biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 szeptember - 10 Cikk


Ez történt a héten - 38. hét
2012 szeptember 24. - BSZK
Pénteken több száz tüntető vonult a manamai piacra, Hamad Al Khalifa bahreini király lemondását követelve. A fővárosi rendőrség igazgatója szerint köveket, vasdarabokat és Molotov-koktélokat dobáltak az illegális rendezvény feloszlatására kiküldött rendőrök felé, és felgyújtott szemetesekből barikádot építettek a forgalom megállítására. A biztonsági erők könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, 29 tüntetőt letartóztattak.

A NATO Katonai Bizottság nagyszebeni ülésének eredményei
2012 szeptember 20. - Pető Gergő
Szeptember 14-16. között a romániai Sibiu (Nagyszeben) adott otthont a NATO Katonai Bizottság első ülésének azt követően, hogy a tavaszi előkészítő fázist követően a chicagói csúcstalálkozón számos, a szövetségi védelmi képességeket érintő kérdésben született politikai döntés. Így a vezérkari főnököket és nemzeti katonai képviselőket egyesítő tanácsadó szerv ülésén a megbeszélés a gyakorlati megvalósításra, a katonai végrehajtásra fókuszált. Kiemelt – de kevéssé kommunikált – témát képeztek az ún. „Okos védelem” (Smart Defense) és az „Összekapcsolt Haderő Kezdeményezés” (Connected Forces Initiative), továbbá egyeztetés folyt az afganisztáni biztonsági helyzetről, a kivonulás kérdéseiről és a 2014-et követő időszak dilemmáiról.

Ez történt a héten - 37. hét
2012 szeptember 16. - BSZK
Kedden Szanaában merényletet hajtottak végre a védelmi miniszter, Mohamed Nasszer Ahmed konvoja ellen. A miniszter maga túlélte a robbanást, de 12 másik ember, köztük hét testőr, meghalt. Ez az ötödik alkalom, hogy valaki megpróbálta megölni a minisztert. Szakértők szerint az al-Kaida állt a művelet mögött, de mivel azt a főváros egy jól őrzött, kormányépületekkel teli negyedében hajtották végre, valószínű, hogy belső segítséget is kaptak.

A NATO szerepvállalása Afrikában II.
2012 szeptember 15. - Marsai Viktor
A tanulmány előző része röviden bemutatta a NATO biztonságpercepciójának változását a posztbipoláris rendszerben, majd ezt követően elemezte a Szövetség feladatvállalását Szudánban, Szomáliában és az Afrikai Készenléti Erők felállításában. A következő rész az Operation Active Endeavour és az Operation Ocean Shield vizsgálatával folytatja a műveletek bemutatását, illetve a líbiai válság tapasztalataiból kiindulva igyekszik meghatározni a NATO-Afrika kapcsolat jövőjét.

Ez történt a héten - 36. hét
2012 szeptember 11. - BSZK
Legalább 52-en meghaltak, és 250-en megsebesültek abban a merényletsorozatban, amelyben az iraki ellenállók országszerte több mint 20 célpont ellen indítottak támadást, így már 82-re nőtt a merényletekben elhunytak száma ebben a hónapban. A legtöbb halálos áldozatot két autóba rejtett pokolgép okozta vasárnap, amelyek egy piac és egy szentély közelében robbantak fel. A héten még számos támadás érte országszerte mind a civil lakosságot, mind a biztonsági erők tagjait, illetve jelentős károk keletkeztek a kormányzati épületekben is.

A NATO szerepvállalása Afrikában I.
2012 szeptember 10. - Marsai Viktor
Tanulmányunk egy méltatlanul elhanyagolt területet, Afrika és a NATO viszonyát vizsgálja. Az első rész a NATO biztonságpercepcióját értékeli a posztbipoláris nemzetközi rendszerben, illetve azt, hogy a Szövetség milyen tevékenységekben vett részt eddig Afrikában. A második rész a két futó művelet, az Operation Active Endeavour és az Operation Ocean Shield rövid bemutatása mellett a líbiai intervencióra, illetve annak geostratégiai tanulságaira fog kitérni.

NATO Hírfigyelő - 2012. augusztus
2012 szeptember 05. - Budai Ádám
Bár az augusztusi hónap a NATO-ban is megjelenő szabadságolási időszak („közigazgatási szünet”) következtében az év többi időszakához képest rendszerint kevésbé bővelkedik jelentős horderejű eseményekben, Magyarország számára mégis fontos mozzanat volt a kormány döntése az afganisztáni szerepvállalás 2013-tól történő átalakításáról. Az elmúlt hónap nyugodt időszaka ugyanakkor remek lehetőséget biztosított arra, hogy a NATO tisztviselői és parancsnokai értékeljék az eddigi eredményeket és felvázolják a Szövetség előtt álló rövidtávú feladatokat. Az afganisztáni misszió továbbra is központi témaként szerepel, amellyel kapcsolatban az Afgán Biztonsági Erőkbe beszivárgók által végrehajtott támadások az ISAF katonái ellen különösen nagy hangsúlyt kaptak.

Ez történt a héten - 35. hét
2012 szeptember 04. - BSZK
Fawzi Abdelali líbiai belügyminiszter visszavonta lemondását, amit az erőszakhullámnak (beleértve a szent helyek pusztítását) köszönhetően korábban nyújtott be. „Amikor beterjesztettem a lemondásomat, azt gondoltam, hogy ezzel sokan elégedettek lesznek. De úgy tűnik, hogy a lemondásom tovább nehezíti a biztonság megteremtését, ezért úgy döntöttem, hogy visszavonom azt,” nyilatkozta Abdelali a keddi sajtótájékoztatón. „Visszavonom a lemondásomat és készen állok arra, hogy folytassam a küldetésemet”.

Akik előtt a "nyitott ajtók" még zárva vannak - a NATO bővítési politikája Macedónia esetében
2012 szeptember 02. - Hegedűs Márton
A NATO hidegháború utáni stratégiájának egyik alappillérét képezi a bővítési politika. A Szövetség célja az volt, hogy az euro-atlanti integrációs szervezetek értékrendjének átadásával olyan egységbe fogja össze az európai államokat, amely által a jövőben elkerülhetővé válnak a fegyveres konfliktusok a kontinensen. Kezdetben ezt hátráltatta az 1990-es évek elején kirobbant délszláv háború, melynek következményeként Délkelet-Európában új államok jöttek létre. A konfliktus lezárása után a térségben újonnan kialakult országok mindannyian az euro-atlanti integrációt tűzték ki célul – így tett Macedónia is. Elemzésünk a NATO bővítési politikáját vizsgálja a macedón csatlakozási törekvések tükrében, arra keresve választ, hogy mi az oka a nyugat-balkáni ország elhúzódó csatlakozási folyamatának?

A NATO védelmi tervezési rendszere a stratégiai tervezés kontextusában
2012 szeptember 01. - Németh Gergely
Napjaink dinamikusan változó biztonsági környezetében egyre erősebben jelentkezik a haderők költséghatékony fejlesztésének társadalmi és politikai igénye. Ennek természetes következménye a védelmi tervezés egyre szerteágazóbb vizsgálata, valamint beszivárgása a „közkeletű” biztonságpolitikai kérdések közé. Bár a védelmi tervezés rendkívül összetett és technikai-adminisztratív részletek sokaságára épül, cikkünk azzal a céllal készült, hogy átlátható értelmezési lehetőséget kínáljon a NATO védelmi tervezési folyamat iránt érdeklődők számára; ebből következően elsősorban a stratégiai tervezés és a NATO védelmi tervezés viszonyát vizsgálja.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem