biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 október - 13 Cikk


Az afgán nép véleménye - Az Asia Foundation közvélemény-kutatása
2012 október 31. - Varró Virág
Az Afganisztánban immár több mint tíz éve zajló nemzetközi stabilizációs műveletek eredményességének meghatározó tényezője, hogy az ország lakossága hogyan viszonyul a változásokhoz. Kérdéses, hogy a vidéki és városi lakosság hogyan érzékeli és értékeli a nemzetközi erők és az afgán kormányzat fejlesztési, államigazgatási, gazdasági és különösképpen biztonsági-stabilizációs erőfeszítéseit, és összességében hogyan vélekednek az emberek: javulnak vagy romlanak a mindennapi viszonyok a közép-ázsiai országban? Az Asia Foundation évek óta nagyszabású közvélemény-kutatást végez a lakosság körében ennek feltérképezésére, melynek legutóbbi összegző tanulmányát 2011 novemberében hozták nyilvánosságra. Felkészülve arra, hogy a közeljövőben megjelenik a következő, az aktuális állapotokra reflektáló kutatás eredménye, értékelésünk a korábbi évek adatait is figyelembe véve a közvélemény-kutatás fontosabb trendjeit vizsgálja, rávilágítva az afgán lakosság biztonsági, politikai, gazdasági és társadalmi kérdésekben alkotott véleményére.

Ez történt a héten 43. hét
2012 október 29. - BSZK
Egyiptomi biztonsági erők egy rajtaütés alkalmával megöltek egy líbiai férfit Kairóban, akit azzal vádolnak, hogy részt vett abban a támadásban, amit a múlt hónapban követtek el az amerikai konzulátus ellen Bengáziban, nyilatkozta egy biztonsági tisztviselő. Karim Ahmed Esszamel-Azizi ellen szerdán hajtottak végre egy akciót a főváros keleti kerületében, Nasr City-ben, mert gyanús összeköttetései voltak neki és néhány társának az al-Kaidával. Négy egyiptomit őrizetbe vettek a történések után. Azizit egy bomba ölte meg, amelyet megpróbált felhasználni a biztonsági erők ellen a rajtaütés folyamán.

A NATO jelenéről és jövőjéről - a szövetséges erők európai főparancsnok-helyettesének szemével
2012 október 23. - Budai Ádám
A NATO szövetséges erők európai főparancsnok-helyettese, Sir Richard Shirreff vezérezredes kétnapos magyarországi tartózkodásának második napján, október 16-án tartott előadásában értékelte a Szövetség jelenlegi helyzetét és jövőképét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Ez történt a héten - 42. hét
2012 október 23. - BSZK
Korábbi lázadók szövetségre léptek a líbiai hadsereggel és megtámadták Bani Valíd városát, maguk után hagyva 11 halottat és számtalan sebesültet, közölték a helyi egészségügyi tisztviselők. Bani Valíd kórházának a helyettes igazgatója, Abdullah al-Manszúri azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a létesítményébe hét halottat és hetvenöt sebesültet szállítottak, köztük volt egy tizennégy éves lány is. Az ex-lázadó csoport (Libya Shield) parancsnoka elmondta, hogy az emberei közül négyet megöltek és tizenkilencet megsebesítettek a hegytetőn lévő városért vívott harcban, mely az egykori vezető, Moammer Kadhafi bástyája volt.

A svédek, a szaúdiak és a Számum-projekt – fegyverexport és együttműködés
2012 október 19. - Nádudvari Anna
2012. március 6-án a svéd közszolgálati Sveriges Radio (SR) nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amely a svéd Védelmi Minisztérium és Szaúd-Arábia közötti harckocsi-elhárító rakéta gyártására specializálódott hadiipari komplexum építéséről szóló megállapodást foglalta magába. Bár Svédországban nincs fegyverembargó a monarchiával szemben, az üzletet a svéd közvélemény megtévesztőnek tartja, mivel az állami szervek egy fedett cégen keresztül tervezték a projekt végrehajtását, kikerülve az arról folytatható nyilvános vitákat. A botrány eredményeként Sten Tolgfors, svéd védelmi miniszter március 29-én lemondott, a svéd Ügyészség pedig az üzlet jogi szabályozása és a nemzetbiztonsági érdekek sérelme miatt indított nyomozást a skandináv országban. A nyilvánosságra került megállapodásról időközben további részletek derültek ki. Az írás célja ezek bemutatása, kiegészítve az elmúlt évek svéd haditechnikai exporttevékenységével.

A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója - 2012. október 9-10.
2012 október 17. - Nagy Dóra
Brüsszelben gyűltek össze a NATO-országok védelmi miniszterei október 9-10-én, hogy olyan aktuális kérdéseket vitassanak meg, mint a védelmi költségvetések csökkentéséből fakadó problémák, a koszovói szerepvállalás, valamint Afganisztán jövője. A kétnapos találkozó egyes ülésein az említett missziókhoz hozzájáruló – nem NATO-tag – partnerországok is részt vettek, és több bilaterális találkozóra, valamint a Nukleáris Tervező Csoport (NPG) ülésére is sor került.

Újra hackerek szállták meg Budapestet
2012 október 16. - Szentgáli Gergely
Immáron kilencedik alkalommal került megrendezésre október 12-13-a között Kelet-Európa legnagyobb független IT biztonsági fesztiválja, a Hacktivity. A MOM Kulturális Központban lezajlott kétnapos rendezvény alatt a látogatók újra számos program közül válogathattak.

Ez történt a héten - 41. hét
2012 október 15. - BSZK
Egy ügyvéd véleménye szerint károsodni fog a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hírneve, ha megengedi Líbiának, hogy az ország ítélje el a bukott vezető fiát, Szeifal-Iszlámot. Melinda Taylor, a vádlott védőügyvéde szerdán Hollandiában elmondta a bíráknak, hogy ha a tárgyalás Líbiában lesz, azt „nem motiválja a vágy az igazságosságra, hanem a bosszúra és a nemzetközi jogban nincs helye bosszúnak”. Taylor beszélt a tárgyaláson, amely végső soron el fogja dönteni, hogy a hazájában ítélik-e el Szeifal-Iszlámot: „A kormány igyekezett diplomatikusa körbejárni a halálbüntetés problémáját, legyünk nagyon világosak: ha elítélik, akkor fel fogják akasztani.”

Együttműködés kölcsönös előnyökkel – A skandináv országok és Afrika kapcsolata
2012 október 12. - Szijj Dóra
Skandinávia nemzetközi fejlesztési együttműködésben vállalt emblematikus szerepe nagy valószínűséggel egyike azoknak a nemzetközi tudatban is tartósan rögzült feladatköröknek, amelyektől szinte lehetetlen elhatárolni egy ország megítélését, mikor annak külpolitikai, külgazdasági kapcsolatainak vizsgálatába fogunk. Skandinávia számára Afrika az elsődleges recipiens, ha a segélyezésről van szó, ugyanakkor a fekete kontinens egyes országai más szempontból is felértékelődtek. Az Afrikáért megindult “második versenyfutás” korszakában az Északi-tengeri térség állami és nem-állami entitásai is felfigyeltek arra, hogy többek között Pretoria, Luanda vagy Kinshasa piacai felértékelődtek, és hosszú távon kiváló befektetési lehetőségeket nyújthatnak Skandináviának. Jelen értékelés arra kíván rámutatni, hogy a köztudottan magas jóléti színvonalon élő skandináv államok hogyan hangolják össze a fejlesztéspolitika révén nyert tapasztalataikat az új piacok megszerzésének stratégiájával, illetve hogyan illeszkedik mindez az adott északi országra jellemző gazdasági-kulturális viszonyokhoz, hagyományokhoz.

Ez történt a héten - 40. hét
2012 október 09. - BSZK
Több mint száz líbiai megrohamozta az Általános Konferencia székhelyét Tripoliban tiltakozásul az új alakuló kormány ellen. A tüntetők szerint az új kabineti tagok listája, amelyet a miniszterelnök, Musztafa Abusagur tett közzé, nem megfelelő, mert nem Líbiát képviseli. A tiltakozók beléptek a nemzetgyűlés épületébe és hangoztatták sérelmeiket a törvényhozó képviselőknek. Ülést hívtak össze csütörtök este annak érdekében, hogy meghatározzák a későbbi választási rendszert. Abusagur azt mondja, hogy politikailag semleges, viszont a kormány szerint többen is a Muszlim Testvériség tagjai. Ibrahim al-Garjáni, a Nemzeti Erők Szövetségének (NFA) vezetője a kongresszuson elmondta, hogy nem voltak jelöltek a szövetségéből.

Magyarország kétoldalú katonai kapcsolatai a Nyugat-Balkánnal
2012 október 07. - Hegedüs Márton
Magyarország katonadiplomáciai tevékenysége a nyugat-balkáni térségben igen kiterjedt, ami köszönhető azon stratégiai elgondolásnak, mely szerint a régió hazánk számára kiemelt jelentőséggel bír. A következő cikkben sorra vesszük Magyarország kétoldalú katonai kapcsolatait és érdekérvényesítési törekvéseit a nyugat-balkáni államokban, melyeket a különböző megállapodásokon, felső vezetői találkozókon, és katonai együttműködéseken keresztül szeretnénk bemutatni.

NATO Hírfigyelő - 2012. szeptember
2012 október 04. - Szijj Dóra
A nyári hónapok után meglehetősen izgalmas ősz elé néz az Észak-atlanti Szerződés Szervezete. A partnerkapcsolatok kibővülésében szeptember új fezetetet jelent, Egyéni Partnerségi Együttműködési Program indult el ugyanis a Korai Köztársasággal és Irakkal, de fontos tárgyalások zajlottak a balkáni és kelet-európai partnerekkel is. Az ENSZ Közgyűlés 67. ülésszakára látogató Rasmussen főtitkár a világ legnagyobb multilaterális szervezetének fórumain beszélt a két nemzetközi szereplő együttműködésének fokozásáról, de a képességek és politikai akarat konvergenciájáról értekeztek a tagállami vezérkarfőnökök is nagyszebeni találkozójukon. Mindeközben vezetőcsere történt a Transzformációs Parancsnokság és a Nemzetközi Katonai Törzs élén. Azt pedig, hogy a NATO a líbiai események és a véghajrájába érkező amerikai elnökválasztás tükrében, vagy az orosz állampolgárok szemszögéből mennyire népszerű, megtudható a hírösszefoglalónkban bemutatott Transatlantic Trends 2012 elemzésből.

Ez történt a héten - 39. hét
2012 október 02. - BSZK
Az Egyesült Államok ideiglenesen csökkenti a líbiai nagykövetségének létszámát, nyilatkozta a külügyminisztérium. Szeptember 11-én egy „terrorista” támadás alkalmával megölték az amerikai nagykövetet Bengáziban, közölte a védelmi miniszter. A támadás a tiltakozások után történt, amelyek egy az iszlám vallást kigúnyoló amatőr film miatt zajlottak. Az általában pénteken tartott tiltakozások gyorsan terjedtek az iszlám világban. Christopher Stevenst és három másik amerikait öltek meg az akció alatt.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem