biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2014 február - 10 Cikk


Ez történt a héten - 8. hét
2014 február 26. - BSZK
A szomáliai elnöki palota kapuja előtt autóba rejtett pokolgép robbant pénteken. A merényletben és az azt követő lövöldözésben, amelyet a az al-Kaidához köthető al-Shabab terrorszervezet vállalt magára, legalább két tisztviselő és kilenc fegyveres támadó veszítette életét. Vasárnap Aleppóban egy öngyilkos merénylet áldozatává vált Abu Khaled al-Szúri, akit az al-Kaida állítólag azért küldött Szíriába, hogy megoldja a különböző iszlamista felkelő csoportok közötti ellentéteket. Sajtóhirek szerint a "sequestration" folyamat kihat az emerikai hadsereg különleges műveleti egységeire is. 2001 óta az amerikai védelmi költségvetés rekord méretű növekedésen esett át, ekkor jelentős forrásokkal lett ellátva az amerikai különleges műveleti erők (SOF) parancsnoksága is.

Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
2014 február 23. - Szabó Albert
A „Káosz és bizonytalanság London utcáin” első részét követően jelen tanulmány szintén a 2011-es londoni zavargásokkal foglalkozik, az előző részben kifejtett logika mentén haladok tovább a zavargás hátterének ismertetésével. A cikk azokat az okokat fejtegeti, melyek hozzájárultak az erőszakos események valódi kialakulásához és azok elterjedéséhez szerte a fővárosban és annak környezetében. Továbbá megpróbálja feltárni a Nyugat-Európában ismeretes migrációs trendek mentén kialakult, politikai és társadalmi törésvonalakat – ezek az események valódi kockázatait figyelembe véve szinte egész Európában fennálló problémákat rejtenek.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014 február 19. - biztonságpolitika.hu
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhet, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a másodikat olvashatja, amit Szenes Zoltán ny. vezérezredessel, volt vezérkari főnökkel készítettünk.

Ez történt a héten - 7. hét
2014 február 18. - BSZK
Február 11-én megérkezett a dél-spanyolországi Rota kikötőjébe a NATO európai rakétavédelmi rendszerének kiépítésében fontos szerepet játszó első amerikai romboló. A USS Donald Cook alapvetően tengeri biztonsági feladatokat lát majd el a következő időszakban, de a szövetség bármikor felhasználhatja saját műveleteihez is.

Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
2014 február 17. - Szabó Albert
E cikk szerzőjének 2011 augusztusában, a zavargások idején Londonban, Tottenham városrészben lehetősége nyílt testközelből megtapasztalni a felhalmozódott társadalmi gyűlölet kirobbanását és következményeinek eszkalálódását, amely kísértetiesen hasonlított az akkori sajtóban megjelenő 2011-es tunéziai diáklázadásokhoz vagy más líbiai tüntetésekhez és zavargásokhoz, amelyek akkor már jelezték az Arab tavasz kezdetét. Azonban a média nem sokkal később már nem az arab tüntetésektől volt hangos, hanem a békésnek és stabilnak mondott nyugati világ Londonjától.

EU Figyelő - 2014. február
2014 február 13. - Hegedűs Márton, Bartha Ádám, Csuzda Norbert, Etl Alex
Az Európai Bizottság 165 millió euroval támogatja a konfliktus sújtotta Szíriát, illetve 45 millió eurot biztosít a szomszédsági politikában résztvevő déli partnerállamoknak (Jordánia, Líbia, Tunézia). Szíria kapcsán Catherine Ashton elmondta, hogy a helyzetet csak politikai megoldással lehet előremozdítani. Január 21-én ünnepélyes keretek között kezdődhettek meg a szerb EU-csatlakozási tárgyalások. A 2012 júniusában indított EUAVSEC (Dél-Szudán) misszió végéhez érkezett január 17-én. A repülésbiztonságot javító missziónak köszönhetően mintegy 350 fős biztonsági személyzetet képeztek ki, illetve több repülésbiztonsági szervezet felállítása is megvalósult. Afganisztánban is eredményes a kiképzés. Az EUPOL Afganisztán missziója keretében 200 körzetparancsnokot képeztek ki eredményesen. Minderről és az EU további januári eseményeiről bővebben a februári EU Figyelőben.

Ez történt a héten - 6. hét
2014 február 12. - BSZK
Egy indiai MiG-29-es vadászgép pénteken sikeresen földet ért a Vikramaditijára, jelezvén, hogy az indiai repülőgép-hordozón megkezdődtek a műveletek. A Vikramaditiját - korábbi nevén Admiral Gorskov - november 16-án adták át az indiai haditengerészetnek az orosz Szevmas hajógyárban, majd január elején érkezett meg az indiai haditengerészeti bázisra, Kanwarba.

NATO Hírfigyelő - 2014. január
2014 február 09. - Csuzda Norbert
Az év első hónapja leginkább a NATO partnerkapcsolatainak ápolásáról és elmélyítéséről szólt, amit idén több fontos évforduló is fémjelezni fog: 3 tagállam – Magyarország, Csehország és Lengyelország – csatlakozásának 15., 7 tagállam – Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bulgária és a balti államok – csatlakozásának 10., valamint a Partnerség a Békéért Program meghirdetésének 20. évfordulója. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár több partnerországot is meglátogatott, amelyek során az együttműködések további mélyítésére, valamint a szeptemberben rendezendő walesi csúcstalálkozó előkészületeire is kitértek. Mindezek mellett a főtitkár bemutatta 2013-as évértékelő jelentését és a vezérkari főnökök találkozójára is sor került.

A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
2014 február 05. - Mukics Gergely
2014. január 27-én immár harmadik alkalommal jelent meg a NATO főtitkárának, Anders Fogh Rasmussennek évértékelő jelentése az észak-atlanti Szövetség elmúlt évben elért eredményeiről. A – tulajdonképpen kommunikációs funkciójú – dokumentum célja, hogy könnyen áttekinthető, rendszerezett formában mutassa be 2013 legfontosabb eseményeit, eredményeit, egyúttal pedig felhívja a figyelmet a Szövetség előtt álló kihívásokra. A jelentés a folyamatban lévő missziókkal, a partnerkapcsolatokkal, a gazdasági válság hatásaival és a képességfejlesztés kérdéseivel, valamint a NATO transzformációjával kapcsolatos fejleményeket tárgyalja. Bár a jelentésben foglaltakat mélyebben is lehet árnyalni és kritikai észrevételekkel kiegészíteni, jelenleg bemutatására szorítkozunk.

Ez történt a héten - 5. hét
2014 február 05. - BSZK
Banglades 24 darab orosz Jak-130-as könnyű vadászgépet rendelt 800 millió dollár értékben a 2013-as év utolsó negyedében. A Roszoboronexport orosz állami exportőr elmondta, hogy az egyezségben meghatározottak a Moszkva által biztosított kölcsönből kerülnek finanszírozásra.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem