biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 március - 5 Cikk


Ez történt a héten - 12. hét
2012 március 26. - BSZK
Kedden 46 iraki vesztette életét különböző támadásokban országszerte. Az egyik legsúlyosabb támadás Karbala városát érte, ahol két autóba rejtett pokolgép robbant fel egy zsúfolt, boltokkal és éttermekkel teli városrészben. A felkelők nyolc városban hajtottak végre jelentős támadásokat, melyek célpontjai főleg kormányzati épületek és rendőrségi ellenőrzőpontok voltak. Az iraki hatóságok szerint az al-Kaida terrorszervezet próbálja meghiúsítani a közelgő, évente megrendezésre kerülő Arab Liga csúcstalálkozóját.

Ez történt a héten - 11. hét
2012 március 19. - BSZK
Az Egyesült Államok 12 millió dollár értékű humanitárius segélyt nyújt Szíria lakosságának az Egyesült Nemzetek Szervezetén és más nemzetközi szervezeteken keresztül, jelentette be az USA Külügyminisztériuma március 15-én. A segély az ENSZ Menekültügyi Főbiztosát és Világélelmezési Programját, a Nemzetközi Vöröskeresztet és más nemzetközi szervezeteket fog támogatni, valamint további regionális humanitárius készleteket és felszereléseket fog kiegészíteni, hogy azok minél hatékonyabban segítségére legyenek a rászoruló szíriai közösségeknek.

Ez történt a héten - 10. hét
2012 március 12. - BSZK
A péntektől a vasárnap délutánig terjedő időszakban Gázából több mint 110 rakétát lőttek ki izraeli városokra. 37-et sikerült semlegesítenie az Iron Dome elhárító-rendszernek – ezt csak akkor lép működésbe, ha a rakéta lakott terület felé repül. Ennek ellenére vasárnap délután kettő Beér Seva területén csapódott be – egy iskolaépületet és egy gépkocsit eltalálva. Az izraeli légierő megtorló csapásokat mért a feltételezett tettesekre a Gázai Övezetben.

Ez történt a héten - 9. hét
2012 március 05. - BSZK
Hétfőn Jemenben lezajlott a hivatalos hatalomátadási ceremónia. Ennek keretében Ali Abdullah Szaleh átadta a „forradalmat, köztársaságot, szabadságot és biztonságot” jelképező zászlót utódjának, az eddigi alelnök Abd Rabbu Manszúr al-Hádinak. A legnagyobb ellenzéki pártkoalíció bojkottálta a rendezvényt, mivel szerintük a volt elnök jelenléte azt az illúziót keltette, hogy önkéntesen távozott. Eközben az utcákon tüntetők követelték, hogy Hádi fossza meg Szalehet és családját minden hatalmi pozíciótól.

A Kongói Demokratikus Köztársaság a második elnökválasztás után
2012 március 02. - Róna Ibolya
Függetlenedését követően a társadalmi és politikai instabilitás drasztikusan meggyöngítette Kongót, amit elsősorban az akkor hatalmon lévő rezsimnek és eredeti nevén Joseph Desiré Mobutu diktatórikus vezetésének tulajdoníthatunk. Leváltása után az országban némi enyhülés következett be, az új vezetők Kongó gazdasági, politikai és társadalmi stabilitásának helyreállítására törekedtek kisebb-nagyobb sikerekkel. Ezen írás célja többek között, hogy Kongó történetéről, belső rendszerének változásáról adjon részletesebb ismertetőt, hogyan jutott el az ország gyarmati birodalomból a diktatórikus rezsimen keresztül a demokratikus országok fejlődési útjára, különös tekintettel a belső gazdasági és politikai stabilitás fontosságára.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem