biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 január - 7 Cikk


Líbiai helyzetértékelés Kadhafi bukását követően
2013 január 31. - Csuzda Norbert
2010 végén indult el az a hullám, amely Arab Tavasz néven híresült el az észak-afrikai államokban. Líbiában a NATO több tagállama beavatkozott az eseményekbe. Az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia számára a nemzetközi jogi keretet a 2012. március 17-én elfogadott ENSZ BT. 1973-as számú rendelete adta. A dokumentum középpontjában az azonnali tűzszünet, az erőszakos cselekmények beszüntetése, az 1970-es számú BT határozat fegyverszállítási tilalma, a polgári lakosság védelme, valamint repüléstilalmi zóna létrehozása állt. A szövetségesek végső célja a Bengáziba székelő ellenzék hatalomra juttatása volt.

Ez történt a héten - 4. hét
2013 január 28. - BSZK
Pénteken hét kormányellenes tüntetőt lőttek le iraki katonák, a Bagdadtól 60 kilométerre fekvő Falludzsában. A közlemények szerint a tüntetők vizes palackokat dobáltak a biztonsági erők kivezényelt csapataira, akik válaszul tüzet nyitottak a tömegre, és megöltek hét tüntetőt, illetve hatvanat megsebesítettek. A Védelmi Minisztérium vizsgálatot indított a gyilkosságok körülményeinek kivizsgálására, valamint a város ellenőrzését a rendőrségre bízta. A történtek miatt a katonai erőket kivonták Falludzsából.

Ez történt a héten - 3. hét
2013 január 21. - BSZK
2011. novemberi elfogása óta először idézték bíróság elé Moammer Kadhafi, néhai líbiai diktátor fiát, Szeif al-Iszlám Kadhafit. A zenteni bíróságon történő megjelenését azonban nem a 2011-es Moammer Kadhafi uralma ellen irányuló felkelés leverésének kísérletében játszott szerepe indokolta. A vádat a külvilággal történő törvénytelen kapcsolatfelvétel képezi, ami a líbiai hatóságok szerint sérti az ország nemzetbiztonsági érdekeit. Azonban nem csak a líbiai fővárostól 170 kilométerre délnyugatra található zenteni bíróságon emeltek vádat a volt uralkodó fia ellen, hiszen a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával még 2011 májusában adott ki körözést. Jelenleg jogi vita folyik az ICC és a líbiai kormány között arról, hol folytassák le a büntetőeljárást Szeif al-Iszlám Kadhafi ellen.

Ez történt a héten - 2. hét
2013 január 15. - BSZK
Angela Merkel német kancellár és Lawrence Gonzi máltai miniszterelnök 2013. január 9-i találkozóján hangsúlyozták a két ország között meglévő hatékony és sikeres együttműködés fontosságát. Merkel és Gonzi a találkozót követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy fontos lépések szerepelnek az európai napirenden. Példaképpen a kancellár kiemelte az európai stabilitási mechanizmust és a költségvetési paktumot. Mindketten egyetértettek abban, hogy szükséges volt a hatékonyabb banki felügyelet annak érdekében, "hogy a pénzügyi és gazdasági válság szörnyű eseményei ne történhessenek meg újra" - mondta Merkel. Hozzátette, az Európai Unió középtávú pénzügyi tervezetét illetően további lépésekre van szükség.

NATO Hírfigyelő - 2012. december
2013 január 10. - Selján Péter
2012. december 10-én 150 fős szakértő részvételével került sor a NATO új biztonsági kihívásokkal foglalkozó konferenciájára, melynek középpontjában a kritikus infrastruktúrák védelme, illetve a szövetség ezen a téren betöltött szerepe állt. Továbbá 2012 utolsó hónapjában a NATO főtitkár a Szövetség és Pakisztán közös érdekeiről egyeztetett a pakisztáni külügyminiszterrel, a NATO Katonai Bizottságának elnöke hivatalos látogatáson járt Moszkvában, illetve Románia és az Egyesült Államok egyezményt írt alá három további európai rakétavédelmi rendszer kialakításáról.

Ez történt a héten - 1. hét
2013 január 07. - BSZK
Benjamin Netanjahu vasárnap bejelentette, hogy a Golán Fennsíkon is biztonsági kerítést akar építeni, mint ahogyan egyiptomi határán is elkezdte. A miniszterelnök szerint a szíriai rezsim instabil, kémiai fegyverei fenyegetést jelentenek Izraelre nézve, ha azokat megszerzik a „globális dzsihád erői.” A kerítés előreláthatólag 70km hosszú lesz. Korábban a héten lezárult az egyiptomi, öt méter magas, katonai megfigyelő eszközökkel ellátott biztonsági kerítés építésének első fázisa. Ez a szíriaival ellentétben nem csak a radikális iszlamisták, hanem az Afrika egyéb részeiről érkező bevándorlókat is meg hivatott állítani – az utóbbi években 60 ezren léptek izraeli földre ezen a határon keresztül.

Civil-katonai kapcsolatok: hazai szemmel, nemzetközi beágyazottsággal
2013 január 03. - Bokros Tünde
Magyarország a rendszerváltás óta növeli részvételét a nemzetközi békefenntartó műveletekben. Kezdetben csak néhány fővel járultunk hozzá az ENSZ keretén belül indított békeműveletekhez, majd ahogy – az integrálódási folyamatoknak köszönhetően – egyre növekedett a nemzetközi rendszer vérkeringésében betöltött szerepünk, úgy fejlődött nemzeti hozzájárulásunk is a békemissziókhoz. Jelenleg 22 misszióban képviseltetjük magunkat, körülbelül 1000 fővel. A növekvő részvételi arány azt mutatja, hogy Magyarország számára egyre fontosabbá vált a nemzetközi válságreagáló műveltekben való közreműködés. Mindez nemcsak szövetségeseink pozitív megítélését vonja maga után, hanem saját haderőnk képességnövelését és fejlődését is. Katonáink felkészültsége vitathatatlan: itthon és külföldön is elismerik szakmai és emberi erőfeszítéseiket, amellyel komoly megbecsülést szereznek országunk számára. Jelen cikk a magyar civil-katonai képességeket, a Magyar Honvédség Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) működésének néhány jellemző vonását mutatja be.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem