biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 augusztus - 9 Cikk


Ez történt a héten - 34. hét
2012 augusztus 27. - BSZK
Az IDF korábbi vezérkari főnöke, Gabi Ashkenazi altábornagy szerint Izrael nincs a háború szélén Egyiptommal, és jobban jár Asszad jelenléte nélkül. Ezt a Béke és Biztonság Tanácsa által a védelmi szféra szenior tagjai számára szervezett találkozón jelentette ki. Ashkenazi továbbá Iránnal kapcsolatos véleményét is kifejtette: szerinte Irán még nem rendelkezik nukleáris képességekkel, azonban sajnos egyre fenyegetőbb tényező a keleti régióban, olyannyira, hogy akármikor kiderülhet, hogy Irán csak egy lépésre van a bomba elkészítésétől. Beszédében azonban kiemelte, és később is többször ismételte, hogy nagyon úgy tűnik, hogy ennek az ideje szerencsére még nem jött el, így felesleges pánikot kelteni a lakosság körében. Amire szükség van, az a stratégiák kombinációja: egy titkos hadjárat, amely diplomáciai, politikai és gazdasági szankciókból és a hiteles és realisztikus katonai opció fenntartásából áll.

Ez történt héten - 33. hét
2012 augusztus 21. - BSZK
Antoaneta Vasileva, az emberkereskedelem elleni harc bolgár nemzeti bizottságának főtitkára augusztus 13-án adott rádióinterjúja szerint Bulgária a top ötbe tartozik Európában az emberkereskedelem áldozatainak számát tekintve. 2011-ben 541 fő áldozatról szóltak a híradások, a legtöbb bűncselekményt pedig szexuális kizsákmányolás céljából követték el. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának júniusi jelentése szerint Bulgária nem csak tranzit- és célországa az emberkereskedelemnek, hanem nagymértékben "származási ország" is.

A NATO rakétavédelmi rendszere orosz szemmel
2012 augusztus 16. - Pető Gergő
A Biztonságpolitika Portál már többször foglalkozott a NATO részéről tervezett európai rakétavédelmi rendszerrel, legutóbb 2011 decemberében (Az európai rakétavédelmi rendszer I és II.) Ezúttal azt tekintjük át, hogy e téren milyen eredményeket hozott a Szövetség május 20-21-i chicagói csúcstalálkozója, és milyen lépések történtek az ezt követő időszakban. Kiemelten foglalkozunk az orosz-amerikai ellentét gyökereivel, az orosz álláspont és érvrendszer legfontosabb elemeivel, és végül értékeljük az esetleges orosz válaszlépéseket.

A hálózat sapkájában (ajánló)
2012 augusztus 16. - biztonságpolitika.hu
Mintegy két hete vált elérhetővé az a hanganyag az interneten, amely a Konfliktus és Konspiráció blog jóvoltából a kibertér kihívásaival foglalkozott. A biztonságpolitika.hu kiemelt fontosságú témaként kezeli a kiberbiztonsági kérdéseket, ezért is ajánljuk olvasóink figyelmébe a műsort, melyben a portálunkat üzemeltető Biztonságpolitikai Szakkollégium Kiberbiztonsági műhelyének tagja is lehetőséget kapott a hozzászólásra.

C-IED: Küzdelem az improvizált robbanóeszközök ellen
2012 augusztus 13. - Bokros Tünde Ibolya
A Magyar Honvédség számára számos új kihívást jelent a nemzetközi szerepvállalás. Katonáink jelentős számban vesznek részt nemzetközi missziós feladatokban, s a külhoni szolgálat jelentősége a jövőben sem fog leértékelődni. A XXI. századra jellemző aszimmetrikus hadviselés és az ellenfelek által alkalmazott módszerek új feladatok elé állítják korunk haderőit. A terroristák, kormányellenes, lázadó, ellenálló csoportok eszköztára a nem hagyományos hadviselés számos jegyét magán hordozza. Ezen relatív új eszközök és módszerek közül az improvizált (nem hagyományos módon előállított és alkalmazott) robbanóeszközök (Improvised Explosive Devices, IED) jelentik az egyik legégetőbb problémát. Elsőként Irakban kezdték el alkalmazni, majd Afganisztánban az ISAF és afgán erők ellen elkövetett támadások egyik legfőbb eszközévé lépett elő, s használata egyre tejed kormányellenes erők birtokában Pakisztánban, Indiában és Oroszországban is. Ezek az egyszerű eszközök válogatás nélkül jelentenek veszélyt katonákra, civilekre egyaránt. A cikk a nem hagyományos robbanóeszközök elleni fellépés lehetőségeit, vagyis a C-IED (Counter Improvised Explosive Devices) képességeket mutatja be az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén (NATO) belül és hazánkban.

Ez történt a héten - 32. hét
2012 augusztus 13. - BSZK
Líbia Nemzeti Átmeneti Tanácsa (NTC) szerdán átadta a hatalmat az Általános Nemzeti Kongresszusnak (GNC), amely a választások után alakult a múlt hónapban. A szertartás egy Tripoliban lévő konferenciaközpontban zajlott le. Az esemény pontosan egy évvel a város Kadhafi uralom alóli felszabadítása után történt, valamint ez a ramadán 20. napja. Musztafa Abdul Dzsalil és a szervezet korelnöke, Mohammed Ali Szalim dokumentumokat írtak alá, melyek jegyzik az eseményt. Dzsalil ezután odasétált a mikrofonhoz és bejelentette, hogy az NTC átadta „az ország vezetésének alkotmányos jogköreit,” valamint elmondta, hogy a GNC ettől a perctől kezdve „a líbiai nép egyetlen legitim képviselője”. Miközben beszélt, a tömeg felállt és kitört az éljenzés. Néhányan Allahot dicsérték, mások a forradalom alatt híressé vált sorokat énekeltek: „A mártírok vére nem megy kárba!”.

NATO Hírfigyelő - 2012. július
2012 augusztus 07. - Tóth Tamás
Bár a nyári hónapokban a nemzetközi aktivitás jellemzően alább hagy, a NATO körül júliusban is számos említésre méltó esemény zajlott. Azerbajdzsánban NATO hetet tartottak 17 ország 50 szakértőjének részvételével, a katonai együttműködés fejlesztése érdekében találkozott a NATO Katonai Bizottság elnöke és az ENSZ katonai tanácsadója, valamint kirgiz és tádzsik képviselők jártak a NATO brüsszeli központjában. 2013-tól Ukrajna egy fregattal vesz részt a NATO kalózellenes műveleteiben, aminek kapcsán magas szintű látogatásokra és tárgyalásokra került sor, ahol a NATO-ukrán kapcsolatok további fejlesztése is napirendre került.

Ez történt a héten - 31. hét
2012 augusztus 06. - BSZK
Afganisztán alelnöke, Marshal Mohammad Qaseem Fahim, az áprilisban szolgálatba állt új brit nagykövettel, Sir Richard Stagg-gel tartott megbeszélést augusztus 1-én, Kabulban. Marshal Fahim a találkozón elmondta, olyan országnak tekinti az Egyesült Királyságot, amely a tálib rezsim megbukása óta folyamatosan segíti az új rend megszilárdítását. Pozitívan értékelte a szigetország által tett erőfeszítéseket a biztonság alapjainak lefektetése érdekében, valamint az újjáépítés kapcsán megmutatkozó támogatásukat.

Ha nyár, akkor nyári egyetem!
2012 augusztus 04. - Justh Krisztina - Nagy Dóra
A nyári egyetemek – méltán – egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen az egyetemi képzésnél kötetlenebb formában teremtenek lehetőséget a szakismeretek bővítésére, a kulturális párbeszédre és a tapasztalatcserére. Miközben az euro-atlanti biztonság témáját körüljáró nemzetközi nyári egyetemek, szemináriumok páratlan lehetőséget nyújtanak arra, hogy fiatal értelmiségiek, a jövő vezetői találkozzanak és ismerjék meg egymás és kiemelkedő előadók gondolkodásmódját, álláspontját valamely szakmai kérdésben, Magyarországon ezek kevésbé ismertek. Összefoglalónkban két nyári egyetem és egy nemzetközi szeminárium bemutatásával igyekszünk felhívni az figyelmet az ilyen képzésekre; hangsúlyozva, hogy a magyar biztonságpolitikai szakma ma már sajnos nélkülöz minden hasonló programot, miközben ezek fontossága, valamint az ezek iránti igény kétségtelen.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem