biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 március - 7 Cikk


Ez történt a héten - 12. hét
2013 március 25. - BSZK
Moammer Kadhafi özvegye és három gyermeke elhagyta Algériát, nyilatkozta Líbia ottani nagykövete. A harmadik gyerekkel, Mohameddel és az özveggyel, Szafiával ellentétben Aisa és Hannibal Kadhafit az Interpol által körözik. Abdel-Hamid Bouzaher szerint a család már régebben elhagyta az országot. Korábban a hét folyamán Egyiptomban letartóztatták Kadhafi egyik unokatestvérét, Ahmed al-Gaddaf Damot.

NATO Hírfigyelő - 2013. február
2013 március 18. - Bokros Tünde, Csiki Tamás, Nádudvari Anna
Mozgalmas volt az elmúlt hónap a NATO számára. A főtitkár előbb részt vett a 49. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián, majd az EU védelmi minisztereinek informális ülésén. Eközben az ISAF erők élére új parancsnok került, Joseph Dunford amerikai tábornok személyében. Február második felében került sor a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozójára, ahol többek között téma volt az Összekapcsolt Haderők Kezdeményezés, az ISAF művelet és az ukrán partnerség mélyítése is.

Ez történt a héten - 11. hét
2013 március 17. - BSZK
Legalább 51 ember meghalt, miután szennyezett házi készítésű alkoholt ittak Líbiában, nyilatkozták az egészségügyi tisztviselők. Szombat óta 378-an kerültek a fővárosi kórházba, de ez a szám továbbra is emelkedik. Egy kórházi dolgozó azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a haláleseteket metanol-mérgezés okozta, és sok betegnek vese-dialízisen kellett átesnie.

Az Arktiszi sakkjátszma
2013 március 14. - Szabó Albert
Az elmúlt évtizedek természetet károsító eseményei folyamatosan világítottak rá azokra a folyamatokra, amelyek napjainkra egyértelművé tették a globális felmelegedésből eredő kihívások aktualitását. A jelenlegi környezetet vizsgálva relevánsnak tekinthető az a magyarázat, miszerint az emberi tényező szerepe intenzíven hozzájárult a klímaváltozás negatív hatásainak növeléséhez. Fontos leszögezni, hogy a fizikai és biológiai rendszerekben bekövetkező változás szoros kapcsolatban áll a klimatikus viszonyok átalakulásával, illetőleg a Föld klímájának változásában végbemenő folyamatokkal. A klímaváltozás folyamatában fontos szerepet játszik az északi- és déli-sarki régió átalakulása. Az aktuális világpolitikai folyamatokra való tekintettel a cikk az arktiszi régióra összpontosít, a nagyhatalmak szerepének tükrében, valamint azok térségbeli fegyverkezésére. A gleccserek és a tengeri jég nagyarányú olvadásának természeti jelenségei, valamint a permafroszt (olyan talaj, amely legalább két éven át fagyott állapotban van) egyre nagyobb arányú olvadása jelzi számunkra a klímaváltozás hatásának természeti és nemzetközi szinten történő változásait.

Ez történt a héten - 10. hét
2013 március 10. - BSZK
Líbia átmeneti vezetőjének járműve tűz alá került, miután elhagyta azt a kaotikus nemzeti gyűlést, amelyet halálos áldozat nélküli tüntetés miatt szakítottak félbe. Asúr Swajel belügyminiszter szerdai nyilatkozata szerint a líbiai fegyveres tüntetők azt követelik, hogy a kongresszus fogadja el azt a törvényjavaslatot, amely korlátozná Kadhafi egykori bűntársainak a politikai mozgásszabadságát.

g
2013 március 10. - g
g

Ez történt a héten - 9. hét
2013 március 04. - BSZK
Simon Peresz államfő további két hetet adott Benjamin Netanjahunak, hogy megalakítsa a koalíciós kormányát, amit a választások óta eltelt négy hétben nem tudott megtenni. Ha március 16-ig nem állapodnak meg a pártok, új választást is kiírhatnak Izraelben. Kedden a Likud aláírt egy koalíciós egyezményt Cipi Livni Hatnua pártjával, de ezzel is csak 37 parlamenti helyük van a kormányzáshoz szükséges 61-ből. A választásokon második és negyedik legerősebb pártok, a Jes Atid és a Bajit Jehudi egymással összefogva azt követelik Netanjahutól, hogy szüntesse meg az ultraortodox zsidók automatikus felmentését a sorozás alól, és kevesebb juttatás járjon nekik – ezek nélkül nem lépnek be a koalícióba.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem