biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 november - 15 Cikk


NATO Tükör - november
2011 november 30. - A NATO Tükör alapján összeállította: Justh Krisztina és Nagy Dóra
Serbia, Mladic

Kiberbiztonság: Hol tart a nemzetvédelem?
2011 november 29. - BSZK
2011. november 25-én került sor az első hivatalos, állami részről támogatott kiberhadviseléssel foglalkozó szakmai konferenciára, mely a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, a Biztonságpolitikai Szakkollégium szervezésében valósult meg. A konferencia vendégei, gyakorlat orientált prezentációk által nyerhettek betekintést kiberhadviselés világába, többek között etikus hackerek, informatikai igazságügyi szakértők és IT biztonsági specialisták prezentálásában.

Ez történt a héten - 47. hét
2011 november 28. - BSZK
Nem csillapodnak a kedélyek a kairói Tahrír téren. Az egyiptomi fővárosban a héten is folytatódtak a tüntetések, amelyek a november 28-án rendezendő parlamenti választások előzményeként a múlt héten kezdődtek el. A tüntetők a héten, november 21-én (hétfőn) késő este, illetve kedden már a hajnali órákban felsorakoztak a Tahrír téren, nem sokkal azután, hogy az egyiptomi kormány benyújtotta lemondását az országot ténylegesen irányító Katonai Tanácsnak.

Ez történt a héten - 46. hét
2011 november 21. - BSZK
Súlyosbítaná a Szíria elleni szankciókat és nagyobb nemzetközi nyomás alá helyezné az Asszad-rezsimet Franciaország és Törökország, hogy minél előbb véget érjen az országban tomboló erőszakhullám. Alain Juppe francia külügyminiszter Ankarában egyeztette török partnerével, Ahmet Davutoğluval, országa Szíriával kapcsolatos álláspontját, majd a két diplomata közösen szólította fel cselekvésre az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

A NATO Kibervédelmi Kiválósági Központja
2011 november 21. - Csányi Benedek
A NATO Kibervédelmi Kiválósági Központja (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – NATO CCD COE) 2008. május 14-én jött létre azzal a céllal, hogy a NATO-tagállamok és partnereik kibervédelmi kapacitásait erősítse a tapasztalatcsere, oktatás és kutatás-fejlesztés eszközeivel. A Központ olyan közös fórummá kíván válni, amely összegyűjti és partnereivel megosztja mindazt a nemzetközi tapasztalatot és tudást, ami a 21. század informatikai, bővebb értelemben kiberbiztonságának fenntartásához szükséges.

A NATO kibervédelmi politikájának áttekintése
2011 november 15. - Szentgáli Gergely
A hidegháború után gyökeresen megváltozott a nemzetközi biztonsági környezet, azonban folyamatos stabilitásról továbbra sem beszélhetünk. A hidegháborút sikeresen „megvívó” NATO-nak újabb kihívásokkal kellett szembenéznie, és az új típusú kihívások között megtalálhatjuk az informatikai biztonság egyre hangsúlyosabbá váló kérdését is. A továbbiakban a Szövetség kibernetikai védelem terén folytatott politikáját és törekvéseit fogjuk áttekinteni.

NATO Hírfigyelő - 2011. október
2011 november 14. - Sedghi Amitis
Október mozgalmas hónapnak bizonyult a NATO számára, 9-én Bukarestben rendezték meg az Szövetség 57. Parlamenti Közgyűlését, 11-én Anders Fogh Rasmussen a NATO főhadiszállásán fogadta Afganisztán, Pakisztán, Japán és a Koreai Köztársaság parlamenti képviselőit és szenátorait, 13-án pedig a NATO Nemzeti Fegyverzeti Igazgatóinak Értekezletére (CNAD) került sor. További részletek a NATO főtitkár berlini látogatásáról, valamint a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozójáról és még sok másról az októberi összefoglalóban olvasható.

Ez történt a héten - 45. hét
2011 november 14. - BSZK
A Kongói Demokratikus Köztársaság fő ellenzéki politikusának, Etienne Tshisekedinek a Dél-afrikai Köztáraságban volt találkozója november 7-én (hétfőn) az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) tisztviselőivel és üzletembereivel, annak érdekében, hogy támogatást szerezzen a választások előtt. Tshisekedi mint a Demokratikus és Szociális Fejlődési Unió (UDPS) elnöke az ANC vezetőjével arról folytatott tárgyalásokat, hogyan fogja a dél-afrikai politikai csoport támogatni az ellenzéki pártot az esedékes kongói választásokon.

November hónap témája: Kiberbiztonság
2011 november 13. - biztonságpolitika.hu
November a kiberbiztonság hónapja a NATO-nettó rovatban. A NATO tagállamai és szervezetei évek óta egyre növekvő mértékben „saját bőrükön”, a gyakorlatban is tapasztalják az informatikai hálózatok ellen irányuló támadások növekvő számát, a hálózatok sebezhetőségét.

Az orosz haditechnika jelene és jövője
2011 november 12. - Seprődi-Kiss Árpád
Heti hírösszefoglalóinkban gyakran esik szó haditechnikai fejlesztésekről, azonban eddig nem jelent meg összefoglaló jellegű írás az orosz hadügyi reform hadrendi átszervezéseivel párhuzamosan folyó fejlesztésekről – ezt a hiányt igyekszik orvosolni az alábbi cikk. E tekintetben a tisztán belföldi fegyverfejlesztések mellett érdemes bemutatni az orosz és indiai hadiipar kooperációját, valamint a nyugati haditechnika felé történő nyitást is.

Mi lesz veled, Irak?
2011 november 10. - Telek Tamás
„Obama 3-5 ezer amerikai katonát akar állomásoztatni Irakban” – olvashattuk a hírt a The Washington Post oldalain, szeptember elején. Ennek ellenére október 21-én Barack Obama bejelentette, hogy az összes amerikai katona elhagyja Irakot december végéig. Az Egyesült Államok vezetőinek komoly fejtörést okozott, hogy milyen módon tartsák fenn befolyásukat a háború sújtotta országban, ugyanakkor meg kell felelniük az amerikai közvéleménynek is, amely azt szeretné, hogy minél előbb vonják ki katonáikat Irakból.

A baha'i hívők üldöztetése Iránban - egy megtagadott hit a pogrom szélén
2011 november 09. - Sedghi Amitis
Jelen írás célja, hogy bemutassa az Iráni Iszlám Köztársaságban élő bahá’i hívők üldöztetésének körülményeit. A vallás rövid történetének bemutatását követően, a szembenállás történelmi és kultúrtörténeti előzményeit kifejtve, a vallás alapadatait és tanításait felvázolva kívánok rávilágítani a hívők viszontagságos hétköznapjaira és üldöztetésére. Célom, hogy a rendelkezésre álló tényeket és valós történéseket segítségül hívva rávilágítsak a már így sem kielégítő iráni emberi jogi helyzetkép egy kevésbé taglalt szégyenfoltjára: egy szervezett kormányprogramra, melynek célja egy egyház fennmaradásának és hívőinek méltóságteljes vallásgyakorlásának ellehetetlenítése.

A NATO részvétele a humanitárius műveletekben: több, mint katonai szövetség
2011 november 08. - Szijj Dóra
Az Euro-atlanti Katasztrófa Reagálási Koordinációs Központ alapító okiratát 1998. május 29-én írták alá a NATO akkori tagállamai. A brüsszeli székhelyű szervezeten keresztül a NATO jelentős szerepet vállal a polgári veszélyhelyzetekre való felkészülésben és a helyzetek kezelésében. Tematikus írásunk elhelyezi a humanitárius műveleteket a NATO feladatrendszerében, részletes betekintést nyújt az EADRCC-t megelőző időkbe, ismerteti az EADRCC megalakulásának körülményeit, működésének kereteit, képességeit, valamint legfontosabb műveleteit.

Ez történt a héten - 44. hét
2011 november 07. - BSZK
November 1-jén (kedden) hivatalba lépett a Nemzeti Átmeneti Tanács ideiglenes miniszterelnöke. Az NTC hétfő délután döntött arról, hogy az átmeneti időszak kormányfői pozíciójára Abdurrahim el-Keib mérnök-professzort kérik fel. Az 1975 óta az Egyesült Államokban élő és tanító professzor az új alkotmány megszövegezéséig és az első demokratikus választások megtartásáig hátralévő időszakban marad hivatalban.

A NATO szerepe a válságkezelésben
2011 november 01. - Steingart Gabriella
A NATO 1949-ben, a hidegháború időszakában elsősorban a tagállamok biztonságának, szabadságának és függetlenségének biztosítására jött létre, amelyhez a legfőbb biztosítékot a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről rendelkező 5. cikkelye jelentette. A Szovjetunió által jelentett katonai és politikai fenyegetések ellensúlyozására létrehozott Szövetség céljai között ekkor még nem szerepelt a válságkezelés, nem szerepelt ún. nem 5. cikkely szerinti műveletek végrehajtása. A hidegháború vége azonban teljesen új biztonságpolitikai kihívások elé állította az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem