biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 november - 7 Cikk


Ez történt a héten 47. hét
2012 november 26. - BSZK
Eseményekben gazdag hét telt el: Hollandia és az Egyesült Királyság közös műveletben vesz részt a Karib-tengeren, Spanyolország és kilenc másik állam - köztük hazánk is - aláírta a légi utántöltő képesség fejlesztéséről szóló megállapodást, az izraeli miniszterelnök rábólintott az egyiptomi tűzszüneti tervre, Oroszország 2014-re tervezi hadrendbe állítani legújabb interkontinentális ballisztikus rakétáit. További hírek a heti összefoglalóban.

NATO-hadgyakorlatok 2012
2012 november 20. - Selján Péter
A többnemzeti hadgyakorlatok fontos eszközt jelentenek a Szövetség számára, amelynek segítségével nem csupán a haderők interoperabilitása – együttműködési képessége – fokozható, hanem kipróbálhatóvá és ellenőrizhetővé válnak az egyes új koncepciók, eljárások és taktikák, valamint az újonnan kifejlesztett rendszerek. Miközben minden NATO-tagállam rutinszerűen hajt végre különböző összhaderőnemi, haderőnemi, fegyvernemi vagy egy speciális területre fókuszáló gyakorlatokat saját fegyveres erejének műveleti felkészítése keretében, a tagállami haderők időnként szövetségi szintű hadgyakorlatokon is részt vesznek. Az ilyen gyakorlatok rendszeressége biztosítja, hogy a szövetséges erők képesek legyenek eredményesen és hatékonyan működni, és együttműködni az esetleges válsághelyzetekben. Emellett a hadgyakorlatoknak abban is szerepe van, hogy a NATO partnerállamai – résztvevőként vagy megfigyelőként – is megismerjék a szövetséges műveletek tervezési, vezetés-irányítási módszereit és katonáik gyakorolják a „terepen” folytatott közös műveleti részvételt.

Ez történt a héten 46. hét
2012 november 19. - BSZK
Pedro Morenés spanyol védelmi miniszter november 15-én Párizsba látogatott, hogy részt vegyen a Weimar Plus Kezdeményezés kül- és védelmi minisztereinek találkozóján. Az esemény központi témája az EU Külügyek Tanácsának hétfői megbeszélése volt, amelyen meghatározták, milyen katonai akciót hajtsanak végre a tagállamok a Mali északi részét elfoglaló dzsihadistákkal szemben. Az al-Kaida maghrebi szárnya (al-Qaeda in the Land of Islamic Maghreb, al-Kaida az Iszlám Maghreb Földjén) Mali területének mintegy fele fölött szerezte meg az irányítást és kiáltott ki egy új államot, amelyet a gyenge mali hadsereg nem tudott megakadályozni. Októberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta a franciák által támogatott 2071-es határozatot, amely sürgette Ban Ki-moon ENSZ főtitkárt és az afrikai regionális szervezeteket, hogy 45 napon belül mutassanak be egy olyan tervezetet, amelyben a katonai intervenció, mint lehetséges opció szerepel.

Az Europol tevékenysége I. (1999-2010)
2012 november 14. - Tóth Tamás
Az európai rendőrségi hatóságok közötti összefogás ötlete az európai egység megteremtésének tervétől foglalkoztatja az embereket. A hidegháború lezárását és a „keleti tömb” szétesését követően újból felvetődött a gondolat: a közösség az integráció elmélyítése és az újabb bővítés mellett döntött. Az 1992-ben, az Unió tagállamai között megkötött Maastrichti Szerződés szövege az Európai Unió három alappillérének az Európai Közösségeket, a közös kül- és biztonságpolitikát, valamint a bel- és igazságügyi együttműködést nevezte meg. Ebből egyenesen következett egy kormányközi hivatal felállítása, amely képes teljesíteni a szerződésben leírt feladatokat. Ez a hivatal a mai Europol. A cikk (hamarosan megjelenő második részével együtt) az Europol történetét, feladatait, tevékenységét hivatott ismertetni az olvasókkal.

Ez történt a héten 45. hét
2012 november 13. - BSZK
Cecilia Malmstrom, az Európai Unió bel-és igazságügyi biztosa november 5-én Tiranában felhívta a balkáni államok figyelmét arra, hogy vissza kell szorítaniuk azoknak a számát, akik tőlük az Európai Unió felé fordulnak menedékjogért. A biztos elmondta, 73%-kal növekedett a tavalyi évhez képest a menedékkérők száma a balkáni államok irányából, ez pedig aggasztja az EU tagállamait. 2009 decemberében tett az EU engedményeket Szerbia, Montenegró és Macedónia állampolgárainak, miszerint vízum nélkül, szabadon utazhatnak a Schengen-övezetben. Azóta Szerbia és Macedónia folyamatosan kapja a panaszokat a tagállamoktól főképp az albán és roma menedékkérők nagy száma miatt.

NATO Hírfigyelő - 2012. október
2012 november 11. - Budai Ádám
2012 októbere mozgalmas hónapnak bizonyult a NATO történetében. Anders Fogh Rasmussen főtitkár mandátumát egyhangúlag hosszabbította meg az Észak-atlanti Tanács 2014-ig, az ISAF erők főparancsnoka John Allen lett a Szövetséges Erők Európai Főparancsnoka, miközben több hadgyakorlatot is lebonyolítottak. Továbbá megjelentek az ISAF január és szeptember közötti időszakra vonatkozó biztonsági incidensek mutatói is.

Ez történt a héten 44. hét
2012 november 05. - BSZK
Vasárnap este a kuvaiti biztonsági erők feloszlattak egy, a kormány által illegálisnak minősített tüntetést. A több ezer ember részvételével zajlott „Egy ország méltósága” nevű menetet ellenzéki csoportok szervezték, célja a december 1-ei (gyakorlatilag az egész ellenzék által bojkottálni kívánt) voksoláson már érvényes új választási törvény elleni fellépés volt. A hét végi demonstráció előtt a közösségi médiában elterjedt, hogy a kormány a hadsereget és jordán erőket akar bevetni az utcára vonulók ellen – mind a kuvaiti belügyminisztérium, mind Jordánia tagadta a szóbeszédeket.Szerdán Kuvaitvárosban is erőszakosan oszlattak fel egy tüntetést, ami Muszallamal-Barrak ellenzéki vezető szabadon engedését követelte – a nemzetgyűlés volt tagját az emír elleni uszításért vették őrizetbe, majd engedték el egy nappala 40 ember sérülését okozó összecsapás után óvadék ellenében. Pénteken elővigyázatosságból több ellenzéki vezető nyilvánította ki hűségét az emír iránt.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem