biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 április - 6 Cikk


Ez történt a héten - 17. hét
2013 április 29. - BSZK
A „Karlsruhe” fregatt 40.000 tengeri mérföld megtétele után visszatért Wilhelmshavenbe. 2012 novemberében hagyta el a hadihajó Németországot, Volker Herbert Blasche fregattkapitány parancsnoksága alatt. Feladatait Afrika szarvánál az Európai Unió vezette EU NAVFOR Atalanta műveletben (EU Naval Force) kellett végrehajtania.

Ez történt a héten - 16. hét
2013 április 22. - BSZK
Április 14-én európai parlamenti választásokat tartottak Horvátországban, amelyen az ellenzékben lévő jobboldali Horvát Demokratikus Közösség kapta a legtöbb EP-képviselői helyet. Az ellenzéki párt így a Horvátország számára elérhető 12 helyből hatot szerzett meg, míg a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt ötöt, a fennmaradó egy helyet pedig az ellenzéki baloldali dolgozók pártja kapta.

Ez történt a héten - 15. hét
2013 április 15. - BSZK
Az április 8-i héten több mint 1.000 francia katona hajtott végre műveleteket Gao északi völgyében, Mailban. Azt feltételezték, hogy a völgyben az al-Kaida egy logisztikai bázist tart fenn. A Gustav művelet keretében harckocsik és repülő eszközök tucatjait vetették be, és módszeresen átkutatták a területet.

NATO Hírfigyelő - 2013. március
2013 április 08. - Selján Péter
Március elején német, holland, amerikai NATO-tisztségviselők is jártak a törökországi Patriot rakétaütegeknél, miközben egy az ázsiai és csendes-óceáni térségből származó szakértőkből és kutatókból álló csoport a NATO-val való együttműködés lehetőségeit vizsgálta a NATO Public Diplomacy Division szervezésében. A hónap folyamán Anders Fogh Rasmussen találkozott Hamid Karzai afgán és Simon Peresz izraeli elnökkel, illetve Toomas Hendrik Ilves észt államfővel és Milo Dukanovic montenegrói miniszterelnökkel is. A találkozók részletei és további márciusi NATO hírek az aktuális hírfigyelőben.

Ez történt a héten - 14. hét
2013 április 08. - BSZK
Elrabolták Ali Zidan líbiai miniszterelnök egyik segítőjét Tripoli külvárosában, nyilatkozták a kormányzati tisztviselők. Úgy vélik, hogy Mohamed al-Gattúszt már vasárnap elfogták a Got al-Roman negyedben, miközben a szülővárosából, Miszrátából utazott haza. Az autóját elhagyatottan találták, így a hatóság elindította a keresést. Zidan arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány tagjai halálos fenyegetéseket kaptak.

Ez történt a héten - 13. hét
2013 április 03. - BSZK
Március 25-én egy brit katona és öt afgán lázadó meghalt egy katonai bázis elleni merénylet következtében Afganisztánban. A Helmand tartományban található Nad Ali kerületben történt támadás során még kilenc brit, és több afgán katona is megsérült. Az ISAF tájékoztatása szerint a tábor egyik bázisa ellen az esti órákban egy gépjárműbe szerelt improvizált robbanóeszközzel hajtották végre a merényletet.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem