biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 október - 9 Cikk


Ez történt a héten - 43. hét
2013 október 29. - BSZK
Tunéziában a kormányerők és fegyveres terrorista csoportok összecsapásaiban hat nemzeti gárdista és két milicista vesztette életét szerdán. Az erőszakos cselekményekre egy Sziszi Bouzid melletti faluban került sor, közel ahhoz, ahol 2010 decemberében az önégető gyümölcsárus, Mohamed Bouaziz meggyújtotta az „Arab Tavasz” egyik első szikráját.

A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója - 2013. október 22-23.
2013 október 28. - Selján Péter
A jövő évi nagy-britanniai NATO-csúcs bejelentése óta október 22-23-án először találkoztak a NATO védelmi miniszterei – ezúttal Brüsszelben. A kétnapos esemény alkalmával az első nap a kiberbiztonság és a rakétavédelem, az Összekapcsolt Haderők Kezdeményezés, a szövetségi hadgyakorlatok, a képességfejlesztés és a kiképzések voltak a megbeszélések témái, majd a napot egy munkavacsora zárta, melyen az Afganisztánnal kapcsolatos tervekről esett szó. Mint ismeretes, a 2014-ben esedékes NATO-csúcstalálkozó fő témája a 2014 utáni afganisztáni nemzetközi szerepvállalás lesz, így ezzel kapcsolatban most még nem született konkrét döntés. Október 23-án, a találkozó második napján a NATO és Oroszország közötti együttműködés volt az első napirendi pont. Ebből az alkalomból adódóan a védelmi miniszterek 2011 óta most először találkozhattak Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel. A kétnapos esemény záróakkordjaként a tagállamok miniszterei és az ISAF partnerek áttekintették az afganisztáni Átmenet (Inteqal) alakulását, és az afgán biztonsági erők fejlesztésének helyzetét.

NATO Hírfigyelő - 2013. szeptember
2013 október 28. - Budai Ádám
Szeptember rendkívül eseménydúsan telt a Szövetség számára, leginkább a partnerkapcsolatok ápolása és a hadgyakorlatok terén. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára közel egy tucat országba látogatott el, ahol politikai és katonai vezetőkkel találkozva értékelte a tag- és partnerállamok teljesítményét és Szövetséghez fűződő viszonyukat, valamint részt vett az ENSZ Közgyűlésének szeptember 23-i ülésén is. A NATO Reagáló Erő (NATO Response Force, NRF) képességeinek megőrzése és fejlesztése céljából két nagyszabású gyakorlaton is részt vett, amelynek során felkészültek a következő váltás időszakára. A hónap eseménye a vezérkari főnökök Budapesten megrendezett találkozója volt, ahol egy sor, a NATO számára aktuális kérdést vitattak meg.

Ez történt a héten - 42. hét
2013 október 22. - BSZK
Az ENSZ bejelentése szerint három szenegáli békefenntartót öltek meg azonosítatlan fegyveresek múlt hét vasárnap Darfúrban egy vízszállító teherautó-konvoj elleni támadásban. Ez év júliusában egy hasonló támadásban hét tanzániai ENSZ békefenntartó vesztette életét.

Ez történt a héten - 41. hét
2013 október 15. - BSZK
Irakban a felekezeti erőszak áldozatainak száma tovább nőtt az elmúlt héten. Észak-kelet Bagdadban a múlt szombaton 51 ember halt meg és további 107 megsebesült egy síita zarándokok között elkövetett öngyilkos merényletben. Egy másik incidensben ugyanezen a napon további 12 ember vesztette életét és 32-en sérültek meg, amikor egy autóba rejtett pokolgép robbant egy észak-bagdadi kávézó előtt.

A NATO vezérkari főnökeinek budapesti találkozója
2013 október 09. - Budai Ádám
Szeptember 13-15 között került sor a NATO vezérkari főnökeinek találkozójára, amelynek ez alkalommal Budapest adott otthont. Knud Bartels tábornok, a Katonai Bizottság elnöke beszédében kiemelte Magyarország elkötelezettségét a Szövetség irányába, majd ismertette a találkozó programját. A csúcson a vezérkari főnökök megvitatták az afganisztáni és koszovói művelet aktuális állapotát, a Szövetség transzformációját, különös tekintettel az Okos Védelemre (Smart Defence) és az Összekapcsolt Haderők Kezdeményezésre (Connected Forces Initiative, CFI), valamint támogatásukról biztosították a Trident Juncture gyakorlatot, kiemelve annak a Szövetség relevanciájára és képességeire gyakorolt pozitív hatását.

Ez történt a héten - 40. hét
2013 október 08. - BSZK
Fegyveresek az éjszak leple alatt nyitottak tüzet alvó diákokra egy nigériai mezőgazdasági főiskola kollégiumában. A támadásban a helyi hírügynökség szerint legalább 40 diák vesztette életét.

A Kalasnyikov - avagy a XX. század egy szimbólumának - gazdasági vetülete
2013 október 06. - Kancsó Péter
Rég óta ismert tény, hogy a kézi- és könnyűfegyverek alkalmazása felelős a legtöbb áldozat haláláért az elmúlt évtizedek alacsony intenzitású konfliktusaiban. Ugyanakkor a kategóriát érintő kereskedelem – mind a legális, mind az illegális ágazatot tekintve – ellenőrzése rendkívül bonyolult feladat, miközben a kézifegyverek áldozatainak száma évente 400.000 főre tehető.

Ez történt a héten - 39. hét
2013 október 01. - BSZK
Hétfőn Elefántcsontpart bejelentette, hogy nem fogja kiadni a korábbi elnökfeleség Simone Gbagbo-t a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, az ellene folytatott eljárásra a hazai bíróság előtt kerül majd sor. Gbago-t a 2010-es választást követő időszakban elkövetett törvénysértések miatt vádolják emberiesség ellenni bűncselekményekkel.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem