biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 július - 8 Cikk


Románia és a NATO: A különleges partner
2012 július 31. - Varga Ádám
Az Egyesült Államok európai geostratégiai jelenléte és érdekérvényesítési képessége szempontjából néhány irányában erősen elkötelezett európai államra – térségünkben Lengyelországra és Romániára – támaszkodhat közel két évtizede. Ez az erős transzatlanti kapocs a NATO-n belül is hangsúlyos, és különösen Románia minden tekintetben igyekszik megfelelni a „különleges partner” megítélésnek, legyen szó az európai rakétavédelmi rendszerről, az afganisztáni vagy a líbiai szerepvállalásról. Cikkünk azt a folyamatot mutatja be, melynek eredményeképpen Románia a térség valamennyi NATO-tagállama közül a leginkább elkötelezett szövetségessé vált.

Ez történt a héten - 30. hét
2012 július 30. - BSZK
Egyiptom korábbi hírszerző-főnökének, Omar Szulejmán temetésére szombaton került sor magas biztonsági készültség mellett. Több ezer gyászoló, politikusok, tudósok, vallási és katonai vezetők kísérték utolsó útjára. Amerikában a Clevelandi Klinikán kezelték, ahol csütörtökön amyloidosis (többek között a vesékre és a szívre kiható betegség) következtében életét vesztette. Szulejmán holttestét magángéppel szállították a kairói reptérre szombat hajnalban. Több tucatnyian várták fekete pólóban a terminálnál, akik egyiptomi zászlókat lengettek és szlogeneket kántáltak, melyekkel elítélték Izraelt és az Egyesült Államokat.

Ez történt a héten - 29. hét
2012 július 24. - BSZK
A líbiai parlamenti választások korai eredményei azt mutatják, hogy a liberális párt áll az első helyen az ország első szabad választásán Moammer Kadhafi bukása óta. A választási bizottság kedden azt nyilatkozta, hogy a korábbi ideiglenes miniszter, Mahmúd Dzsibril pártja, a Nemzeti Erők Szövetsége (NFA) 39-et szerzett meg a 80 szabad helyből. Ez azt jelenti, hogy az NFA mindössze 20%-nyi helyet birtokol a 200 férőhelyes közgyűlésben. A líbiai Muszlim Testvériség pártja által kezdeményezett Igazság és Építés párja áll a második helyen, 17 hellyel. Azonban egyelőre nem világos, hogy ki fogja uralni a kongresszust, mivel a helyek többségét (120) egyéni jelöltek töltik ki.

A Szöuli Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozó eredményei
2012 július 20. - Telek Tamás
2012 márciusában Szöulban rendezték meg a Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozót, amely a nukleáris biztonsági kérdések legfelsőbb nemzetközi fóruma. A találkozó célja a nemzetközi együttműködés erősítése volt annak érdekében, hogy erősítsék a nukleáris létesítmények védelmét a terrorista csoportokkal szemben, és csökkentsék a radioaktív anyagok ellenőrizetlen terjedésének (proliferációjának) esélyét. Több mint 53 állam és nemzetközi szervezet vezetője vett részt a csúcson, ahol három fő kérdést tárgyaltak: összehangolt intézkedések kidolgozása a nukleáris terrorizmus veszélyeinek elhárítására, a nukleáris létesítmények fokozottabb védelme, a radioaktív anyagok illegális kereskedelmének megakadályozása.

Ez történt a héten - 28. hét
2012 július 17. - BSZK
Miután az előző hét végén Szaúd-Arábia Qatif kormányzóságban a rendőrség lábon lőtt és lázadás szításáért letartóztatott egy síita vallási vezetőt, Nimral-Nimr-t, zavargások törtek ki. A helyi síiták szerint hétfőn egy tüntetésen két embert öltek meg a biztonsági erők. Al-Avámijában, ahonnan a sejk származik, több ezren vonultak az utcára a szabadon engedését követelve. Kedden, az egyik áldozat temetésén szintén éleslőszert használt a rendőrség. A tüntetők kormány- és királyellenes szólamokat énekeltek, és kifejezték szolidaritásukat Bahreinnel. Pénteken 37 síita vallási vezető közös nyilatkozatot adott ki, hogy figyelmeztessék a fiatalokat, hogy ne használjanak erőszakot és ne hagyják magukat provokálni.

Ez történt a héten - 27. hét
2012 július 09. - BSZK
Kedden a jemeni hatóságoknak sikerült meghiúsítaniuk az al-Kaida tíz, kormányépületek ellen végrehajtandó öngyilkos merénylet tervét. Szanaában 10 fegyverest tartóztattak le, szintén csütörtökön pedig 14 al-Kaida-tagot, köztük kilenc külföldit. A három sejtbe szerveződő férfiak katonai vezetők meggyilkolására és külföldi érdekeltségek elleni merényletekre készültek. Pénteken országszerte 35 helyszínen több százezren tüntettek, „a déli ügy a mi ügyünk” mottó alatt. A demonstrálók a déliek és az északiak együttműködését követelték az országot sújtó problémák megoldása érdekében, a tavalyi forradalom folytatásaként. Követelték a régi rendszer híveinek felelősségre vonását és a megígért reformok végrehajtását. Szombaton, az 1994-es polgárháború végének 18. évfordulóján is sok helyen, különösen a volt Dél-Jemen városaiban összegyűltek az emberek.

NATO Hírfigyelő - 2012. június
2012 július 04. - Szijj Dóra
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének június hónapban a hagyományos partnerségi találkozókon túl egy jelentős diplomáciai kihívással kellett szembenéznie. A szíriai hadsereg légvédelme által lelőtt török vadászgép ügye váratlanul érte a NATO-t, amely az eset után pár nappal összehívta legmagasabb tanácskozói fórumát. Az Észak-atlanti Tanács (NAC) állásfoglalását e havi hírösszefoglalónkban mutatjuk be. Hogy a NATO részéről a Szíria ismételt elmarasztalását hangsúlyozó politikai beszéden kívül milyen további fellépés várható, egyelőre nem világos, de az ügy kapcsán a Washingtoni Szerződés 4. cikkére hivatkozó Törökország mindenesetre adaptív reagálást vár szövetségeseitől. A hónap végi török-szír incidens bemutatása mellett viszont magyar szempontból kiemelten fontos tény, hogy idén júniusban Budapest adott otthont a NATO tömegpusztító fegyverekről és a non-proliferációs törekvésekről szóló éves konferenciájának.

Ez történt a héten - 26. hét
2012 július 02. - BSZK
Június 25-én (hétfőn) megkezdhette államfői munkakörének ellátását és Egyiptom vezetését Mohamed Murszi, a Nílus-menti ország újonnan megválasztott elnöke. A Muzulmán Testvériség támogatását élvező, a Szabadság és Igazság Pártjának színeiben induló elnökjelölt az elnökválasztás második fordulójában, június 16-17-én győzedelmeskedett, miután a szavazatok 52%-át szerezte meg a fő vetélytárs, Ahmed Safík 48%-val szemben. Az első demokratikusan választott elnök azonnal hozzáfogott a kabinet megalakításához, de a megbízható miniszterek kiválasztása és beiktatása megfontolt, s hosszadalmas folyamatnak ígérkezik a szakértők szerint. Murszi győzelmét hatalmas tömeg ünnepelte a kairói Tahrír téren, ugyanakkor egyre több szkeptikus vélemény is hallható.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem