biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2012 december - 12 Cikk


Ez történt a héten 52. hét
2012 december 31. - BSZK
Az egyiptomi parlament felsőházában elhangzott beszédben Mohamed Murszi azt nyilatkozta, hogy a két éves kavarodás után itt az ideje a termelésnek, a munkának és a komolyságnak, valamint az erőszak végét is követelte. Egyiptom elviselte az egy hónapig tartó tiltakozásokat az alkotmány mellett, illetve ellen, amit ezen a héten hagytak jóvá. A nyugtalanság, a gyengülő valuta és a 4,8 milliárd dolláros IMF kölcsön késése bizonytalanságban tartotta az egyiptomi gazdaságot. Murszi nyilatkozata szerint az ország nem fog csődbe menni, sőt az elmúlt negyedévben nőtt a gazdasági termelés. Terveket jelentettek be, miszerint munkahelyeket és befektetéseket hoznak létre Szueznél és a Sínai-félszigeten. Az elnök megvédte az új alkotmányt, amely szerinte minden embernek elhozta a szabadságot. A kritikusok véleménye szerint a kormány nem tudja garantálni a nők jogait és nagymértékben korlátozza a szólás- és vallásszabadságot is.

Ambíciók és valóság: merre tart az átmenet (inteqal) Afganisztánban?
2012 december 26. - Wagner Péter
A nemzetközi erők kivonása Afganisztánból félúton jár. A 2014 végére meghirdetett teljes kivonulás rengeteg bizonytalanságot hordoz magában. A korábbi évtizedek negatív tapasztalatai jogosan töltik el aggodalommal azokat, akik attól tartanak, hogy a nemzetközi közösség katonai, gazdasági és politikai figyelmének csökkenése negatív hatással lesz majd Afganisztán jövőjére. A NATO elképzelése az afganisztáni misszió felelősségteljes lezárására az átmenet (transition / inteqal) folyamata, amelynek révén legrosszabb esetben is a siker illúzióját fenntartva, a jelenlegi afgán rezsim 2013 utáni túlélésének esélyt adva lehet elhagyni a közép-ázsiai országot.

Az Europol tevékenysége II. (2010-2012)
2012 december 25. - Tóth Tamás
Az Europol 2010-es EU hivatalos ügynökséggé alakulása révén lehetősége nyílt a még integráltabb együttműködés megszervezésére a programok kidolgozása és az akciók végrehajtása terén. Ezek egy része a mai napig folyamatban van, másik része pedig más néven, az azokat megelőző programok és akciók tapasztalatait hasznosítva zajlanak Európában. A szervezet munkatársai által készített hírszerzési jelentéseket az egyes műveletekről a rendvédelmi szervek a mai napig felhasználják tevékenységükhöz. A 2012-es OCTA a következő bűnözői területeket jelölte ki stratégiai prioritásokként: nyugat-afrikai, nyugat-balkáni szervezett bűnözés, szervezett illegális bevándorlás, szintetikus drogok, rakományrablások, emberkereskedelem, mobil szervezett bűnözés és kiberbűnözés.

Ez történt a héten 51. hét
2012 december 24. - BSZK
William Burns, a helyettes külügyminiszter elismerte az amerikai külügyminisztérium hibáit Líbiában. Véleménye szerint a továbbiakban többet kell tenni azért, hogy az ilyen támadások ne történhessenek meg. „Bengáziban néhány nagyon fájdalmas leckét tanultunk,” nyilatkozta Burns csütörtökön a Szenátus Külügyi Bizottságának. „Már ezek szerint cselekszünk. Jobban kell csinálnunk”. A felelősséget vizsgáló bizottság beszámolója szerint a Külügyminisztérium szisztematikus kudarcai vezettek el a bengázii támadásig, amelyben négy amerikai vesztette életét, köztük a nagykövet is. A nem hivatalos jelentés a vezetésről és a menedzsment hiányosságairól számolt be a Külügyminisztérium vezető szintjeinél, valamint azt is hangsúlyozta, hogy Bengáziban a biztonság nem volt megfelelő.

Az Európai Unió atomerőműveinek biztonsági helyzete a CBF vizsgálat tükrében
2012 december 20. - Artim Rebeka Zita
Majak, Windscale (ma Sellafield), Lucens, Three Mile Island, Csernobil, Szerbia, Tokaimura, Fukushima. Földrajzilag nagyon távol esnek egymástól, egy valami azonban összeköti őket: mind atomreaktor-balesetek helyszíneiként vonultak be a történelembe. Mindegyik esemény komoly hatással volt környezetére, egyúttal a közelében élő emberek életére. Sőt, egyes esetekben a mai napig érezhető azok káros utóhatása. Jelen elemzés középpontjában a Célzott Biztonsági Felülvizsgálat (CBF) áll, amelyet az Európai Unióban működő atomerőművekben folytattak le a legutóbbi fukushimai katasztrófát követően.

Újjáéled-e az európai szélsőjobboldali terrorizmus?
2012 december 18. - Répási Krisztián
Egészen 2011 közepéig a szélsőjobboldali terrorizmus a politikai erőszak már-már elfeledettnek hitt megjelenési formájának számított. Azonban a norvégiai merényletek, valamint a Németországban lelepleződött neonáci halálbrigád által elkövetett gyilkosságsorozat rámutattak arra, hogy a terrorizmusnak eme válfaja marginalizált formában ugyan, de továbbra is jelen van. Írásunkban a szélsőjobboldali terrorszervezeteken, a gyűlölet-bűncselekmény és a terrorizmus közötti határmezsgyén működő fontosabb csoportokon, valamint a magányos elkövetőkön keresztül megvizsgáljuk, hogy az elmúlt 10-15 évben miként alakult a kontinens szélsőjobboldali terrorizmussal kapcsolatos fenyegetettsége. A gyűlöletcsoportok kapcsán szükségesnek tartjuk hangsúlyozni, hogy terjedelmi okokból kifolyólag csak azokat az elsősorban Nyugat-Európában működő szerveződéseket tudjuk megvizsgálni, amelyeket a hatóságok valamilyen formában a terrorizmussal hoztak összefüggésbe. Ebből adódóan a terrorizmus szintjét el nem érő extrémista tevékenységről, illetve a gyűlölet-bűncselekményről csak érintőlegesen ejtünk szót.

Ez történt a héten 50. hét
2012 december 17. - BSZK
Szombat este több száz tüntető vonult a kuvaiti parlament elé, hogy ott éjszakázva az új kormány beiktatása ellen tiltakozzon. A biztonsági erők a térről később kiszorították őket, ezért a legfelsőbb bíróság épülete előtt folytatták a megmozdulást. A szervezők a résztvevőket az erőszak mellőzésére szólították fel, atrocitás nem történt – három aktivistát letartóztatott a rendőrség. Ellenzéki vezetők szerint addig próbálnak nyomást gyakorolni, amíg a volt képviselő Muszallam al-Barrak szavait idézve „összeomlik nem ez a bábokból álló parlament.”

Ez történt a héten 49. hét
2012 december 11. - BSZK
Az iraki miniszterelnök csütörtökön bejelentette, Bagdad előzetes megállapodást kötött kurd tisztviselőkkel arról, hogy a vitatott észak-iraki területek lakosai maguk gondoskodjanak biztonságuk megteremtéséről. Núrial-Máliki elmondta, a központi kormányzat és a kurd autonóm régió vezetői egyetértettek abban, hogy olyan helyi egységeket állítsanak fel a közbiztonság megőrzése céljából, amelyek tagjait helyi etnikai és vallási csoportokból töltik fel. A jövőben ezek az erők lecserélnék a jelenlegi iraki és kurd csapatokat. A miniszterelnök szerint a megállapodás hatalmas előrelépés a két fél számára.

A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója, 2012. december 4-5.
2012 december 07. - Nagy Dóra
A NATO-tagállamok külügyminiszterei Brüsszelben gyűltek össze december 4-5-én, hogy megtartsák szokásos féléves találkozójukat, és olyan sürgető kérdéseket vitassanak meg, mint Patriot rakéták telepítése Törökországba, az afgán fegyveres erők finanszírozása, valamint a partnerkapcsolatok jövője. A kétnapos találkozón a NATO-Oroszország Tanács és a NATO-Grúzia Tanács is ülésezett, és több bilaterális tárgyalásra is sort kerített a NATO főtitkára.

Interjú Sir Richard Shirreff vezérezredessel (NATO DSACEUR)
2012 december 04. - Csiki Tamás, Németh József Lajos, Somkuti Bálint, Szem Géza
2012. október 23-án számoltunk be először Sir Richard Shirreff, a NATO szövetséges erők európai főparancsnok-helyettesének a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tett látogatásáról és előadásáról. Ezúttal a látogatás alkalmával készült interjút közöljük, amelyben többek között szó esett a balkáni helyzetről, a magyar erők Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában betöltött szerepéről, az EU és a NATO együttműködéséről és az amerikai erők európai kivonásáról is.

NATO Hírfigyelő - 2012. november
2012 december 04. - Tófalvi Fruzsina
November 8-a és 10-e között Bukarestben harminc nemzeti, regionális és globális szakértő gyűlt össze a NATO és a Biztonság Globális Struktúrája: A partnerségek jövője című konferencián. Szomáliában a NATO Operation Ocean Shield műveletének egyik hajója, a HNLMS Rotterdam ideiglenes úszó klinikát létesített Xabo és Bandar Murcayo falvak vonzáskörzetében. A védelmi költségvetések kérdése jelentős szerepet kapott a NATO Parlamenti Közgyűlése előtt Prágában, ahol a főtitkár ismét hangsúlyozta: a gazdasági válság ellenére is kiemelt fontosságú befektetetni a védelembe és a biztonságba. További novemberi NATO hírek az összefoglalóban.

Ez történt a héten 48. hét
2012 december 04. - BSZK
A hágai székhelyű Jugoszlávia Nemzetközi Büntető Törvényszék november 29-én felmentette minden vádpont alól Ramush Haradinajt, Koszovó korábbi miniszterelnökét, valamint Idriz Balajt és Lahi Brahimajt, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg két korábbi tábornokát. Koszovóban kitörő örömmel fogadták a döntést, Hashim Thaci miniszterelnök sajtóközleményben elmondta, a Törvényszék ítélete bizonyítja azt, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg igazságos háborút folytatott a szabadságért és a katonák nem követték el azokat a bűncselekményeket, amelyekkel megvádolták őket. Thaci hozzátette, a döntést követően bízik abban, hogy a Törvényszék felmenti majd a vádpontok alól a szinten háborús bűnökkel vádolt Fatmir Limajt és társait. A Törvényszék megállapítása szerint az ügyészek nem tudtak megfelelő bizonyítékot hozni a vádpontok mellett, amelyek szerint a három vádlott 1998-ban, a jablanicai fogolytáborban szerbeket és albánokat kínzott és ölt volna meg.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem