biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 május - 7 Cikk


Ez történt a héten - 21. hét
2013 május 28. - BSZK
Egy ember meghalt a biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban Tunéziában. A tüntetőket támogatta az a keményvonalas iszlamista csoport is, amely a kormány tiltása ellenére tartott konferenciát. A kialakult összecsapásokban két tiltakozó és 11 rendőr is megsebesült a tunéziai belügyminisztérium közleménye szerint.

Ez történt a héten - 20. hét
2013 május 20. - BSZK
Az orosz elhárítás, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztviselői őrizetbe vettek egy amerikai diplomatát, akit azzal vádolnak, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynökeként oroszokat igyekezett beszervezni. A moszkvai amerikai nagykövetség sajtóirodájának munkatársa nem tudta kommentálni a történteket.

Ez történt a héten - 19. hét
2013 május 14. - BSZK
Alekszander Vucsics szerb miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy Szerbia számos MiG-29M/M2 Fulcrum vadászgép megvásárlását tervezi Oroszországtól. A szerb pilóták kiképzését már megkezdték. A beszerzés teljes költsége egyelőre még nem tisztázott: a vadászgépre telepített fegyverrendszerek típusától, valamint a megvásárolható alkatrészek mennyiségétől függ.

NATO Hírfigyelő - 2013. április
2013 május 14. - Bokros Tünde
Az április hónap elsősorban a partnerkapcsolatok erősítésére adott remek alkalmat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének. A non-proliferáció témájában szerveztek konferenciát Horvátországban és Ukrajnában, a Főtitkár Dél-Koreában értékelte a két ázsiai ország közötti feszült viszonyt, illetve találkozott a japán miniszterelnökkel, amelynek során szorosabbra fűzték a két fél közötti kapcsolatot. A NATO közös hadgyakorlatot hajtott végre a kínai haditengerészettel, illetve Kabulban a téma elismert szakértői vitatták meg Afganisztán helyzetét és jövőbeli kilátásait.

Ez történt a héten - 18. hét
2013 május 07. - BZSK
Az eddig ellenzékben lévő jobbközép pártok nyerték a választásokat Izlandon április 27-én. A Függetlenségi Párt 26,7 százalékot, a Progresszív Párt 24,4 százalékot szerzett, így az országgyűlés 63 székéből 38 lesz az új kormánypártoké. Az eddig hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt mindössze 12,9 százalékot ért el, ennek oka, hogy a 2008-as válságot követő lassú fejlődés ideje alatt nagymértékben vesztett népszerűségéből.

A szervezett bűnözés értékelése az Európai Unióban - a balkáni fegyverkereskedelem térnyerése
2013 május 06. - Bokros Tünde
Magyarország biztonságát befolyásoló körülmények legteljesebb összegzését a 2012. február 21-én hatályba lépett Nemzeti Biztonsági Stratégia szolgáltatja. Ez felhívja rá a figyelmet, hogy országunk fenyegetettségének egyik fő forrása az instabil balkáni térség, azon belül is a volt jugoszláv államok: Szerbia, Albánia, valamint a függetlenségét 2008–ban kikiáltó Koszovó. Jugoszlávia felbomlása után az utódállamok a régió destabilizációjának forrásává váltak, ami a kilencvenes évek polgárháborújában csúcsosodott ki, ám a mai napig jelentős politikai feszültség húzódik meg a látszólag békés felszín alatt.

A NATO külügyminisztereinek áprilisi találkozója
2013 május 03. - Nagy Dóra
Április 23-án ültek össze a Szövetség külügyminiszterei, hogy szokásos, félévente megtartott találkozójukon értékeljék a folyamatban lévő missziók helyzetét, valamint megtárgyalják a NATO-t érintő legfontosabb kérdéseket és jövőbeli kihívásokat. Az afganisztáni ISAF-művelet végét jelentő 2014 végi céldátumhoz közeledve kiemelt figyelmet kapott az átmenet és az afgán erők 2014-es kivonulás utáni támogatásának kérdése, melyet a Szövetségesek a műveletekben résztvevő nem NATO-tag országokkal közösen és a NATO-Oroszország Tanács keretei között is megvitattak. Ezen kívül napirendre kerültek olyan égető biztonsági kérdések, mint a jelenlegi szíriai helyzet, valamint a Koreai-félszigeten történt fejlemények értékelése, melynek kapcsán a miniszterek egy közös nyilatkozatot is elfogadtak. Az ülést továbbá több bilaterális találkozó követte és előzte meg; Anders Fogh Rasmussen NATO Főtitkár április 22-én ausztrál és amerikai kollégájával tárgyalt, 23-án pedig Olaszország NATO-nagykövetét, valamint Hamid Karzai afgán elnököt fogadta zárt ajtók mögött.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem