biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 január - 10 Cikk


Ez történt a héten - 4. hét
2012 január 30. - BSZK
Január 25-én ismét tízezres tömegek özönlötték el a kairói Tahrír teret, hogy az egy éve kezdődött tüntetéssorozatra, Hoszni Mubarak elűzésére és a belvillongásokban életüket vesztett forradalmárokra emlékezzenek. A tüntetők közül sokan még pénteken is az utcákon maradtak, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki a Legfelsőbb Katonai Tanács továbbra is érvényben lévő uralmával szemben. A demokratikus átalakulásért küzdő civil csoportok összefogása révén a tüntetők több ízben is a „harag második napjának” meghirdetésére szólítottak fel.

Spanyolország terrorizmus elleni fellépése II. - Stratégiai dokumentumok és nemzetközi együttműködés
2012 január 27. - Budai Ádám
A 2004. március 11-én elkövetett madridi terrormerényletek meglepetésszerűsége mélyreható változásokat hozott a spanyol társadalomban és politikában is. A korábban már bemutatott jogi és szervezeti változásokon kívül a hatások a stratégiai dokumentumok kialakításában és a nemzetközi együttműködések további alakításában is meghatározó szerepet játszottak. 11-M felhívta azon dokumentumok szükségességére a figyelmet, amelyek feltárják, realizálják és átfogóan bemutatják Spanyolország biztonsági kihívásait annak érdekében, hogy velük szemben célzottabb és ezzel együtt hatékonyabb válaszlépést hajthassanak végre, valamint előtérbe helyezte a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés szükségességét.

Ez történt a héten - 3. hét
2012 január 23. - BSZK
Csütörtökön az Iráni Iszlám Köztársaság külügyminisztere, Ali Akbar Salehi egy - török kollégájával, Ahmet Davutogluval közösen megtartott - sajtótájékoztatón elmondta: az eljövendő P5+1 találkozók legmegfelelőbb helyszíne Törökország, és Irán a tárgyalásokat minél hamarabb folytatni kívánja. Az iráni külügyminiszter törökországi látogatásának célja a 23. Iráni-Török Közös Gazdasági Bizottság ülésén való részvétel volt. Irán, és a P5+1-ként elhíresült államok - Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Államok és Németország - már két tárgyalássorozaton túl vannak, melyeknek fő témája az iráni nukleáris program behatóbb megismerése, az ország nukleáris ambícióinak konkretizálása.

Dél-Szudán, a világ legfiatalabb állama II. – Kőolaj, biztonság, nemzetközi kapcsolatok
2012 január 17. - Nádudvari Anna
A 2011-es év egyik különleges eseménye volt a hosszú polgárháborús múlt után függetlenné váló Dél-Szudán megszületése. A szerző kétrészes cikkben a világ legújabb államának fejlődését, az új állam létrejöttében rejlő lehetőségeket és konfliktusokat elemzi. A cikk első része áttekintette a Szudán 1956-os függetlenné válásából eredő észak-déli konfliktusokat, Dél-Szudán elszakadásának körülményeit és közvetlen következményeit, különös tekintettel az új állam berendezkedésére, a határvitákra és a menekülthelyzetre. A következőkben a kőolaj szerepét, a biztonsági helyzetet, valamint a nemzetközi szervezetek stabilizáló törekvéseit értékeljük.

Ez történt a héten - 2. hét
2012 január 16. - BSZK
Legalább 53 ember életét vesztette, és 137-en megsebesültek abban a merényletben, melyet az Irak déli részén fekvő Bászrában hajtottak végre síita zarándokok ellen. A helyiek elmondása szerint a robbanás a várostól délnyugatra történt, amikor a síita hívők egy szentélyhez tartottak.

Dél-Szudán, a világ legfiatalabb állama I. – Függetlenség, határviták, államiság
2012 január 12. - Nádudvari Anna
A 2011-es év egyik különleges eseménye volt a hosszú polgárháborús múlt után függetlenné váló Dél-Szudán megszületése. A szerző kétrészes cikkben a világ legújabb államának fejlődését, az új állam létrejöttében rejlő lehetőségeket és konfliktusokat elemzi. Az államépítés feladata nem könnyű, különösen a terhes polgárháborús múlt árnyékában. Nagy kihívást jelent az is, hogy a területen eddig nem létezett önálló dél-szudáni állam, hanem a sokféle törzs saját hagyományai szerint igazgatta belső életét, s a külső hatalmak mindig is hódító, megszálló jelleggel uralkodtak a terület fölött. A jogállami elveken alapuló intézmények felépítésének kihívása mellett az új ország több olyan komoly problémával küzd, amelyek egyenként is jelentősen hátráltatják kibontakozását.

Ez történt a héten - 1. hét
2012 január 10. - BSZK
A spanyol védelmi miniszter, Pedro Morenés szerint a 2011 végén bejelentett komoly megszorítások miatt – amelyek révén a védelmi költségvetés a 2003-as szintre süllyedt vissza – a jelenlegi képességek megtartása mellett át kell alakítani a Védelmi Minisztérium és a spanyol fegyveres erők struktúráját. Számos területen van szükség reformokra, ezért feladatul tűzte ki a fegyveres erők megfelelő felkészülésének és műveleti képességének fenntartását, a rendelkezésre álló erőforrások alapján a kritikus képességek erősítését, valamint a védelmi ipar fejlesztésének elősegítését is.

Pán Amerika Játékok és szervezett bűnözés Mexikóban
2012 január 06. - Asztalos Máté
Jalisco állam fővárosa Guadalajara, Mexikó egyik legveszélyesebb városa, 2006-ban megnyerte a Pán Amerika Játékok rendezési jogát. Egy olimpiához vagy világbajnoksághoz hasonlóan óriási építkezések, beruházások kezdődtek, hogy minden készen álljon a 2011. október 14-től október 30-ig tartó sportrendezvény megfelelő lebonyolításához, valamint a november 12-től november 20-ig versenyző parasportolók akadálymentes megmérettetéséhez.

Spanyolország terrorizmus elleni fellépése I. - A madridi merényletek utáni jogi és szervezeti változások
2012 január 04. - Budai Ádám
2001. szeptember 11. ha a világot nem is, világszemléletünket jelentősen megváltoztató, a 21. század első évtizedét meghatározó esemény dátuma volt – melynek hatásait ma, tíz évvel később is érezzük és látjuk. Hasonlóképpen a 2004. március 11-én végrehajtott madridi merényletek széleskörű és mélyreható – stratégiainak nevezhető – változásokat okoztak a spanyol társadalomban és az állami apparátusban. A kormány bukásán és a spanyol csapatok iraki kivonásán túl a merényletek alapjaiban határozták, határozzák meg a társadalom biztonság-percepcióját.

Ez történt a héten - 52. hét
2012 január 04. - BSZK
Az USA bejelentette, hogy fegyvereket készül eladni Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emirátusoknak. Szíriában a becslések szerint már fél milliós tömeg tüntet, 32-en meghaltak. Az 1,2 milliós észak-koreai hadsereg új vezetője a 28 éves Kim Dzsong-Un lett, miközben Spanyolországban 340 millió euroval csökkentik a védelmi költségvetést. Életbe lépett az orosz-fehérorosz-kazah vámunió, Mexikó pedig három Mi-17V-5 típusú katonai helikoptert vásárol. További hírek a heti összefoglalóban.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem