biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 november - 10 Cikk


Ez történt a héten - 47. hét
2013 november 26. - BSZK
Kedden 23 ember meghalt és több száz megsérült, miután két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a bejrúti iráni nagykövetségnél. Az első, motoron érkező támadó a követség kapuit vette célba; a második, terepjárón érkező férfi valamivel később akkor hozta működésbe robbanószerkezetét, amikor a járókelők a helyszínre siettek.

Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?
2013 november 24. - Csiki Tamás
Az elmúlt években egyre komolyabb kritika fogalmazódik meg Európa – különböző metszetekben a NATO európai tagállamai, az Európai Unió, vagy egyes európai országcsoportok – államaival szemben azt illetően, hogy nem fordítanak kellő figyelmet és elegendő erőforrást a nemzetközi biztonság fenntartására, a stabilitás fokozására – összességében pedig az ezekhez a feladatokhoz szükséges védelmi, katonai képességek kialakítására, fenntartására. Eközben Európa, szélesebb értelemben a transzatlanti térség gyorsan és dinamikusan változó biztonsági környezetben helyezkedik el, amelyben Európa geopolitikai súlya, stratégiai mozgástere – más térségek felemelkedő hatalmaival összevetve – relatív módon csökken. A kérdést, miszerint „Válságban van-e az európai védelempolitika?” az Európai Tanács 2013. december 19-20-i, a közös biztonság- és védelempolitika jövőjével foglalkozó csúcstalálkozójára hangolódva november 19-én szakértői konferencián járták körbe a HM Stefánia Palotában széleskörű hallgatóság előtt. Az alábbiakban az elhangzott előadások főbb mondanivalójából adunk ízelítőt – elérhetővé és letölthetővé téve magukat az előadásokat is.

Mérlegen a NATO-tagállamok - Olaszország
2013 november 23. - Marsai Viktor
A Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a korábbi évek tematikus elemzés-sorozataihoz hasonlóan 2013-ban is olyan értékelések készítését és megjelentetését tűzte ki célul, amelyek nem csupán hiánypótlóak Magyarországon, hanem olyan megközelítésben tárgyalnak a NATO tevékenységével, jövőjével kapcsolatos kérdéseket, ami egyszerre informatív és kritikai szemléletű, így elemzéseink akár szakértői eszmecsere vagy vita alapját is képezhetik. Annak érekében, hogy a dinamikusan változó biztonsági környezet által megkövetelt képességfejlesztés és a védelmi kiadások elmúlt években tapasztalható csökkenése között feszülő ellentét hatását értékelni tudjuk, a NATO-NETto rovat tíz jelentős NATO-tagállamot vizsgál meg a következő hónapokban, mérleget vonva: mennyiben járulnak hozzá e tagállamok a közös teherviseléshez politikai, katonai, gazdasági téren? A sorozat ötödik része Olaszország szerepvállalását értékeli a NATO-ban.

NATO JFTC - interjú a parancsnok-helyettessel
2013 november 20. - Szijj Dóra
A NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (Joint Force Training Centre - JFTC) a lengyelországi Bydgoszcz városában található. A kiképző bázis parancsnok-helyettese Szabó László dandártábornok exkluzív interjút adott a magyar sajtóban méltatlanul mellőzött központ felépítéséről és feladatairól.

Mérlegen a NATO-tagállamok - Lengyelország
2013 november 20. - Szijj Dóra
A Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a korábbi évek tematikus elemzés-sorozataihoz hasonlóan 2013-ban is olyan értékelések készítését és megjelentetését tűzte ki célul, amelyek nem csupán hiánypótlóak Magyarországon, hanem olyan megközelítésben tárgyalnak a NATO tevékenységével, jövőjével kapcsolatos kérdéseket, ami egyszerre informatív és kritikai szemléletű, így elemzéseink akár szakértői eszmecsere vagy vita alapját is képezhetik. Annak érekében, hogy a dinamikusan változó biztonsági környezet által megkövetelt képességfejlesztés és a védelmi kiadások elmúlt években tapasztalható csökkenése között feszülő ellentét hatását értékelni tudjuk, a NATO-NETto rovat tíz jelentős NATO-tagállamot vizsgál meg a következő hónapokban, mérleget vonva: mennyiben járulnak hozzá e tagállamok a közös teherviseléshez politikai, katonai, gazdasági téren? A sorozat negyedik része Lengyelország szerepvállalását értékeli a NATO-ban.

NATO Hírfigyelő - 2013. október
2013 november 19. - Csuzda Norbert
Az októberi hónap igen változatos eseményeket tartogatott a Szövetség számára. Lefektették a Romániába települő európai rakétavédelmi rendszer egyik elemének alapkövét, Ukrajna első partnerországként csatlakozott a Szövetség Operation Ocean Shield műveletéhez, valamint a NATO képességpalettája is kibővült a Válságkezelési és Műveletirányítási Központ felállításával. A NATO Reagáló Erők szárazföldi komponensének parancsnokságát a következő rotációs időszakban a francia Gyorsreagálású Hadtest Parancsnoksága fogja átvenni, továbbá az új afganisztáni művelet tervezésében is előrehaladást értek el. A hónap kiemelt eseménye a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója volt, ahol a Szövetség előtt álló feladatok számbavétele, valamint az Oroszországgal folytatott együttműködés volt napirenden.

Ez történt a héten - 46. hét
2013 november 19. - BSZK
Lengyelország kifejezte mélységes sajnálatát az Oroszországi Föderáció számára, miután lengyel tüntetők megtámadták az orosz nagykövetséget Varsóban, november 11-én, a lengyel Függetlenség Napján. A varsói rendőrség elmondta, hogy a résztvevők egy nacionalista „függetlenségi menetben” felgyújtották a nagykövetség őrállomását és megpróbálták megrohamozni annak kapuit.

Ez történt a héten - 45. hét
2013 november 12. - BSZK
Hosszú évek után talán végre megoldódhat az orosz-ukrán gázvita, miután Kijevben egy több milliárd dolláros szerződést kötött egymással a kelet-európai ország kormánya és a Chevron Corporation. A novemberi 5-ei megállapodás értelmében az amerikai energetikai vállalat 350 millió dollárt fizet csak azért, hogy kísérleti fúrásokat végezzen, a teljes beruházás összege akár elérheti a tíz milliárd dollárt.

Mérlegen a NATO-tagállamok - Spanyolország
2013 november 09. - Budai Ádám
A Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a korábbi évek tematikus elemzés-sorozataihoz hasonlóan 2013-ban is olyan értékelések készítését és megjelentetését tűzte ki célul, amelyek nem csupán hiánypótlóak Magyarországon, hanem olyan megközelítésben tárgyalnak a NATO tevékenységével, jövőjével kapcsolatos kérdéseket, ami egyszerre informatív és kritikai szemléletű, így elemzéseink akár szakértői eszmecsere vagy vita alapját is képezhetik. Annak érekében, hogy a dinamikusan változó biztonsági környezet által megkövetelt képességfejlesztés és a védelmi kiadások elmúlt években tapasztalható csökkenése között feszülő ellentét hatását értékelni tudjuk, a NATO-NETto rovat tíz jelentős NATO-tagállamot vizsgál meg a következő hónapokban, mérleget vonva: mennyiben járulnak hozzá e tagállamok a közös teherviseléshez politikai, katonai, gazdasági téren? A sorozat harmadik része Spanyolország szerepvállalását értékeli a NATO-ban.

Ez történt a héten - 44. hét
2013 november 05. - BSZK
Négy hónap fogság után a FARC kolumbiai milícia szabadon engedte Kevin Scott Sutay amerikai állampolgárt, az Egyesült Államok hadseregének korábbi tagját. Sutay márciusi leszerelése után utazott dél-amerikai körútra, a lázadók túrázás közben fogták el.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem