biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 szeptember - 6 Cikk


Ez történt a héten - 38. hét
2013 szeptember 25. - BSZK
Szeptember 16-án az ENSZ nyilvánosságra hozta vizsgálóbizottságának jelentését, amelyben a szakértők szerint egyértelműen szarin gáz használtak Szíriában. Ezt követően az Egyesült Államok azonnali katonai beavatkozást sürgetett a Biztonsági Tanácsban, ám ettől Oroszország továbbra is élésen elhatárolódott és vétóval fenyegetett.

Ez történt a héten - 37. hét
2013 szeptember 18. - BSZK
Észak- és Dél-Korea megegyezett, hogy újra megnyitják a közösen működtetett ipari parkjukat, mely az elmúlt időszakban fellépő feszültségek miatt lassan öt hónapja nem üzemel. A megállapodás értelmében a Kaesong Ipari Komplexum szeptember 16-án nyitja meg újra kapuit – működése egyelőre próbaidős jelleggel valósul meg.

Ez történt a héten - 36. hét
2013 szeptember 11. - BSZK
Szeptember 2-án, hétfőn szabadult ki az a két francia állampolgár, akiket egy nappal korábban Niamey lakosai fogtak el. Mindez azért történt, mert a helyieket feldühítették a fokozott biztonsági intézkedések, amelyeket a májusi észak-nigeri terrortámadás következtében vezettek be.

Az orosz haderőreformok eredményei a haderő-szervezet és a személyi állomány tekintetében
2013 szeptember 06. - Négyesi Áron
Oroszország katonai ereje akkor is meghatározó maradt a világban, amikor a hidegháború végén leváltak a Szovjetunió korábbi tagköztársaságai, és az ország belső politikai és gazdasági hatalmát megrengető, meggyengítő rendszerváltozást követően globális szuperhatalmi státusza néhány év alatt a hagyományos fegyveres erők terén regionális hatalmi szerepkörre értékelődött le.

NATO Hírfigyelő - 2013. július-augusztus
2013 szeptember 04. - Szijj Dóra
A nyári hónapok a NATO számára is az eseménydús ősz előtti nyugodtabb időszakot jelentik, amit az adott félév során elvégzett feladatok, műveletek kiértékelése, és az őszi feladatokra történő felkészülés fémjelez. A NATO felől érkező hírek július-augusztus folyamán elsősorban a partnerségi kapcsolatok további mélyítéséről szóltak, legyen szó akár a moldovai vagy ukrán felsőoktatás modernizációjáról, akár a szerbiai lőszerkészletek megsemmisítésének támogatásáról egy NATO-projekt keretében. Mindeközben javában folynak az őszi katonai gyakorlatok előkészítései Brüsszelben és a hadműveleti parancsnokságokon; ezek közül a novemberben tartandó Steadfast Jazz 2013 szervezésére irányul a legnagyobb figyelem. Magyar vonatkozásban azonban minden bizonnyal Anders Fogh Rasmussen főtitkár júliusi látogatása számított a nyár legfontosabb eseményének: a pápai Légi Bázison járt főtitkár „nagyvizitjéről” is beszámolunk nyári hírösszefoglalónkban.

Ez történt a héten - 35. hét
2013 szeptember 03. - BSZK
Szíria a háború szélén. A szíriai felkelők Bassár el-Aszad diktatórikus rendszere elleni 2011 óta tartó lázadásának megállítása érdekében augusztus 21-én a kormány vegyi fegyvereket vetett be Damaszkusz külvárosi területein. A támadásban legkevesebb 1429 ember, köztük 426 gyerek lelte halálát.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem