biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 augusztus - 16 Cikk


Energy Security and Diplomacy in 2013
2013 augusztus 29. - Budai Ádám
Az elmúlt néhány évben jelentős átalakulási folyamat kezdetének lehettünk tanúi az európai és globális energia-kitermelésben és –piacokon, amelyeknek kiemelt figyelmet kell szentelnünk. Az „Energy Security and Diplomacy in 2013” című konferencia, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Külügyminisztérium és a Magyar Külügyi Intézet együttműködésével a budapesti Boscolo Hotelben rendezett meg 2013. augusztus 26-án, remek lehetőséget adott a diplomáciai, gazdasági és szakértői álláspontokat megvitatására.

Ez történt a héten - 34. hét
2013 augusztus 27. - BSZK
Vietnám egy 450 millió dolláros szerződés értelmében összesen 12 darab Szuhoj Sz-30MK2 vadászgépet szerez be Oroszországtól. Egyes források szerint a megállapodást múlt héten írtak alá, mely szerint a repülőgépek leszállítása várhatóan 2014-2015 között fog megtörténni.

Ez történt a héten - 33. hét
2013 augusztus 21. - BSZK
Augusztus 11-én az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma bejelentette, hogy megkezdik a 2010-es Stratégiai Védelmi és Biztonsági Felülvizsgálatban meghatározott nukleáris rakétatöltetek számának csökkentését.

Régiónk helyzete stabil és biztonságos, de a kihívások köre bővül - Euroatlanti Nyári Egyetemnek adott otthont Szolnok
2013 augusztus 14. - Hegedűs Márton
2013. július 28. és augusztus 2. között immáron 14. alkalommal rendezték meg a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemet, melynek alapötlete még a magyar NATO-csatlakozásra történő felkészülés időszakára nyúlik vissza. A nagy múltú rendezvény célja, hogy kevésbé kötött formában találkozhassanak, és biztonságpolitikai kérdésekről szakmai párbeszédet folytathassanak fiatal értelmiségiek, szakértők és a fegyveres szervezetek tagjai. Az idei nyári egyetemet Szentes után új helyszín, Szolnok látta vendégül, ahol a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központjában (BTKK) gyűltek össze a szakma jelenlegi és jövőbeni szakértői, a honvédelem és a közszolgálat iránt elkötelezett résztvevők. Összefoglalónkban a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem eseményeit és főbb mondanivalóját foglaljuk össze röviden – a hallgatóság szemszögéből.

Ez történt a héten - 32. hét
2013 augusztus 14. - BSZK
Az 1994-ben indított PfP (Partnership for Peace – Partnerség a Békéért) program keretében újabb gyakorlatra került sor Ukrajnában. Az idei művelet a „Sea Breeze 2013” nevet kapta. A Fekete-tenger régiójában megtartott gyakorlatban tizenhat nemzet vett részt számos katonai eszközt felvonultatva.

Mérlegen a NATO-tagállamok - Nagy-Britannia
2013 augusztus 13. - Selján Péter
A Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a korábbi évek tematikus elemzés-sorozataihoz hasonlóan 2013-ban is olyan értékelések készítését és megjelentetését tűzte ki célul, amelyek nem csupán hiánypótlóak Magyarországon, hanem olyan megközelítésben tárgyalnak a NATO tevékenységével, jövőjével kapcsolatos kérdéseket, ami egyszerre informatív és kritikai szemléletű, így elemzéseink akár szakértői eszmecsere vagy vita alapját is képezhetik. Annak érekében, hogy a dinamikusan változó biztonsági környezet által megkövetelt képességfejlesztés és a védelmi kiadások elmúlt években tapasztalható csökkenése között feszülő ellentét hatását értékelni tudjuk, a NATO-NETto rovat tíz jelentős NATO-tagállamot vizsgál meg a következő hónapokban, mérleget vonva: mennyiben járulnak hozzá e tagállamok a közös teherviseléshez politikai, katonai, gazdasági téren? A sorozat második része Nagy-Britannia szerepvállalását értékeli a NATO-ban.

A japán-kínai szembenállás sarokköve: a Szenkaku-szigetek
2013 augusztus 13. - Vendriczki Gábor
Falkland-, Spratly-, Paracel,- és Szenkaku-szigetek. Ezek a parányi, jelentéktelennek tűnő területek olykor államok éles szembenállásáért és kisebb nagyobb konfliktusaiért felelősek, mégsem szoktak nagy jelentőséget tulajdonítani számukra. A Falkland-szigetek feletti ellenőrzés miatt az argentinok és a britek, a Spratly- és a Paracel-szigetek felett többek között a kínaiak, a vietnámiak és a malájok, a Szenkaku-szigetek felett pedig a kínaiak és a japánok vitáznak.

Ez történt a héten - 31. hét
2013 augusztus 06. - BSZK
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította az orosz hadsereget, hogy mérje fel az amerikai és a koalíciós erők kivonulásával járó kockázati tényezőket, valamint ezzel összefüggésben nyújtson segítséget Tádzsikisztán számára a várható potenciális veszélyforrások elhárítása érdekében.

Befejeződött a XIV. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem
2013 augusztus 02. - biztonságpolitika.hu
2013. augusztus 2-án, pénteken délután fejeződött be az MH Béketámogató Kiképző Központjában a XIV. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem. Az ötnapos szolnoki rendezvény során a nyári egyetem 79 hallgatója, 35 előadáson, 31 előadót hallgatott meg, míg délutánonként 5 csoportban 25 szemináriumon vett részt. Az egyetem megnyitóját Vargha Tamás a HM parlamenti államtitkára, zárónapját pedig Siklósi Péter a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára látogatta meg, aki előadást is tartott a hallgatóknak a Magyar Honvédség fejlesztési lehetőségeiről.

A Magyar Honvédség műveleti szerepvállalása és fejlesztési lehetőségei
2013 augusztus 02. - biztonságpolitika.hu
A Nyári Egyetem utolsó, záró napjának középpontjában a Magyar Honvédség állt. A témáról Prof. Dr. Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Biztonsági Tanulmányok Tanszék tanszékvezetője, Dr. Boldizsár Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja, valamint Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára tartott előadást.

Afganisztán: hogyan tovább? Kihívások és műveleti tapasztalatok
2013 augusztus 02. - biztonságpolitika.hu
Az Euroatlanti Nyári Egyetem negyedik napján az Észak-atlanti Szerződés Szervezete került a szakmai előadások középpontjába. A délelőtti program keretében Ablaka Gergely az ELTE Állam-és Jogtudományi kar Politikatudományi Intézetének előadója az afganisztáni rendezési stratégiákról és az átmenet (intequal) koncepciójáról számolt be. Az Afganisztánnal kapcsolatos további kérdéseket a délután folyamán az Ittebei Kiss József Helikopter Bázison vizsgálták meg a Nyári Egyetem hallgatói, ahol a helyi előadók közül Koller József ezredes ismertette a NATO ISAF (Nemzetközi Biztonsági és Közreműködő Erő) keretében működő Légi Kiképzési- támogató Csoport, valamint Légi Tanácsadó Csoport feladatait és munkáját.

A globális és regionális erőviszonyok változásának hatása a NATO-ra és a katonai képességek fejlszetésére
2013 augusztus 02. - biztonságpolitika.hu
Gazdag Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója augusztus 1-jei bevezető előadásában a globális erőegyensúly-változás stratégiai trendjeivel foglalkozott. A transzatlanti térség változó regionális hatalmi dinamikáját vizsgálva a NATO jövőképéről és belső vitáiról tartott előadást Varga Gergely, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa, valamint a regionális védelmi célú együttműködésben rejlő lehetőségekről Németh Bence, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Tervezési Főosztályának munkatársa tartott elemző szemléletű előadást, melyben a NATO-t érintő költségvetési kényszerekről és a képességfejlesztési lehetőségekről beszélt.

Civil-katonai együttműködés a válságkezelésben
2013 augusztus 01. - biztonságpolitika.hu
A Nyári Egyetem szerdai napjának fókuszában a válságkezelés és a civil-katonai kapcsolatok komplexitása, tematikai fejlődésének története, valamint a katonai magánvállalatok (Private Military Company, PMC) álltak. Előbbiről Molnár Ferenc ezredes, utóbbiról Varga Krisztián az ELTE doktorandusza tartott előadást.

A mali válságkezelés mérlege II. - A nemzetközi és katonai dimenzió
2013 augusztus 01. - biztonságpolitika.hu
A mali válság kezelésének nemzetközi és katonai dimenzióját a Honvédelmi Minisztérium munkatársa, Nyulász Viktória elemezte a XIV. Euroatlanti Nyári Egyetemen.

A mali válságkezelés mérlege I. - A belpolitikai dimenziók
2013 augusztus 01. - biztonságpolitika.hu
Az Euroatlanti Nyári Egyetem szerdai napjának előadásai a válságkezelés témája köré épültek. Szijj Dóra, a Biztonságpolitikai Szakkollégium tagja és a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási ösztöndíjas munkatársa a mali válság belpolitikai és katonai dimenzióját értékelte előadásában. A mali válsággal a közvélemény és a média csupán 2013-tól foglalkozik, pedig jelentősége nagy az észak- és nyugat-afrikai régióra nézve egyaránt.

A szíriai válság három olvasata
2013 augusztus 01. - biztonságpolitika.hu
A szerdai nap délelőttjén került megrendezésre a nyári egyetem egyik legizgalmasabb panelje, a szíriai válságról. A bevezetőt – a szíriai válság történelmi dimenziójáról és nemzetközi kör­nye­zetéről – N. Rózsa Erzsébet a Magyar Külügyi Intézet kutatási igazgatója, a Nemzeti Köz­­szolgálati Egyetem docense tartotta.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem