biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 április - 7 Cikk


WE-NATO
2012 április 24. - biztonságpolitika.hu
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete az elmúlt időszakban egyre aktívabban használja a közösségi média által kínált lehetőségeket a NATO napirendjén levő témákkal kapcsolatos széleskörű kommunikációra. A folyamat eredményeként egyre több közösségi felületen érhetők el a Szövetséggel kapcsolatos hiteles információk, szakértői állásfoglalások, vagy épp vitaindító feljegyzések és hozzászólások. A 2012. május 20-21. között Chicago-ban megrendezésre kerülő NATO Csúcstalálkozó felvezetéseként, a nyitottabb kommunikáció iránti elkötelezettség jegyében egy újabb közösségi platform beindításáról született döntés. A WE-NATO kezdeményezés egy olyan önálló, a NATO gondozásában megjelenő interaktív weboldal, amely a hagyományos internetes tartalmakat kreatívan ötvözi a közösségi média nyújtotta, kétirányú kommunikációs csatornák előnyeivel.

Ez történt a héten - 16. hét
2012 április 23. - BSZK
Egy 130 millió eurós hitelcsomagról, valamint egy védelmi szerződésről született megállapodás Franciaország és Szenegál között szerdán (április 18.). A francia elnökválasztás véghajrájában Párizsban találkozott Nicolas Sarkozy francia államfő szenegáli kollégájával, a március végén megválasztott Macky Sall-lal. Az elnökök egy bilaterális szerződést írtak alá a visszafizetendő gazdasági pénzsegélyről, valamint a Szenegálban állomásozó francia katonák tervezett létszámcsökkentéséről.

Ez történt a héten - 15. hét
2012 április 16. - BSZK
Mali után katonai puccsra került sor a Guineai-öböl mentén is, Bissau-Guineában. Április 12-én (csütörtökön) a nemzetközi hírportálok már arról számoltak be, hogy katonák egy csoportja megostromolta a miniszterelnök, Carlos Gomes házát. Gomes egyúttal az elnökválasztási küzdelem nagy reménységű jelöltje is az ellenzéki Kumba Yala-val szemben. Szemtanúk szerint a katonák több kormánypárti politikust is letartóztattak és elfoglalták a nemzeti rádió épületét is. Az egykori portugál gyarmaton a súlyos betegség következtében elhunyt korábbi államfő halála miatt tartanak választásokat, amelyek első fordulójában a szavazatok 49%-át szerezte meg az esélyesebbnek tartott Gomes.

NATO Hírfigyelő - 2012. március
2012 április 16. - Szijj Dóra
2012 márciusa a katonai szövetség számára már a 2012. május 20-21. között Chicago-ban megrendezésre kerülő 25. NATO-csúcsra való aktív felkészülés jegyében telt. A NATO e hónapban több konferenciát is tartott olyan releváns kérdésekről, mint az európai rakétavédelem, a NATO-Oroszország együttműködés további fokozása, a közösségi média használata vagy a kibertámadások kivédésének problematikája, miközben a globális partnerség nevében tovább folytak a tárgyalások az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezés és a PfP egyes országaival. Anders Fogh Rasmussen több partnerország és nemzetközi szervezet képviselőjét is vendégül látta a hónap folyamán, ezen gesztus pedig különösen felértékelődik annak tudatában, hogy a májusi csúcs egyik fő témája a globális partnerség lesz. Sőt, Egyéni Partnerségi és Együttműködési Program köttetett meg a NATO és Mongólia között, mely feltehetően nyitánya egy későbbi, más államokra is kiterjesztett partnerségi folyamatnak.

A Nyugat-Balkán és az EU
2012 április 11. - Hegedüs Márton
A nyugat-balkáni régió mindig is jelentős volt az európai hatalmak számára. A XX. században több ország is összecsapott a térség feletti befolyás megszerzése érdekében, ami konfliktusokkal telt régióvá változtatta a Balkán ezen részét. Napjainkban a Nyugat-Balkánra az Európai Unió van a legnagyobb hatással, financiális, politikai és katonai értelemben egyaránt. Ebben a cikkben az EU és a térség országai között végbemenő interakciókon keresztül szeretném bemutatni azt, hogy mennyire kiemelt szerepet játszik a közösség életében a törekvés a kontinens leginstabilabb régiójának megsegítésére és integrációjára.

Ez történt a héten - 14. hét
2012 április 09. - BSZK
Április 8-án, vasárnap, megegyezés született a hosszú ideje tervezett afgán-amerikai egyezmény kapcsán, amelynek értelmében az országban folyó éjjeli razziák vezetését immár az afgán biztonsági erők végzik. Aimal Faizai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnökének szóvivője elmondta, hogy innentől kezdve az éjszakai őrjáratok teljes egészében afgán irányítás alá kerülnek, és a szövetséges csapatok csupán támogató jelleggel vesznek részt azokban.

Ez történt a héten - 13. hét
2012 április 01. - BSZK
A hét elején az ENSZ nyilvánosságra hozta Kofi Annan szíriai konfliktus-megoldási tervét. A tervezet elfogadásával Szíria az alábbiakba egyezne bele: az ENSZ-szel együttműködve elindít egy politikai folyamatot a szír nép bevonásával; beszünteti a csapatmozgásokat és a nehézfegyverek lakott területen belüli bevetését; minden nap két óra fegyverszünetet tart, hogy a segélyszervezeteknek biztonságos hozzáférést tegyen lehetővé a sebesültekhez; gyorsítja a politikai foglyok szabadon engedését és listát készít fogva tartási helyeikről; megengedi az újságíróknak, hogy szabadon tudósítsanak az országból; és ezentúl tiszteletben fogja tartani a nép jogát, hogy békés tüntetéseken vegyen részt.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem