biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 május - 14 Cikk


A Nemzeti Biztonsági Stratégia szélesebb kontextusának értékelése - Interjú Erdős Andréval
2012 május 31. - biztonsagpolitika.hu
2012. május 17-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került megrendezésre a „2012 – A Nemzeti Biztonsági Stratégia” című szakmai konferenciasorozat nyitó rendezvénye a Magyar Atlanti Tanács, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont és a Biztonságpolitikai Szakkollégium szervezésében. Az előadások mentén felmerülő kérdések és értelmező észrevételek kapcsán Erdős André volt külügyi államtitkár-helyettessel, hazánk volt ENSZ-nagykövetével készítettünk interjút.

Brazília: regionális és globális hatalom?
2012 május 29. - Budai Ádám
A 20. században demokratikus kormányok és katonai rezsimek váltották egymást, a politikai zűrzavarban elhanyagolva a gazdaság fejlesztését. A brazil polgári és katonai elit harca végül az utóbbi csoport bukásához vezetett, ami az 1988-as új, demokratikus alkotmány hatályba lépésével zárult le végleg. Az új szövetségi köztársaság kormánya sikeresen megfékezte az inflációt és elkezdte a gazdaság megerősítését. A viszonylagos gazdasági stabilitás, melyet időnként hullámvölgyek tarkítottak, lehetőséget adott a kormányoknak arra, hogy figyelmüket az ország belső ügyei mellett a környező országok és a világ felé fordíthassák. Jelen írás elsősorban arra keresi a választ, hogy Brazília képes-e betölteni regionális vezető szerepét, illetve érdekeit globális szinten is érvényre juttatni?

Ez történt a héten - 21. hét
2012 május 28. - BSZK
Az áprilisban, Isztambulban megtartott P5+1-Irán tárgyalások 23-án, szerdán folytatódtak Bagdadban. A hat fős nyugati delegáció (Oroszország, Kína, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) Catherine Ashton vezetésével ült tárgyalóasztalhoz az iráni delegáció fejével, Szaid Dzsalilival. A P5+1 delegáció azzal az elképzeléssel érkezett Bagdadba, hogy rábírja az iszlám köztársaságot a rendszeres találkozókra, amelyek keretén belül egyértelműsíthetnék és szabályozhatnák az iráni nukleáris programot és ambíciókat.

A NATO chicagói csúcstalálkozójának értékelése
2012 május 25. - Csiki Tamás
Korábbi szakértői elemzések azt az előrejelzést bocsátották előre, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének chicagói csúcstalálkozója „sikeres csúcstalálkozóként” vonul majd be a NATO történetébe, ugyanakkor jelentőségét és tényleges eredményeit tekintve nem lesz ennyire pozitív az elénk táruló kép. Az események tükrében a csúcstalálkozó értékelését tesszük közzé, néhány kevésbé kommunikált elemre is rávilágítva, különösen az elfogadott képességfejlesztési programok magyarázataként.

XIV. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem - Szolnok, 2012.07.29 - 08.03.
2012 május 23. - biztonsagpolitika.hu
Magyarország NATO-csatlakozása óta 14. alkalommal kerül megrendezésre a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem, fiatal értelmiségiek, biztonságpolitikai szakértők és a Magyar Honvédség tagjainak találkozója. Idén új helyszín, Szolnok városa ad otthont a hazaszeretetre, a közösségi identitás megerősítésére, kultúraérzékenységre és a honvédelem értékeinek ápolására épülő előadás- és szemináriumsorozatnak.

2012 - A Nemzeti Biztonsági Stratégia
2012 május 23. - Tugyi Attila
2012. május 17-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került megrendezésre a „2012 – A Nemzeti Biztonsági Stratégia” című szakmai konferenciasorozat nyitó rendezvénye a Magyar Atlanti Tanács, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont és a Biztonságpolitikai Szakkollégium szervezésében.

Ez történt a héten - 20. hét
2012 május 21. - BSZK
A kalinyingrádi orosz exklávéban lévő Jantar hajógyár pénteken kiúsztatott egy új partraszálló hajót az orosz haditengerészetnek. Az Ivan Gren partraszálló hajó építése 2004-ben indult, de a kivitelezés a képzett munkaerő és a megfelelő pénzügyi háttér hiányának köszönhetően késett. A hajó befejezését 2013-ra várják, további három azonos osztályú hajó megrendelését fontolgatják.

NATO Hírfigyelő - 2012. április
2012 május 20. - Varró Alexandra
Márciushoz hasonlóan 2012 áprilisát is a május 20-21-én Chicagoban megrendezésre kerülő NATO csúcs előkészületei uralták, amelyen a tagállamok kormány- és államfői lefektetik a Szövetség jövőjét 2020-ig és azt követően meghatározó alapokat. A csúcstalálkozó fő témakörei az afganisztáni szerepvállalás jövője, a partnerkapcsolatok, valamint a Smart Defense (Okos Védelem) koncepció lesznek. A csúcstalálkozótól azt várják, hogy az Okos Védelem mellett előrelépést hoz az „Összekapcsolt Haderő" Kezdeményezést (Connected Forces Inititive - CFI) illetően is, amely a szövetséges haderők tagjainak együttműködési képességét létrehozó közös kiképzés, gyakorlatok és kompatibilis felszerelés biztosításának átfogó programja.

Ez történt a héten - 19. hét
2012 május 14. - BSZK
Csütörtökön, május 10-én Fazel Hadi Muslimyar, az afgán parlament szóvivője elmondta, hogy Irán afganisztáni nagykövete kijelentette: amennyiben Afganisztán aláírja az USA-val kötendő stratégiai partnerségi szerződést, országa kiutasítja az afgán menekülteket. A szóban forgó együttműködési megállapodás a tervezett 2014-es kivonulás után lépne életbe, és mintegy 10 évre szólna, amelynek értelmében amerikai csaptok állomásoznának számos kulcsfontosságú afgán katonai objektumban, többek között az afgán-iráni határszakaszon is.

A válság mérhető hatása: a globális és regionális védelmi kiadások trendjei 2011-ben
2012 május 08. - Csiki Tamás
A 21. század globális stratégiai átrendeződésének még csak az előszelét érezzük, de a 2008 óta tartó pénzügyi-gazdasági válság hatásai – melyek egyaránt sújtanak mindenkit, de jóval nagyobb csapást mérnek a relatív hatalomvesztés folyamatát egyébként is nehezen megélő nyugati államokra – nagy lökést adtak e folyamatnak. Az átrendeződést többféle megközelítésben is lehet értékelni – a nagyhatalmi szereplők stratégiai dokumentumai, vagy a politikai diskurzus, akár a katonai képességfejlesztési programok elemzésével –, de a számszerűsített elemzés általánosan elfogadott módszere a védelmi költségvetések trendjeinek értékelése. Ennek megfelelően érdemes figyelmet fordítanunk a közelmúltban napvilágot látott védelmi kiadásokat elemző kiadványokra, melyek – bár eltérő módszertanuk, forrásaik miatt összegszerűen lehet, hogy eltérő adatokat közölnek, de – azonos irányba mutató trendeket közölnek: a válság hatására változni kezdett a védelemre fordított kiadások globális megoszlása, egyes regionális trendek pedig tovább erősödtek.

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja
2012 május 07. - Tóth Máté
2008 őszén egy új nemzetközi szervezet alapjai kezdtek kibontakozni a magyar Honvédelmi Minisztérium keretein belül. Nagyjából egy évvel később a NATO akkreditálta és aktiválta a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központot (NATO KEKK), egy önálló, nemzetközi katonai szervezetet. A Központ azóta 7 tagországával és kiemelkedő teljesítményével kiérdemelte a Szövetség megbecsülését és fontos tényezővé vált hazánk NATO-vállalásai között. Az alábbiakban bemutatjuk a Központ létrehozásának körülményeit és eddigi eredményeit.

Ez történt a héten - 18. hét
2012 május 07. - BSZK
Május 4-én, pénteken az Iráni Iszlám Köztársaságban megtartották a parlamenti választások második fordulóját. Az első fordulót március 2-án tartották, a 290 fős, egykamarás parlament gazdátlanul maradt 65 férőhelyéért folyt a harc mintegy 130 jelölt között a pénteki nap folyamán. A 65 férőhelyből eddig 11-et a független jelöltek, az Ahmadinezsád ellenzékének számító konzervatívok 20-at, míg az elnök támogatói csupán nyolcat tudtak megszerezni.

A NATO védelmi- és külügyminisztereinek brüsszeli találkozója
2012 május 04. - Budai Ádám
Egy hónappal a NATO chicagói csúcsa előtt került sor a védelmi- és külügyminiszterek találkozójára Brüsszelben, hogy a május 20-21-én megrendezendő találkozón felmerülő kérdéseket megtárgyalják és előkészítsék, meggyorsítva ezzel azok minél sikeresebb és gyorsabb elfogadását. Az április 18-19-én lezajlott rendezvényen továbbá szóba került a NATO fegyveres erőinek jövője, a 2014-es afganisztáni kivonulással kapcsolatos teendők, valamint a szorosabb és gyümölcsözőbb kapcsolat kialakítása az Oroszországi Föderációval.

Ez történt a héten - 17. hét
2012 május 01. - BSZK
Orosz kalózellenes kötelék alakult a Földközi-tengeren, mondta szombaton az északi flotta hírügynöksége – tudósította a RIANovosztyi április 28-án, szombaton. Vadim Szenga sajtófőnök kijelentette, hogy a köteléket az Udaloj osztályú Vice Admiral Kulakov romboló vezeti majd, a kötelék feladata, hogy veszélyes vizeken harcoljon a kalózkodás ellen. A kötelék május elején érkezik az Ádeni-öbölbe, hogy csatlakozzon a szomáliai partoknál lévő kalózellenes misszióhoz.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem