biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 október - 12 Cikk


Az amerikai-indiai stratégiai párbeszéd és annak háttere
2011 október 31. - Baranyi Réka
A világ két legnagyobb demokráciájának kapcsolata látványos fejlődésnek indult az elmúlt években. A szovjet blokk felbomlása után a megváltozott geopolitikai környezethez alkalmazkodni kívánó India és az ázsiai érdekszféráját tágítani kívánó Egyesült Államok viszonyában komoly előrelépés mutatkozott, mely mind a mai napig meghatározza a diplomáciai napirendet. Kína nagyhatalmi pozíciójának erősödése és a Pakisztánban is jelen lévő iszlám terrorizmus erőszakos terjedése nagyban közrejátszik az indiai-amerikai dialógus megélénkülésében. A két ország közötti együttműködés egyik legfontosabb alappillére az a 2002-ben megkezdett stratégiai párbeszéd, melynek újabb mérföldköveként Hillary Clinton amerikai külügyminiszter asszony Indiába látogatott 2011. július 18-án.

Ez történt a héten - 43. hét
2011 október 31. - BSZK
Október 25-én a jemeni kormány és Ali Mohszen al-Ahmar fegyverszünetet kötött. Al-Ahmar tábornok, aki állítólag az elnök féltestvére, márciusban dezertált a hadseregből, miután Szaleh elítélte kijelentését, miszerint meg fogja védeni a tüntetőket. Ennek ellenére országszerte folytatódtak az összecsapások és tüntetések. Szerdán egy tüntetésen nők elégették kendőiket: a hagyomány szerint ez egy jel, amivel a törzsek segítségét kérik.

Ez történt a héten - 42. hét
2011 október 24. - BSZK
Október 20-án (csütörtökön) bekövetkezett a régóta várt fordulat Líbiában: a Szirtét ostromló erők a város bevételekor megtalálták és megölték a bujkáló Moammer Kadhafit. Moammer Kadhafi halálát a Nemzeti Átmeneti Tanács (NTC) csütörtöki sajtótájékoztatóján helyi idő szerint 16 óra 30 perckor jelentette be hivatalosan Mahmúd Dzsibril, az NTC megbízott miniszterelnöke.

2006 óta történt jelentős incidensek a kibertérben
2011 október 24. - Szentgáli Gergely
A NATO új stratégiai koncepciójában prioritásként kezeli a kibertérből érkező biztonság kihívásokat, melyekre határozott és egyértelmű válaszokat kíván adni az észak-atlanti szövetség. A témakör egyre nagyobb érdeklődésre tart számot a katonai és civil szférában egyaránt, ezért 2011. októberétől a Biztonságpolitikai Portál, rendszeresen frissített listát tesz közzé magyar nyelven, a kibertérben történt incidensekről.

NATO Tükör - október
2011 október 20. - A NATO Tükör alapján összeállította: Justh Krisztina és Nagy Dóra
Afghanistan

A NATO szerepvállalása a katasztrófák és humanitárius válságok kezelésében - Interjú az Euro-atlanti Katasztrófa-reagálási Koordinációs Központ (EADRCC) képviselőjével
2011 október 19. - biztonságpolitika.hu
Mivel a rovat október havi témája a válságkezelés, melynek humanitárius és katasztrófákhoz köthető feladataiban a NATO Euro-atlanti Katasztrófa-reagálási Koordinációs Központja meghatározó szerepet vállal, az EADRCC képviselőjét a Központ működéséről és néhány aktuális műveletről kérdeztük

Ez történt a héten - 41. hét
2011 október 17. - BSZK
Október 11-én az izraeli kormány 29:3 arányban elfogadta a Gilad Salitot érintő fogolycserét. A 2006. június 25-e óta Hamász fogságban lévő 25 éves tizedesért cserébe összesen 1027 palesztin foglyot enged szabadon Izrael. Az egyezség egyiptomi közvetítéssel jött létre a felek között, ami sokban javítja az Izrael és Egyiptom közti kicsit hűvösebb viszonyt, ami Hoszni Mubarak lemondása óta érzékelhető.

Stratégiai kihívások a NATO számára Afganisztánban
2011 október 10. - Wagner Péter
Afganisztán egyelőre nem veszít aktualitásából. Minden hónapban akad egy hír vagy évforduló, amely kapcsán lehet, kell, érdemes foglalkozni a közép-ázsiai országgal. 2009 decemberében az volt a hír, hogy Barack Obama ekkor hirdette meg Afganisztán-stratégiáját, ráadásul már a másodikat egy éven belül.

Ez történt a héten - 40. hét
2011 október 10. - BSZK
A Nobel-díj döntőbizottsága idén három afrikai nőnek, Ellen Johnson Sirleaf libériai elnök asszonynak, Leymah Gbowee libériai emberjogi aktivistának és Tavakkul Karman jemeni újságírónak és politikai aktivistának ítélte oda a Nobel-békedíjat. A megosztott Nobel-békedíjat kapott hölgyek a nők biztonságáért és egyenjogúságáért, valamint a nők jogaiért vívott erőszakmentes küzdelmük miatt részesültek az elismerésben.

NATO Hírfigyelő - 2011. szeptember
2011 október 09. - Selján Péter
Szeptemberben több fontos esemény is történt, amely a NATO-t nagy mértékben érinti. Ezek közül is említésre méltó a líbiai helyzet rendezése kapcsán megvalósult párizsi konferencia, illetve a Sevillában rendezett vezérkari főnökök és katonai képviselők kétnapos találkozója, melyekről bővebben sok más eseménnyel együtt a NATO-NETto havi összefoglalójában olvashatnak.

Október hónap témája: A Szövetség szerepe a válságkezelésben
2011 október 04. - biztonságpolitika.hu
Októberben a NATOnemzetközi válságkezelésben vállalt feladataival foglalkozunk. A válságkezelés a Szövetség egyik alapvető feladata, amely kiterjed nemzeti és nemzetközi eseményekre is, jellegét tekintve magában foglalhat politikai, katonai, humanitárius válságokat, melyekre katonai és nem katonai válasz is adható. A NATO-NETto októberben a NATO nemzetközi válságkezelő műveleteinek eredményeit értékeli, különös tekintettel az elmúlt évek humanitárius segítségnyújtási műveleteire és ezek hátterére.

Ez történt a héten - 39. hét
2011 október 02. - BSZK
Szeptember 29-én, csütörtökön látott napvilágot a hír miszerint az FBI meghiúsított egy repülőgép modellekkel tervezett terrortámadást. A támadás kitervelőinek célpontja a Pentagon és a Capitolium épülete volt. A 26 éves Rezwan F.-et amerikai nyomozók csütörtökön tartóztatták le, terrorizmus vádjával. Rezwan távirányítású repülőgépekkel akarta megtámadni a Capitoliumot (az amerikai parlament székhelyét) és a Pentagont. A férfit a Massachusettben található, Framingham városában vették őrizetbe, miután beépített ügynökök átadtak neki egy szállítmányt fegyverekkel, valamint tervének kivitelezéséhez szükséges anyagokkal.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem