biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 július - 12 Cikk


Ez történt a héten - 30. hét
2013 július 31. - BSZK
Egy orosz védelmi minisztériumi szóvivő kedden jelentette be az orosz Stratégiai Rakéta Erők több mint 2.500 katona és 350 fegyverrendszer igénybe vételével megvalósuló harci készültséget tesztelő hadgyakorlatát.

Transznacionális biztonsági kihívások
2013 július 31. - biztonságpolitika.hu
A transznacionális biztonsági kihívások kapták a főszerepet a Nyári Egyetem harmadik napján. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói által dominált napon elhangzott előadások kitértek a nemzetközi szervezett bűnözés kérdéseire, az új típusú biztonsági kihívásokra és a nemzetközi jogi szabályozásra egyaránt.

Kiberbiztonsági kihívások dióhéjban
2013 július 31. - biztonságpolitika.hu
Az Euroatlanti Nyári Egyetem harmadik napjának egyik legérdekesebb előadása Kovács László nevéhez fűződik, aki a kiberbiztonság nemzetközi szinten elismert szakértőjeként számolt be a terület aktuális kérdéseiről és a közelmúltban megkezdődött hazai felzárkózási folyamatról.

A válság útvesztőjében - bekötött szemmel.
2013 július 29. - biztonságpolitika.hu
A hétfői nap délutáni beszélgetésére – Az európai gazdasági válság és Közép-Kelet-Európa címmel – Rácz Margittal került sor. Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének kutatási igazgatója olyan kérdéseket járt körbe Tálas Péter kérdései kapcsán, mint hogy strukturális válság-e a 2008-as válság? Ki a felelős a válságért? Mit tettek és mit kellett volna tenniük az EU-tagállamoknak és az eurózóna tagjainak a válság leküzdéséért? Hogyan változhat meg az EU a válság hatására? Mik az esélyei a válságban lévő Unió perifériáinak?

A magyar, szerb és román lakosság képe a biztonságról
2013 július 29. - biztonságpolitika.hu
A 2013. július 28-án kezdődő XIV. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem bevezető előadása három kelet-közép-európai ország – Magyarország, Szerbia és Románia – társadalmainak biztonságfelfogását járta körül.

Euroatlanti Nyári Egyetem - Tizennegyedszer!
2013 július 29. - biztonságpolitika.hu
2013. július 29-én a szolnoki MH Béketámogató Kiképzőközpontban vette kezdetét a XIV. Euroatlanti Nyári Egyetem a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatóság Kulturális Alosztálya és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében. A nyári egyetem célja a szakmai párbeszéd élénkítése mellett az NKE Közszolgálati Nemzetközi Képzési Központ létrehozásához kapcsolódó intézmény- és tananyagfejlesztéshez való hozzájárulás is.

Szakmai források a XIV.Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem előadásaihoz
2013 július 25. - biztonságpolitika.hu
Alábbi bejegyzésünkben a XIV. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem résztvevői számára ajánlunk tematikus szakmai forrásokat, melyek megkönnyítik a felkészülést és tájékozódást, valamint az eszmecserét.

NATO Hírfigyelő - 2013. június
2013 július 25. - Bokros Tünde
A júniusi hónap igen aktív időszak volt a Szövetség számára. A tagállamok döntöttek egy szakértői szintű delegáció Líbiába küldéséről, a NATO kész szorosabbra fűzni kapcsolatát a Moldovai Köztársasággal, a Főtitkát pedig üdvözölte Horvátország csatlakozását az Európai Unióhoz. Közös kalózkodás elleni műveletre került sor az Európai Unióval, a NATO Készenléti Haditengerészeti Kötelékének zászlóshajója pedig hamarosan gyakorlatot hajt végre az Egyesült Államok haditengerészetének rombolójával. A hónap témája az ENSZ és a Szövetség közti együttműködés egyik fontos területe, a konfliktus sújtotta területeken élő gyermekek védelme volt.

Ez történt a héten - 29. hét
2013 július 24. - BSZK
Békefenntartókra támadtak Szudánban. Július 13-án ismeretlen elkövetők rajtaütésszerű támadásában elhunyt hét ENSZ békefenntartó, és másik tizenhét katona sebesült meg, ezzel az UNAMID (African Union – United Nations Mission in Darfur) elleni eddigi legsúlyosabb támadás volt a misszió fennállása óta.

Ez történt a héten - 28. hét
2013 július 16. - BSZK
Hilde Johnson fegyvereket kért az UNMISS misszió számára. Július 8-án, hétfőn a különleges ENSZ-megbízott nyilatkozatában kitért arra, hogy mindenképpen meg kell erősíteni az UNMISS (United Nations Mission in South Sudan) békefenntartó missziót. A szudáni kormány több fronton harcol a felkelők ellen, így egyre több a vétlen, polgári áldozat.

Ez történt a héten - 27. hét
2013 július 09. - BSZK
Július 1-ei dátummal megkezdte működését az ENSZ új békefenntartó missziója. A MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) az Afrikai Unió erőitől veszi át a katonai ellenőrzés feladatát.

Ez történt a héten - 26. hét
2013 július 02. - BSZK
Június 23-án országgyűlési választásokat tartottak Albániában. A szavazás – melynek során a lakosság 53 százaléka jelent meg az urnáknál - eredményeként az eddig ellenzékben lévő Szocialista Párt szerezte meg a parlamenti helyek többségét, 140-ből 84-et. Bár a választások napján még mindkét nagy párt győztesnek nevezte magát, végül az Edi Rama vezette szocialisták kerültek kormányra.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem