biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 február - 8 Cikk


Ez történt a héten - 8. hét
2012 február 27. - BSZK
Február 26-án (vasárnap) megkezdődtek az elnökválasztások Szenegálban. A már hetek óta korrupciós és vesztegetési visszhangoktól terhes légkörben folyamatosak a tüntetések Abdoulaye Wade elnök ellen, aki a választójogi törvény előírásait megszegve harmadszor is indul az elnöki székért. Politikai elemzők, Wade 13 kihívója és az ellenzékieket tömörítő M23 mozgalom szerint is borítékolható Wade győzelme, ám az Afrikai Unió és az ECOWAS bejelentette, hogy Wade ismételt megválasztása esetén demokratikus választásokat kezdeményeznek két éven belül, így elképzeléseik szerint Wade csak egy lerövidített, 2 éves mandátumot kapna a nemzetközi szakértők által felügyelt új választások megrendezéséig.

Az Iráni Iszlám Köztársaság és a FÁK-országok kapcsolata
2012 február 22. - Sedghi Amitis
Az Iráni Iszlám Köztáraság külkapcsolatai napjainkban soha nem látott mélyponton vannak. Elképzelhető azonban, hogy a perzsa állam szoros kapcsolatai a Független Államok Közösségének tagországaival megmentik az egyre inkább ellehetetlenülő gazdasági együttműködési lehetőségeket. Annak érdekében azonban, hogy a jelen eseményeinek és történéseinek kimeneteléről hiteles képet alkothassunk, elengedhetetlen a szövetségi rendszer és az iszlám köztársaság kapcsolatainak evolúcióját behatóan tanulmányozni. Ennek kíván jelen írás eleget tenni.

Ez történt a héten - 7. hét
2012 február 20. - BSZK
A thai rendőrség szerdai közlése alapján a keddi, Bangkokban végrehajtott, vélhetően izraeli diplomaták ellen irányuló robbantások három letartóztatottja iráni állampolgár. A thai hatóságok még feltételezhetően két elkövetőt keresnek. Az eddig elfogottak: Saeid Moradi, aki elvesztette mindkét lábát, Mohammad Hazaei, akit a bangkoki repülőtéren vettek őrizetbe, és Masoud Sedaghatzadeh, aki Kuala Lumpurban került őrizetbe.

Mi lesz veled, Kiotói Jegyzőkönyv?
2012 február 15. - Lindmayer Judit
A 2011-es év végén immáron 17. alkalommal rendezték meg az ENSZ égisze alatt azt a nemzetközi klímakonferenciát a dél-afrikai Durban-ben, melynek feladata az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésére vonatkozó tárgyalások továbbvitele, valamint a Kiotói Jegyzőkönyv jövőbeni sorsának definiálása volt. Erre azért volt szükség, mert az 1997-ben megszületett egyezmény első vállalási időszaka 2012-ben jár le, azonban a nemzetközi közösség és a tudományos testületek véleménye alapján további csökkentések szükségesek a klímaváltozás súlyos, visszafordíthatatlan hatásainak elkerüléséhez. Ugyanakkor a nemzetközi közösség nem minden szereplője áll ki a Jegyzőkönyv életben tartása mellett, sokkal inkább egy új dokumentum létrehozását tekintik megoldásnak.

Ez történt a héten - 6. hét
2012 február 13. - BSZK
A Nemzeti Hírszerzési Ügynökség igazgatójának őrizetbe vételét követően a titkosszolgálatról szóló törvény (MÍT Act) szigorítására készül a török parlament – adta hírül február 11-én a Hürriyet Daily News & Economic Review. A lépést a csütörtökön kirobbant botrány miatt látják szükségesnek, ugyanis a különleges ügyész bíróság elé idézte a Nemzeti Hírszerzési Ügynökség (MÍT) vezetőjét és két nyugállományban lévő ügynökét.

Ez történt a héten - 5. hét
2012 február 06. - BSZK
Pénteken nyilvánosságra hozták a kuvaiti előrehozott parlamenti választások eredményeit. Ezek szerint az eddigi ellenzéknek az 50-ből 34 mandátumot sikerült megszerezniük. A szunnita iszlamisták 23 helyet szereztek (eddig kilenc volt), de a liberálisok a jelenlegi ötből három pozíciót elvesztettek. A korrupcióval vádolt kormánypárti képviselők voltak a voksolás fő vesztesei, de a lakosság 30%-át adó síiták képviselete is csökkent: kilenc helyett hét mandátumot kaptak, ebből négy az iszlamistáké.

A kurdok szerepe Irak stabilitásában
2012 február 04. - Telek Tamás
Az elmúlt hónapokban az átlagosnál jobban felértékelődött a kurd kérdés Irak belpolitikájában, illetve a nemzetközi politika színterén. Az amerikai kivonulás miatt a jelenlegi kormánynak határozott lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy hatalmát és a stabilitást fenntartsa, illetve hogy szövetségesei és partnerei ne pártoljanak el tőle. Itt nem csupán az instabil közbiztonságra kell gondolni, mivel a politikai és gazdasági eredmények is csorbulhatnak abban az esetben, ha nem folytatódik megfelelő párbeszéd az al-Máliki vezette síita többségű kormány és a különböző etnikai és felekezeti csoportok között.

A NATO tevékenysége 2011-ben - Évértékelés I.: Műveletek
2012 február 01. - Marsai Viktor
Azt követően, hogy 2010 „az új stratégiai koncepció kidolgozásának és elfogadásának éveként” került be az évkönyvekbe, 2011 a gyakorlati problémamegoldás – válságkezelés – terén jelentett komoly megpróbáltatást az észak-atlanti közösségnek. Az Európával szomszédos régiókban az arab tavasz kapcsán a líbiai válság, Afganisztánban az Iteqal, míg a kontinensen Koszovóban a feszültség fokozódása az elmúlt évben is éreztette, hogy szükség van olyan hatékony válságkezelő képességre, amely katonai és civil eszközökkel képes kontroll alatt tartani az Európa számára kockázatot, instabilitást jelentő eseményeket.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem