biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2013 december - 8 Cikk


Ez történt a héten - 52. hét
2013 december 31. - BSZK
December 23-án a dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a brit BAE Systems nyerte el az ázsiai ország F-16-os flottájának felújítására vonatkozó tendert. A pontos összeget nem hozták nyilvánosságra, viszont a brit médiumok értesülése szerint Szöul egymilliárd dollárt fog fizetni a 130 gép korszerűsítéséért.

A NATO külügyminisztereinek 2013. december 3-4-i brüsszeli találkozója
2013 december 30. - Szijj Dóra
A 2013-as esztendő egyik záró rendezvényeként december 3-4-én került sor a NATO tagországok külügyminisztereinek találkozójára, amely részben a jövő évi NATO csúcs magasszintű előkészítő megbeszéléseként is szolgált. A külügyi tárcák vezetői kiemelten foglalkoztak az afganisztáni rendezés jövőjével, illetve a partnerségi kapcsolatokkal az Oroszországi Föderáció és Grúzia vonatkozásában. Szergej Lavrov külügyminiszter jelenlétében ülésezett a NATO-Oroszország Tanács, ahol az ukrajnai patthelyzetről ugyan nem, de Szíriáról szó esett, és összeült a NATO-Grúzia Bizottság is, amely a novemberi választások tükrében értékelte a partnerország NATO-kapcsolatainak jövőjét. Emellett a NATO főtitkár bilaterális találkozón egyeztetett az Egyesült Államok, illetve a jövő évi NATO csúcsnak otthont adó Egyesült Királyság külügyi vezetőivel.

Ez történt a héten - 51. hét
2013 december 24. - BSZK
Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a Pentagon csütörtöki sajtókonferenciáján elmondta: az Afganisztánnal folyamatban lévő bilaterális biztonsági megállapodást azonnal alá kell írnia mindkét félnek.

Ez történt a héten - 50. hét
2013 december 17. - BSZK
Az ENSZ szerint legalább 600 ember halt meg és 159.000 kényszerült otthona elhagyására a Közép-afrikai Köztársaságban a héten. 2012 vége óta tartanak a harcok a 2013 márciusában puccsal hatalomra jutott, főleg muszlim Séléka („szövetség”) és az ellenük alapított, többségében keresztény tagságú Anti-Balaka („anti-kard/machete”) csoport között.

NATO Hírfigyelő - 2013. november
2013 december 14. - Budai Ádám
November hónap meghatározó eseménye a Szövetség szempontjából a Steadfast Jazz gyakorlat volt, amelyhez hasonlót 2006 óta nem rendeztek a tagállamok. Ugyanakkor a Szövetség más tevékenységi területein is mozgalmas hónapot zártunk: a NATO egyik hadihajója kalózokat fogott el az Indiai-óceánon, továbbá a kalózellenes tevékenység, valamint a Szövetség és a hadiipari kutatók, termelők és szolgáltatók együttműködésének lehetőségeit több konferencián vizsgálták. Magyar szempontból kiemel esemény volt Alexander Vershbow főtitkár-helyettes részvétele az Országgyűlés évente megrendezett NATO-konferenciájának idei eseményén, ahol Magyarország jövőre vonatkozó célkitűzései is szóba kerültek.

Az Európai Unió bevándorláspolitikája
2013 december 13. - Csuzda Norbert
Az ezredfordulóig az Európai Közösség migrációpolitikájának jelszava az „integráció” volt. Az ezt követő években a „biztonság” lett az irányelv. A folyamatosan csatlakozó országoknak köszönhetően az Európai Unió határai kibővültek, ami magával vonta a migránsokkal szemben támasztott irányelvek folyamatos változását.

Ez történt a héten - 49. hét
2013 december 11. - BSZK
Vadim Szerga, a flotta Nyugati Katonai Körzetének szóvivője elmondta, hogy az Oroszországi Föderáció haditengerészeti ereje prioritásként jelöli meg a sarkvidéki területet, melynek értelmében növelik a harci kiképzések számát, továbbá 2014-ben felderítik az említett terület kevésbé ismert vidékeit.

Ez történt a héten - 48. hét
2013 december 03. - BSZK
A mexikói hatóságok 42 ismeretlen ember holttestét tartalmazó tömegsírra találtak hétfőn. A holttesteken talált sérülések kínzásokra utalnak, számos esetben lőtt sebek okozták az áldozatok halálát. A 22 kisebb sírból álló tetemtőt akkor találták meg a mexikói rendvédelmi erők, amikor a múlt héten eltűnt két rendőrségi nyomozó ügyében vizsgálódtak.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem