítésével végrehajtott akciók jelentősen felerősítették azokat a törekvéseket, melyek a terrorizmust globális kihívásként értékelik, valamint a nemzetközi megoldások felkutatását és megvalósítását sürgetik. Míg nemzetközi szinten komoly problémákba ütközik már önmagában a terrorizmus fogalmának meghatározása is, a NATO példás erőfeszítéseket tesz a globális terrorizmus visszaszorítására.

Ez történt a héten - 38. hét
2011 szeptember 26. - BSZK
Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szeptember 21-én (szerdán) bejelentette: a katonai szövetség Unified Protector hadműveletének mandátumát újabb 90 nappal meghosszabbítják. Az Észak-Atlanti Tanács (NAC) döntését indokolva Rasmussen azt is hozzátette, hogy a NATO az ENSZ 2009. számú, legújabb határozatával összhangban addig marad a térségben, amíg az szükséges a civil lakosság oltalmazása szempontjából.

A NATO Transzformációs Parancsnoksága - Allied Command Transformation
2011 szeptember 25. - Szijj Dóra
2002. novemberében a NATO Prágai Csúcstalálkozóján született döntés arról, hogy a szövetségesek áramvonalasítják a szervezetet, melynek elsődleges célja az volt, hogy az erők racionalizálása és a költséghatékonyabb működés mellett, rugalmasabbá tegyék a struktúrát, miközben a műveleti spektrum egészét lefedő katonai képességeket alakítanak ki. A prágai döntés nyomán jött létre a belgiumi Mons-ban található Szövetséges Műveleti Parancsnokság, melyet korábban már részletesen bemutattunk, illetve a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság, melyet aktuális írásunkban mutatunk be.

Sevillában ülésezett a Katonai Bizottság
2011 szeptember 24. - Csiki Tamás
28 NATO-tagállam vezérkari főnökei és katonai képviselői találkoztak szeptember 16-17-én Sevillában – először azóta, hogy Afganisztán egyes területein megkezdődött a biztonság fenntartásáért vállalt felelősség átadása a kormányerőknek –, hogy az október 5-6-i brüsszeli védelmi miniszteri találkozó előtt megvitassák az aktuális védelempolitikai kérdéseket. A találkozó elsősorban az afganisztáni műveletekre – a hatalomátadás folyamatára, műveleti kihívásokra és az eddigi tapasztalatokra – fókuszált, de megvitatták a Szövetség lehetséges szerepét az „arab tavasz” eseményeit követően, így a líbiai műveleteket (Operation Unified Protector) követő szerepvállalás szükségességét, további lehetőségeit.

A NATO válasza a nem hagyományos biztonsági kihívásokra
2011 szeptember 20. - Csiki Tamás
Miközben napjainkban a Szövetség ellen irányuló hagyományos katonai fenyegetés valószínűsége alacsony, számos nem hagyományos - a köznyelvben új típusúként megjelenő - kihívásra kell megfelelő választ adni. Ezek a tömegpusztító fegyverek és hordozóeszközeik ellenőrizetlen terjedése, a nemzetközi terrorizmus, a kalózkodás, valamint a kiberbiztonság és az energiabiztonság terén megnyilvánuló kihívások. Aktuális írásunkban ezeket a kihívásokat és a NATO válaszait vesszük górcső alá.

Ez történt a héten - 37. hét
2011 szeptember 18. - BSZK
A líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács (NTC) egyre közelebb kerül a teljes körű hatalomátvételhez: az ellenzéki erők a héten már Kadhafi szülővárosát ostromolták, és a fontosabb nemzetközi fórumokon is jelentős döntések születtek a maghrebi állam jövőjét illetően. Mialatt Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök Líbia újjáépítésének terveiről tanácskozott Bengáziban Musztafa Abdul Dzsalillal, a Nemzeti Átmeneti Tanács vezetőjével.

Szeptember hónap témája: Új típusú kihívások
2011 szeptember 17. - biztonságpolitika.hu
Szeptemberben a biztonságot érintő ún. új típusú kihívások, és a NATO ezekre adott válaszlépései kerülnek a NATO-NETto fókuszába. Ennek keretében értelmezzük a nemzetközi terrorizmus jelenségét, értékeljük a tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetést, valamint rámutatunk az energiabiztonság és a kiberbiztonság legsürgetőbb kérdéseire. Válaszul e kihívásokra a Szövetség 2010-ben létrehozta az Emerging Security Challenges Divisiont, melynek feladata éppen e területek átfogó vizsgálata, a kockázatok, kihívások és fenyegetések felmérése és racionális megelőző, vagy válaszlépések kialakítása.

A WikiLeaks és ami mögötte van II.
2011 szeptember 12. - dr. Németh József Lajos
Cikksorozatunkban az elmúlt években különböző dokumentumok kiszivárogtatásával elhíresült WikiLeaks oldal történetét, a hozzá kapcsolódó folyamatokat és azok biztonságpolitikai vonatkozásait elemezzük. A most közreadott második részben a 2009 februárjától 2010 augusztus végéig terjedő időszak rövid eseménytörténetét elevenítjük fel.

Ez történt a héten - 36. hét
2011 szeptember 12. - BSZK
Netanyahu kijelentését követően Ahmet Davutoğlu török külügyminiszter elmondta, a török kormány kemény diplomáciai lépéseket fog tenni Izraellel szemben, többek között kiutasítja az izraeli nagykövetet, felfüggeszti az Izraellel való katonai megállapodásait, megnöveli katonai jelenlétét a Földközi-tengeren, valamint a Nemzetközi Bíróság elé viszi a gázai blokád ügyét.

NATO Tükör - szeptember
2011 szeptember 10. - A NATO Tükör alapján összeállította: Justh Krisztina és Nagy Dóra
10 Years After 9/11

EU Figyelő - 2011. augusztus
2011 szeptember 09. - Vajkai Edina
Az Európai Szélenergia Társaság (European Wind Energy Association – EWEA) augusztus elején kiadott jelentése szerint 2050-re akár az Európai Unió áramszükségletének 50 százalékát a szélenergia által biztosított forrásból lehetne fedezni.

Válaszút előtt a magyar légierő
2011 szeptember 06. - Varga Attila
Néhány évvel a Magyar Köztársaság teljes jogú NATO taggá válása után a Nemzetbiztonsági Kabinet 2001 őszén döntést hozott 14 db JAS-39 Gripen 10 évre szóló lízingeléséről, ezzel a Magyar Honvédségben megkezdődött a típusváltás folyamata, az elavult szovjet repülőtechnika cseréje. A Magyar Honvédség 2002 tavaszán csatlakozott a NFTC programhoz, mellyel a Magyar Légierő új alapokra helyzete a repülőgép-vezetők kiképzését. A két döntés eredményeként a Magyar Honvédségben először valósult meg a máig egyedülállónak tekinthető típus- és szemléletváltás. A szovjet típusú repülőtechnika fokozatos kivonásával mára a JAS-39-esek alkotják a Magyar Honvédség harcászati repülőerő képességét. A tartós bérleti szerződés 2016 elején lejár, a Gripenek jövőjéről döntés még nem született, a Magyar Honvédség, a Magyar Köztársaság válaszút előtt áll.

Ez történt a héten - 35. hét
2011 szeptember 04. - BSZK
A Nemzeti Átmeneti Tanácsnak – amelyet a héten Oroszország is elismert Líbia törvényes képviselőjeként – súlyos humanitárius és gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie hatalomátvétele kapcsán, ezért a nemzetközi közösség segélyezési akciói tovább folynak, illetve a Líbia jövőjével foglalkozó, felső szintű vezetők részvételével tartott konferenciák sorába illeszkedve a héten is találkozót tartottak a nemzetközi politikai élet fontos személyiségei, most a líbiai intervenciót kezdetektől támogató Nicolas Sarkozy hazájában.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem