biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 február - 8 Cikk


Ez történt a héten - 8. hét
2013 február 25. - BSZK
Líbia biztosította azokat a török cégeket, amelyeket két évvel ezelőtt, a forradalom ideje alatt kényszerítettek arra, hogy elhagyják az országot, fizetni fognak nekik, illetve ösztönözni fogják őket a visszatérésre. A török építési cégek nagyon aktívak voltak a Közel-Kelet és Észak-Afrika területén, de a líbiai felkelés során, amely elűzte Moammer Kadhafit, kénytelenek voltak felfüggeszteni a projektjeiket. Most azonban szívesen vállalná a konfliktusok utáni országok gazdaságának újjáépítését.

A NATO és az Európai Unió együttműködése
2013 február 23. - Nádudvari Anna
A „kölcsönös gyanakvás”, az „intézményi kifáradás” és az „értelmes lényeg hiánya” kifejezésekkel jellemzett EU-NATO együttműködés és annak stagnálása az elmúlt években kisebb-nagyobb mértékben állandó jelleggel napirenden volt a két szervezet kapcsolatában. A kezdeti versengésből eredő félelem és bizonytalanság helyett ma a felek elsősorban az együttműködés hiányosságaira hívják fel a figyelmet, akkor is, ha a diplomáciai nyelvezet - az eddigi eredmények elismerése mellett - finoman csak úgy fogalmaz, hogy az Észak-atlanti Szövetség és az Európai Unió kapcsolata eddig még nem tudta kihasználni teljes potenciálját. A két szervezet együttműködését nemcsak a közös érdekek és célok (béke, biztonság) határozzák meg, hanem a nagyarányú átfedések (21 közös tagállam), a gazdasági válságból fakadó védelmi megszorítások és a változó geopolitikai környezetből fakadó kihívások kezelése is, amelyek az euro-atlanti térség életképessége szempontjából aktuális témái a nemzetközi kapcsolatoknak.

Ez történt a héten - 7. hét
2013 február 18. - BSZK
Négy külföldit letartóztattak Bengáziban annak a gyanújával, hogy keresztény misszionáriusok és könyveket nyomtatnak vallásos témákban, nyilatkozta egy biztonsági tisztviselő. A letartoztatásokat szombaton jelentették be, amikor több ezer ember volt az utcákon Tripoliban és Bengáziban, hogy megünnepeljék a két éve kezdődött forradalmat, amely elűzte a hosszú ideje uralmon lévő Moammer Kadhafit. „Őket kedden tartoztatták le egy olyan könyvkiadónál, ahol több ezer olyan könyvet nyomtattak, amelyek a kereszténységre való áttérésre buzdítanak,” közölte Husszein Bin Hmeid. „A hittérítés tilos Líbiában. Mi egy száz százalékig muzulmán ország vagyunk és az ilyen intézkedések érintik a nemzetbiztonságot”.

NATO Hírfigyelő - 2013. január
2013 február 12. - Budai Ádám
Január remek lehetőséget adott a NATO magas rangú tisztviselőinek, hogy összegezzék az elmúlt év eredményeit és előre tekintsenek a Szövetség előtt álló feladatokra. Anders Fogh Rasmussen főtitkár a 2012-es évet értékelte, Alexander Verschbow főtitkár-helyettes a transzatlanti kapcsolat fenntartásának jelentőségéről beszélt, Jean-Paul Paloméros tábornok, a Transzformációs Parancsnokság vezetője pedig a Szövetség folytatódó reformjának a következő évre vonatkozó célkitűzéseit ismertette. A Törökországnak szánt Patriot rakétaütegek hamarosan teljes műveleti kapacitással látják el feladatukat, míg Szomália partjainál a NATO az EU-val közösen fogott el egy kalózhajót, hozzájárulva ezzel a térség biztonságához.

Izland Európai Unióhoz történő csatlakozásának lehetőségei
2013 február 12. - Hegedüs Márton
Az Európai Uniónak fennállása 55 éve alatt mind területe, mind lakossága többszörösére növekedett. Az 1957-es Római Szerződés aláírása óta van napirenden a Közösségben az európai államok felvétele, melynek megvalósítása több szakaszban ment végbe az utóbbi évtizedek során. A következő cikkben Izland esélyeit vizsgáljuk meg a teljes jogú tagságra, az Európai Unió által kidolgozott Koppenhágai Kritériumok alapján.

Ez történt a héten - 6. hét
2013 február 11. - BSZK
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bírái felszólították Líbiát, hogy haladéktalanul adják át Abdullah al-Szenusszit, Moammer Kadhafi egykori hírszerző főnökét. Az írásbeli jelentés, amit csütörtökön tesznek közzé, tisztázza az aktuális jogi helyzetet Hága és a líbiai kormány között, ami saját maga szeretné elítélni Szenusszit. Az ICC azon emberiesség elleni bűncselekmények (gyilkosság és a tüntetők üldözése) miatt emelt vádat Szenusszi ellen, amelyeket a 2011-es, Kadhafi uralmát megdöntő forradalom idején követett el. „Líbia továbbra is köteles eleget tenni az átadási kérelemnek”

A ritkaföldfémek, mint stratégiai ütőkártyák a nagyhatalmak kezében
2013 február 05. - Telek Tamás
Napjainkban viszonylag keveset lehet hallani egyes nyersanyagokról, amelyek lassan nélkülözhetetlenné válnak a XXI. századi ember számára. Az utóbbi években a technológia robbanásszerű fejlődése miatt nagymértékben megnőtt a ritkaföldfémek iránti kereslet, mivel szinte minden elektronikus eszköz előállításához szükség van e kémiai elemek valamely fajtájára. A ritkaföldfémek megjelennek az orvosi műszerekben, az energetikai eszközökben, a mindennapi fogyasztási cikkekben, a közlekedésben, sőt még a katonai felszerelésekben is. A ritkaföldfémek meghatározó szerepe az új technológiák tömeges megjelenésével jelentősen meg fog növekedni a következő években, és egyelőre úgy tűnik, hogy a kitermelők nem tudják majd biztosítani a megfelelő mennyiségű alapanyagot a felhasználók számára. A következőkben bemutatásra kerül a ritkaföldfémek jelentősége a biztonság katonai és gazdasági dimenzióján keresztül, különösen Kína monopol helyzetének tükrében, valamint nagy hangsúlyt kap a fejlett országok alternatíva-keresési tevékenysége.

Ez történt a héten - 5. hét
2013 február 04. - BSZK
A brit miniszterelnök váratlan látogatást tett a líbiai fővárosban, amelynek során a biztonságról folytattak tárgyalásokat. Mindösszesen néhány nap telt el annak a kormánynak a megfenyegetése óta, amely kulcsfontosságú szerepet játszott a forradalomban. David Cameron csütörtök reggel érkezett meg Tripoliba, ahol meglátogatott egy rendőr akadémiát, majd a líbiai belügyminiszter kíséretében előléptette a tisztviselőket. „Soha nem fogom elfelejteni azokat a képeket, amelyeket Tripoliban és Bengáziban láttam,” nyilatkozta Cameron miután megérkezett a városba. „A brit emberek Önök mellett akarnak állni és segíteni abban, hogy nagyobb biztonság legyen Líbiában, amire szükség van.”

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem