biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 június - 10 Cikk


A folyékony rakétaüzemanyag-komponensek, mint kockázati tényezők az EBESZ térségében
2013 június 27. - Hegedüs Márton
A felhasználatlan, vagy a lejárt üzemidejű hadianyagok szabálytalan tárolása globális problémaként jelentkezik napjainkban. A Föld számos országában vannak ellenőrizetlen és veszélyes körülmények között olyan hadiiparból származó anyagok, amelyek komoly környezeti biztonsági kockázatot jelentenek a közelükben élők számára, így ezek megsemmisítése vagy biztonságosabb tárolása az idő előrehaladtával egyre sürgetőbb kérdéssé válik.

Ez történt a héten - 25. hét
2013 június 24. - BSZK
A G8-ak vezetői Lough Erne-ben, Észak-Írországban találkoztak a június 17-i héten. A csúcson megegyeztek egy, a szíriai válsággal foglalkozó nemzetközi konferencia lehető leghamarabb történő megrendezéséről, de kevés, a polgárháborút valóban megoldó döntést tudtak hozni.

A katonai magánvállalatok kialakulásának főbb tényezői
2013 június 22. - Kovács Gergely
A katonai magánvállalatok megjelenése nem új keletű jelenség, hiszen a történelem során már volt példa hasonló szerveződésekre, gondoljunk csak Albrecht von Wallenstein hadseregszervező munkásságára, vagy a középkorban jelentős sikereket elérő svájci zsoldosokra. A jelenség újbóli elterjedése a 20. század végén és a 21. század elején a nemzetközi politikai rendszer és biztonsági környezet átalakulásának, a hadviselés területén történt változásának, valamint a neoliberális gazdaságpolitika és a kiszervezés jelenségének együttes hatására vezethető vissza.

A NATO vezérkari főnökeinek és védelmi minisztereinek találkozói
2013 június 19. - Budai Ádám
A közelmúltban két magas szintű katonai találkozóra került sor az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagállamai körében: májusban a Katonai Bizottság, június elején pedig a védelmi miniszterei üléseztek, hogy továbbvigyék a képességfejlesztés, az afganisztáni műveletek és a NATO katonai transzformációjának folyamatait.

Ez történt a héten - 24. hét
2013 június 19. - BSZK
Thomas Kobler-t nevezték ki a MONUSCO élére. Június 10-én Ban-Ki-Mun ENSZ-főtitkár New Yorkban bejelentette, hogy az amerikai származású Roger Meece-t, akinek júliusban jár le a mandátuma a MONUSCO-misszió (United Nations Organisation Stabilization Mission in the DR Congo) élén, Thomas Kobler német származású diplomata fogja váltani.

Ez történt a héten - 23. hét
2013 június 12. - BSZK
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főtitkára szerint az Iránnal való tárgyalások „körbe-körbe járnak”. Jukija Amano úgy véli, Iránnak először is rendelkeznie kellene az ügynökségétől kiadott igazolással, amely garantálná, hogy a nukleáris program békés cél érdekében folyik. A főtitkár felszólította Iránt, hogy biztosítsák az ellenőrök belépési engedélyét a parcsini katonai létesítménybe, amelyről a beérkező információk alapján feltételezhető, hogy rakéták tesztelése folyik.

NATO Hírfigyelő - 2013. május
2013 június 07. - Hegedűs Márton
Májusban ismét üléseztek a NATO-tagállamok vezérkari főnökei, melynek legfontosabb témája az ISAF művelet további támogatása a következő 19 hónap folyamán. A NATO Parlamenti Közgyűlésére is sor került, melynek központi témája szintén az afganisztáni misszió volt. A NATO európai erőinek élére új parancsnokot neveztek ki Philip Mark Breedlove tábornok személyében, a Szövetség és Oroszország polgári veszélyhelyzet-megelőzési, -tervezési és katasztrófa-elhárítási együttműködésről szóló megállapodást kötött. Minderről és további májusi eseményekről bővebben a NATO-NETto májusi hírfigyelőjében.

Újra Euroatlanti Nyári Egyetem!
2013 június 06. - biztonságpolitika.hu
Magyarország NATO-csatlakozása óta 14. alkalommal kerül megrendezésre a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem, fiatal értelmiségiek, biztonságpolitikai szakértők és a Magyar Honvédség tagjainak találkozója. 2013. július 28. – augusztus 2. között a korábbi szentesi helyszínt követően első alkalommal Szolnok városa, a MH Béketámogató Kiképző Központ ad otthont a hazaszeretetre, a közösségi identitás megerősítésére, kultúraérzékenységre és a honvédelem értékeinek ápolására épülő előadás- és szemináriumsorozatnak.

Mérlegen a NATO-tagállamok - Franciaország
2013 június 04. - Vajkai Edina
A Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a korábbi évek tematikus elemzés-sorozataihoz hasonlóan 2013-ban is olyan értékelések készítését és megjelentetését tűzte ki célul, amelyek nem csupán hiánypótlóak Magyarországon, hanem olyan megközelítésben tárgyalnak a NATO tevékenységével, jövőjével kapcsolatos kérdéseket, ami egyszerre informatív és kritikai szemléletű, így elemzéseink akár szakértői eszmecsere vagy vita alapját is képezhetik. Annak érekében, hogy a dinamikusan változó biztonsági környezet által megkövetelt képességfejlesztés és a védelmi kiadások elmúlt években tapasztalható csökkenése között feszülő ellentét hatását értékelni tudjuk, a NATO-NETto rovat tíz jelentős NATO-tagállamot vizsgál meg a következő hónapokban, mérleget vonva: mennyiben járulnak hozzá e tagállamok a közös teherviseléshez politikai, katonai, gazdasági téren? A sorozat első része Franciaország szerepvállalását értékeli a NATO-ban.

Ez történt a héten - 22. hét
2013 június 04. - BSZK
Legalább ötvenhét ember vesztette életét és 190 másik sebesült meg a hétfői támadássorozat következtében Bagdadban és számos másik városban. A hétfői mészárlást mélyen elítélte az Irakban jelen lévő különleges ENSZ megbízott, Martin Kobler. A képviselő ismét sürgette az iraki vezetést, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megvédje állampolgárait, valamint hozzátette, hogy az ő felelősségük a vérontás azonnali megállítása.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem