biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2011 december - 14 Cikk


Az európai rakétavédelmi rendszer II.
2011 december 29. - Arany Anett
Oroszország és az Egyesült Államok viszonya egyre hidegebb, a retorika egyre élesebb. Egyik fél sem enged elképzeléseiből, az orosz külügyminisztérium bejelentette, Oroszország nem fog részt venni a 2012-ben, Chicagoban megrendezésre kerülő NATO csúcstalálkozón, ha a rakétavédelem terén nem sikerül rendezni a nézeteltéréseket.

Tájékoztatás és népszerűsítés: lezárul a NATO-NETto rovat 2011-es pályázati tevékenysége
2011 december 28. - Berzsenyi Dániel, Csiki Tamás
A transzatlanti értékek közvetítésével és – mondjuk így – a NATO népszerűsítésével hazánkban több civil szervezet is foglalkozik, mégis a Biztonságpolitikai Szakkollégium kezdeményezése a NATO-NETto rovat formájában a maga nemében egyedi gondolat. A 2009-ben indított, majd a NATO Public Diplomacy Division támogatásával 2011-ben kibővített projekt keretében a Biztonságpolitika Portál interaktív fejlesztésére került sor, amiről alábbi összefoglalónkban nyújtunk rövid tájékoztatást.

Ez történt a héten - 51. hét
2011 december 25. - BSZK
December 20-án több ezren gyalog indult útnak Taizból Szanaába, hogy így követeljék Szaleh bíróság elé állítását. Négy nappal később a főváros mellett a Szaleh fia által vezetett Köztársasági Gárda katonái megtámadták a százezresre duzzadt, magukat immár az „élet menetének” nevező tömeget. Vízágyúk és könnygáz mellett éleslőszerrel is lőtték a tüntetőket.

Az európai rakétavédelmi rendszer I.
2011 december 20. - Ábrahám Gergely, Négyesi Áron
Az Amerikai Egyesült Államok terve, hogy Európa egészét lefedő rakétavédelmi rendszert hozzon létre, az elmúlt években számos konfliktus forrása volt az amerikai-orosz, és általában a NATO és Oroszország közötti kapcsolatokban. A 2010-es lisszaboni csúcstalálkozó új kezdetet jelentett a kérdésben, mivel a NATO-Oroszország Tanácsban a felek megegyeztek, hogy a rakétapajzs kapcsán megvizsgálják és megvitatják az együttműködés lehetőségeit. A célkitűzések és a tervek azonban jelentősen különböztek, így a legfontosabbnak tekintett jellemzők kapcsán nem született kompromisszum.

Ez történt a héten - 50. hét
2011 december 19. - BSZK
December 16-án hajnalban az egyiptomi katonai rendőrség erőszakos módon feloszlatta Kabinet épületének blokádját, amellyel a tüntetők azt akarták megakadályozni, hogy az átmeneti kormány felvegye munkáját. A brutalitás ellen tiltakozva a tüntetők ezután Kairó központjában gyülekeztek. Egész nap tartottak a harcok a biztonsági erőkkel, három ember meghalt.

Ne kényszerítsd, formáld át! - A nyilvános diplomácia és a közösségi média jelentősége mindennapjainkban és a NATO Public Diplomacy Division tevékenységében
2011 december 15. - Szijj Dóra
Amióta a Maghreb-térség „Facebook-forradalmai”, pontosabban azok szervezésének módja alapjaiban rengette meg a közmédiumokról és az ún. „új médiáról” korábban kialakult gondolkodást, a hétköznapi, internetet használó olvasóközönség számára is egyértelművé vált, hogy amire a szociológusok, politológusok, az infokommunikációs technológia vívmányaival és hatásaival foglalkozó társadalomtudósok és műszaki szakemberek régóta figyelmeztettek – azaz a toeffleri „harmadik hullám” időszakának meghaladása – bekövetkezett. Minderről és a NATO közösségi médiához kapcsolódó tevékenységéről bővebben, aktuális cikkünkben írunk.

NATO Hírfigyelő - 2011. november
2011 december 13. - Tófalvi Fruzsina
Novemberben lezajlott az a NATO gyakorlat, melynek célja, hogy a NATO Reagáló Erő 2012 elejére teljes műveleti kapacitását elérje. A sikeres gyakorlatot számos fontos találkozó követte a hónap folyamán, illetve első ízben megrendezésre került A globális biztonság új kihívásai című konferencia, melyet az Iklódy Gábor főtitkár-helyettes által vezetett Új Típusú Biztonsági Kihívások Divíziója szervezett.

A délszláv konfliktus szerb háborús bűnösei
2011 december 13. - Hegedüs Márton
Az 1990-es éveket végigkísérő délszláv háború a második világégés óta a legnagyobb konfliktus Európa történelmében. A háború okozta károkat a mai napig sem sikerült felszámolni, a régió államai politikailag instabilak, és továbbra is etnikai ellentétek zavarják meg a szóban forgó országok mindennapjait. Jelen írás a szerb hadsereg által elkövetett háborús bűnök fő felelőseit veszi számba, akiknek politikai vagy katonai vezetői tevékenysége több ezer civil életét követelte.

Ez történt a héten - 49. hét
2011 december 12. - BSZK
December 9-én Irán bemutatta a vasárnap elfogott drónt. Amir Ali Hadzsiszadeh dandártábornok a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a pilótanélküli felderítő repülőt kibertámadással sikerült irányításuk alá vonni. Az Egyesült Államok beismerte, hogy elvesztett egy drónt, de tagadta, hogy célzott támadás miatt.

A közösségi média szerepe a 21. században, avagy az "arab tavasz" és a közösségi oldalak
2011 december 09. - Selján Péter
Az Internet 1990-es évekbeli megjelenése óta az információs szupersztrádán szörfölők száma milliárdokra nőtt, s ennek köszönhetően a közösségi média használata mára világszerte az élet egyik természetes velejárója lett. Az Internetnek köszönhetően rengeteg információhoz férhetünk hozzá, több lehetőségünk adódik közösségi eszmecserékbe való bekapcsolódásra, és egyszerűbbé vált számunkra a kollektív cselekvés megszervezése is. A politikai arénát tekintve mindez hozzájárul ahhoz, hogy a változást követelő amúgy laza közösségek hatékonyabban léphessenek fel a közös cél érdekében.

Az elefántcsontparti elnökválasztás után egy évvel
2011 december 08. - Róna Ibolya
Tíz éven keresztül Laurent Gbagbo töltötte be az elnöki pozíciót Elefántcsontparton, egészen a 2010 októberében megtartott választásokig. Az ország több mint öt hónapos politikai patthelyzetbe, később polgárháborúba sodródott, mert Laurent Gbagbo nem volt hajlandó elfogadni a választási eredményeket és átadni a hatalmat utódjának, Alassane Ouattarának. Ugyanaz a politikai krízis következett be, mint tíz évvel ezelőtt, amikor Robert Guéi tábornok próbálkozott a választási eredményektől függetlenül megtartani államfői pozícióját, és nem adta át azt Laurent Gbagbonak.

A Rogun vízerőmű 35 éve
2011 december 05. - Sedghi Amitis
Jelen írás célkitűzése, hogy a tádzsikisztáni Rogun vízerőmű építésének történetén keresztül ismertesse Tádzsikisztán nehéz energetikai helyzetét, és az egész régióban uralkodó nézetkülönbségeket az erőforrások elosztásának tekintetében, és bizonyítsa: a természeti kincsek, elsősorban a víz nem megfelelő eloszlása nagy szerepet játszik a térség instabilitásában, melyre megoldás a nyugati országok összefogása és beavatkozása, illetve gazdasági segítségnyújtása.

December hónap témája: közösségi média
2011 december 05. - biztonságpolitika.hu
A NATO-NETto a 2011-es év zárásaként decemberben a közösségi média működési- és hatásmechanizmusát vizsgálja meg közelebbről. Az elmúlt évek világpolitikai eseményei – legutóbb az „arab tavasz” forradalmi változásai – széles körben vitatott kérdéssé tették, vajon a széles közösségekben gyorsan, valós időben megosztható üzenetek, video- és hanganyagok mennyiben járulhatnak hozzá – célzottan vagy spontán módon – tömegek mozgósításához.

Ez történt a héten - 48. hét
2011 december 04. - BSZK
November 29-én, kedden iráni felkelők támadták meg a teheráni brit nagykövetség két épületét. A több tucat tüntető betörte az ablakokat, felgyújtotta a közelben parkoló autókat, és a brit zászlót égette. Mindezt azért tették, mert helytelenítették a London által szorgalmazott, az iráni atomprogrammal kapcsolatos legújabb szankciókat. Az első beérkező hírek alapján iráni egyetemistákból állt a tüntetők csoportja.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem