biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2014 január - 16 Cikk


15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014 január 29. - biztonságpolitika.hu
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhet, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most az elsőt olvashatja, amit Tálas Péter biztonságpolitikai szakértővel készítettünk.

Sikeresen zárult a NATO-NETto rovat 2013. évi tevékenysége
2014 január 29. - biztonságpolitika.hu
Magyarországon – és regionálisan – egyedülálló kezdeményezésünk 2008-ban indult azzal a céllal, hogy összefogja az Észak-atlanti Szövetség iránt érdeklődő egyetemi hallgatókat, fiatal kutatókat és a védelmi szféra képviselőit, akik elemzéseiken keresztül szélesebb olvasóközönségnek, szakmai szemmel, de közérthető formában mutathatják be a NATO aktuális helyzetét és tevékenységét. A rovat színvonalas munkáját a NATO Public Diplomacy Division 2011-ben szakmai és anyagi támogatásban részesítette, míg 2012-ben és 2013-ban a Magyar Atlanti Tanács és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem támogatta működését.

Ez történt a héten - 4. hét
2014 január 29. - BSZK
Január 20-án Brüsszelben az Európai Unió külügyminiszterei megállapodtak, hogy a Közös Kül- és Biztonságpolitika keretein belül békefenntartókat küldenek a Közép-afrikai Köztársaságba. A csapatok a már futó francia és Afrikai Uniós misszióval együttműködve fognak tevékenykedni.

Mérlegen a NATO-tagállamok - Németország
2014 január 27. - Csiki Tamás
A Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a korábbi évek tematikus elemzés-sorozataihoz hasonlóan 2013-ban is olyan értékelések készítését és megjelentetését tűzte ki célul, amelyek nem csupán hiánypótlóak Magyarországon, hanem olyan megközelítésben tárgyalnak a NATO tevékenységével, jövőjével kapcsolatos kérdéseket, ami egyszerre informatív és kritikai szemléletű, így elemzéseink akár szakértői eszmecsere vagy vita alapját is képezhetik. Annak érekében, hogy a dinamikusan változó biztonsági környezet által megkövetelt képességfejlesztés és a védelmi kiadások elmúlt években tapasztalható csökkenése között feszülő ellentét hatását értékelni tudjuk, a NATO-NETto rovat tíz jelentős NATO-tagállamot vizsgál meg a következő hónapokban, mérleget vonva: mennyiben járulnak hozzá e tagállamok a közös teherviseléshez politikai, katonai, gazdasági téren? A sorozat nyolcadik része Németország szerepvállalását értékeli a NATO-ban.

Az Európai Külügyi Szolgálat
2014 január 27. - Gulyás Fruzsina
Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) létrehozása előtt számos kétely merült fel a szervezet hatékonyságát illetően, s még ma is érik kritikák. 2013-ban az Európai Parlament plenáris ülés keretében értékelte az EKSZ eddigi tevékenységét. Az EP több hiányosságra is figyelmeztetett, illetve egyes tagországok kritikát fogalmaztak meg az országkvóták hiánya miatt, amit azonban az európai kül- és biztonságpolitikai főképviselő visszautasított, mivel továbbra is a szakmai felkészültséget tekinti elsődleges szempontnak az EKSZ állományának kiválasztásakor. A vitás pontokon túlmenően az EP-ben összességében eredményesnek tekintették az elmúlt három évet. Az elmúlt időszakon túl szó esik a Szolgálat kialakulásáról, működéséről, szervezeti felépítéséről, valamint a regionális politikai lépésekről.

Ez történt a héten - 3. hét
2014 január 22. - BSZK
5,8 milliárd euró értékben tíz darab hajóval bővíti a haditengerészetének flottáját Olaszország. A tervek szerint nyolc darab többcélú hadihajót, illetve egy deszant- és egy szállító hajót helyeznek majd üzembe a következő évtizedben. A haditengerészet parancsnoka, Giuseppe De Giorgi úgy véli, ez még csak a kezdet, ugyanis ha a költségvetési keretek megengedik, akkor további két darab aknaszedő hajót is beszereznek majd.

Az Egyesült Királyság 2010-es stratégiáinak végrehajtása és felülvizsgálata
2014 január 17. - Szabó Márk
Az elmúlt évtizedben jelentős változások tapasztalhatók a nemzetközi gazdaságban, a korábban harmadik világnak tartott területek országai közül többen fontos gazdasági szereplővé váltak, ezáltal komoly versenytárssá válva a nagyhatalmak számára. A felzárkózást tovább erősítette a 2008-ban az Egyesült Államokból induló válság is, melynek köszönhetően a világ vezető gazdaságainak növekedése minimálisra csökkent, vagy recesszióba fordult, miközben a feltörekvő államok továbbra is tudták tartani gazdasági fejlődésük ütemét, s ezzel még jobban közelítettek a „nagyokhoz”.

Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
2014 január 16. - Csiki Tamás
Öt évvel azután, hogy az EU állam- és kormányfői 2008-ban találkoztak utoljára azzal a kifejezett céllal, hogy döntéseikkel az Európai Unió Közös Biztonság- és Védelempolitikájának (EU KBVP) továbbfejlesztését, gyakorlati alkalmazhatóságának fokozását lehetővé tegyék, 2013. december 19–20-án ismét KBVP-csúcstalálkozóra került sor Brüsszelben. A korábban nagy várakozásokkal övezett találkozó várható eredményességével kapcsolatban decemberhez közeledve egyre visszafogottabb nyilatkozatok születtek. Az elemzés azokat a problémaköröket tekinti át és értékeli, amelyekre a találkozónak válaszokat kellett (volna) megfogalmaznia – és amelyek ismét láthatóvá tették az Európai Unió, mint nemzetközi szereplő cselekvőképességének korlátait a biztonság- és védelempolitika terén.

Ez történt a héten - 2. hét
2014 január 14. - BSZK
Lengyel-cseh stratégiai egyeztetésre került sor január 9. és 10-e között Prágában. A miniszterhelyettesi szintű találkozón a lengyel külügyminisztériumot Bogusław Winid, míg a védelmi minisztériumot Robert Kupiecki képviselte, akiket cseh oldalról Jiří Schneider és Daniel Koštoval fogadott. Az esemény egyik legfontosabb témája a 2014-ben az Egyesült Királyságban esedékes NATO csúcstalálkozóra való felkészülés volt.

EU Figyelő - 2014. január
2014 január 10. - Csuzda Norbert, Hegedűs Márton, Nemes Balázs, Etl Alex
2013 decembere a bővítéspolitika tekintetében az évértékelés és a 2014-ben folytatódó fejlesztési programok, csatlakozási tárgyalási programtervek kialakításának jegyében telt a Balkán és a Kaukázus partnerállamai számára. Az Unió válságkezelő tevékenysége a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban súlyosbodó harcok megfékezésére és a humanitárius helyzet kezelésére fókuszált, míg a Szomáliai Fegyveres Erők főparancsnokságának Mogadishuba telepítésével új mérföldkőhöz érkezett az EU TM Somalia kiképző művelete. Az év végével záruló litván elnökséget követően 2014. január 1-jével Görögország vette át az Unió soros elnöki tisztét.

Ez történt a héten - 1. hét
2014 január 07. - BSZK
2013. december 30-án, hétfő hajnalban automata lőfegyverrel leadott lövések érték a görögországi német nagykövet, Wolfgang Dold lakóhelyét. A támadásban senki nem sérült meg, de a terrorelhárításért felelős rendőrségi alakulatok lezárták a környéken lévő utcákat, köztük a görög főváros Halandri körzetében lévő egyik legforgalmasabb útját is. Eddig egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget az akcióért.

Mérlegen a NATO-tagállamok - Hollandia
2014 január 07. - Nagy Dóra
A Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a korábbi évek tematikus elemzés-sorozataihoz hasonlóan 2013-ban is olyan értékelések készítését és megjelentetését tűzte ki célul, amelyek nem csupán hiánypótlóak Magyarországon, hanem olyan megközelítésben tárgyalnak a NATO tevékenységével, jövőjével kapcsolatos kérdéseket, ami egyszerre informatív és kritikai szemléletű, így elemzéseink akár szakértői eszmecsere vagy vita alapját is képezhetik. Annak érekében, hogy a dinamikusan változó biztonsági környezet által megkövetelt képességfejlesztés és a védelmi kiadások elmúlt években tapasztalható csökkenése között feszülő ellentét hatását értékelni tudjuk, a NATO-NETto rovat tíz jelentős NATO-tagállamot vizsgál meg a következő hónapokban, mérleget vonva: mennyiben járulnak hozzá e tagállamok a közös teherviseléshez politikai, katonai, gazdasági téren? A sorozat hetedik része Hollandia szerepvállalását értékeli a NATO-ban.

A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
2014 január 07. - Etl Alex
Kevés olyan ember él Európában, akit ilyen vagy olyan formában ne érintett volna a gazdasági válság. Az elmúlt évek során szinte egyáltalán nem történt olyan esemény az Európai Unió háza táján, amely ne lett volna kapcsolatban a gazdasági nehézségekkel, a recesszió közeli állapottal vagy a megszorítási politikával. Utóbbi megoldás rövidtávon kétség kívül az egyik legpraktikusabb és legkényelmesebb módszer a spórolásra. Nem történt ez másként a védelmi szektor területén sem, sőt mi több, az egyik legnagyobb költségvetési megszorítás minden bizonnyal ezt a területet érintette.

Mérlegen a NATO-tagállamok - Törökország
2014 január 03. - Egeresi Zoltán
A Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a korábbi évek tematikus elemzés-sorozataihoz hasonlóan 2013-ban is olyan értékelések készítését és megjelentetését tűzte ki célul, amelyek nem csupán hiánypótlóak Magyarországon, hanem olyan megközelítésben tárgyalnak a NATO tevékenységével, jövőjével kapcsolatos kérdéseket, ami egyszerre informatív és kritikai szemléletű, így elemzéseink akár szakértői eszmecsere vagy vita alapját is képezhetik. Annak érekében, hogy a dinamikusan változó biztonsági környezet által megkövetelt képességfejlesztés és a védelmi kiadások elmúlt években tapasztalható csökkenése között feszülő ellentét hatását értékelni tudjuk, a NATO-NETto rovat tíz jelentős NATO-tagállamot vizsgál meg a következő hónapokban, mérleget vonva: mennyiben járulnak hozzá e tagállamok a közös teherviseléshez politikai, katonai, gazdasági téren? A sorozat hatodik része Törökország szerepvállalását értékeli a NATO-ban.

Az Európai Tanács 2013. decemberi csúcstalálkozójának értékelése
2014 január 02. - Csuzda Norbert, Etl Alex
Az Európai Unió állam- és kormányfőinek december 19-20-i csúcstalálkozója az Európai Tanács szokásos év végi rutinjába illeszkedő esemény volt – azonban egy tekintetben mégis kiemelkedett az elmúlt évek gyakorlatából: súlypontját a közös biztonság- és védelempolitika aktuális kérdéseiről szóló tárgyalások képezték. A találkozó első napján zajló megbeszélések három témakörre koncentráltak: az EU közös kül-, biztonság- és védelempolitikája hatékonyságának és láthatóságának növelésére, a civil és katonai képességfejlesztés továbbvitelére, valamint az európai védelmi ipari bázis egységesítésére.

Európa újratöltve - Újraindul az EU Ipso, az Európai Unió kül-, biztonság- és védelempolitikájával foglalkozó rovatunk
2014 január 02. - biztonságpolitika.hu
Örömmel tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából újraindul 2009-2011 között működő EU Ipso rovatunk, melynek célja, hogy az Európai Unió kül-, biztonság- és védelempolitikájának aktuális kérdéseit szélesebb körben is megismertesse, értelmezze és értékelje.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem