biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 június - 6 Cikk


Ez történt a héten - 25. hét
2012 június 25. - BSZK
Szerdán, június 20-án a japán parlament felsőháza is elfogadta az iráni nyersolaj-szállítmányok biztosítására vonatkozó állami garanciákról szóló törvényt. Ezzel Japán tulajdonképpen az első olyan országgá vált, amely az Európai Unió által januárban kivetett, és júliusban érvénybe lépő szankcióit megkerülve továbbra is jelentős mennyiségű iráni nyersolajat importál. A törvény lehetővé teszi Japán számára, hogy minden egyes, iráni nyersolajat szállító tankerhajót 6,7 milliárd dollárra biztosítson be. A héten elfogadott, és június 27-én hatályba lépő törvény azért kritikus fontosságú Japán számára, mert bár a szigetországot az EU iráni olajimportra vonatkozó szankciója nem érinti, a szállítmányok biztosítását - Indiához, Kínához, Dél-Koreához hasonlóan - korábban európai biztosítócégek segítségével bonyolította le. A januári EU-s szankciók azonban nem csak az importot kívánják befagyasztani, hanem az európai biztosítótársaságoknak is megtiltják az iráni olajat szállító tankerek biztosítását, így tehát Japán olajimportját az EU-s szankciók ugyanúgy sújtják annak ellenére, hogy nem EU tagország.

NATO Hírfigyelő - 2012. május
2012 június 19. - Csiki Tamás, Justh Krisztina, Tófalvi Fruzsina
A májusi hónap meghatározó témája a chicagói csúcstalálkozó volt: a Szövetség és a szakértői közösség egyaránt döntően az előkészületekre és a találkozó lebonyolítására koncentrálta figyelmét. Az állam- és kormányfők találkozójáról és a chicagói döntésekről értékelésünket már korábban megismerhették a NATO-NETto rovat olvasói; havi összefoglalónkban rövid összegzéssel idézzük fel a legfontosabb elemeket. Emellett természetesen folytatódott az afgán átmenet folyamata, és élénk volt a NATO és a partnerállamok kapcsolata is.

Nigéria tálibjai: a Boko Haram tevékenysége
2012 június 19. - Szijj Dóra
Regionális szervezet globális célokkal; az al-Kaida franchise újabb leányvállalata; a nigériai vallásháború főszereplője – ilyen és ehhez hasonló figyelemfelkeltő szlogenek köszönnek vissza a nemzetközi sajtóban a Nigériában alakult, s a nyugati kultúra pusztító jellegét kihangsúlyozó mozgalom, a Boko Haram tevékenységének tárgyalásakor. Az iszlamista gyökerekkel bíró, egyre karakterisztikusabb jegyeket magán hordozó merényleteiről ismert nyugat-afrikai szervezet a 2011-es nigériai választások következtében kialakult poszt-konfliktusos időszak egyik állandó főszereplőjeként került az elemzők és zsurnaliszták érdeklődésének homlokterébe, mely figyelmet az Abujában található ENSZ székház elleni robbantásos akcióval állandósított az Észak-Nigériában alakult csoport. A Boko Haram napjainkra előzékenyen megkapta az „iszlamista terrorszervezet” jelzőt a nemzetközi sajtó részéről, jóllehet látni kell, hogy az eredetileg békés célokat hirdető mozgalom inkább tekinthető egy születőfélben lévő, a terrorisztikus eszközök tudatos alkalmazásával egyelőre csak kísérletező, helyi (nigériai) szervezetnek, mintsem egy már kiforott stratégiával rendelkező, globális törekvéseket megfogalmazó terroralakulatnak. Jelen cikk célja, hogy bemutassa a nigériai szervezet megalakulásának és működésének hátterében álló főbb okokat, és ezek vonatkozásában felvázolja, milyen lehetséges irányok várhatók a Boko Haram további fejlődésében.

Ez történt a héten - 24. hét
2012 június 18. - BSZK
Az orosz Egyesült Repülőgép-ipari Konzorcium (UAC) bevezeti a negyedik Szuhoj T-50-es lopakodó vadászrepülőgépet a tesztek és a fejlesztési programok sűrűjébe, mondta csütörtökön Mihajil Pogoszijan, a vállalat elnöke. Az első T-50-es 2015-be lép az orosz légierő szolgálatába, az első értékelés pedig 2013-ba jelenik meg. Az oroszok a továbbiakban még 60 ötödik-generációs vadászgépet szeretnének legyártatni. A T-50-es a PAK-FA projekt részeként ismert.

Ez történt a héten - 23. hét
2012 június 12. - BSZK
Dmitrij Medvegyev, Oroszország miniszterelnöke szombaton bejelentette, hogy kifejlesztenek egy új, ötödik generációs stratégiai bombázót, mivel a már meglévő stratégiai bombázók karbantartása és modernizációja nem elég. Oroszország 2009-ben jelentette be tervét, hogy 2025-ig kifejlesztenek egy új, lopakodó képességgel ellátott stratégiai bombázót, amely várhatóan helyettesíteni fogja a Tu-95MC Bear és a Tu-160 Blackjack stratégiai bombázókat.

Ez történt a héten - 22. hét
2012 június 05. - BSZK
A Balti Flottába tartozó Kalinyingrád partraszállást támogató hajó útnak indult a Balti-tenger felé, hogy június 1-16 között részt vegyen a BALTOPS 2012 haditengerészeti gyakorlatokon – tudósított a RIANovosztyi június 1-én, pénteken. A kétéltű hajó csütörtökön hagyta el kalinyingrádi bázisát, hogy csatlakozzon a NATO országon által felkészített 20 felszíni hajóhoz és 20 repülőgéphez. A hadgyakorlatokon többek között tengeralattjáró-elhárító műveleteket, tengeri mentési feladatokat és terror-elhárító küldetéseket fognak végrehajtani. A BALTOPS katonai gyakorlatok fontos részét képezik a PFP (Partnership For Peace) NATO programnak.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem