biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2014 március - 13 Cikk


Ez történt a héten - 12. hét
2014 március 26. - BSZK
Egy kivételével az összes brit csapat kivonult az afganisztáni műveleti területről, csupán egy előőrs marad Helmand tartományban a 13 éve fennálló misszióban. Helmandban a Camp Bastionon kívül egy bázis, a Sterga 2 marad meg, ahogy az Egyesült Királyság folyamatosan visszavonja harcoló csapatait az év végéig.

Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
2014 március 24. - Berzsenyi Dániel
A NATO szervezetén belül 2010-ben hoztak létre egy új divíziót, amelynek feladata a nem hagyományos biztonsági kihívásokkal kapcsolatos szövetségi feladatok ellátása lett. A részleghez olyan, a biztonság hagyományos katonai dimenziójához nem sorolható kihívások tartoznak, mint például az energiabiztonság vagy a terrorizmus. A számos terület közül azonban nemzeti és szövetségi szinten egyaránt kiemelt figyelmet kap a kiberbiztonság. A szervezeti egység – angolul Emerging Security Challenges Division – működési területén túlmenő különlegességét az adja, hogy kialakításában és működésében jelentős szerepet vállalt Iklódy Gábor diplomata, aki az elmúlt három év során a NATO főtitkárának helyetteseként vezette a divíziót. Interjúnkban kitérünk a részleg létrehozását motiváló tényezőkre, a szervezet napi működésére és döntéshozatali sajátosságokra, valamint a NATO-n belüli politikai vitákra, de szó lesz a nem hagyományos kihívásokhoz kapcsolódó szövetségi szerepvállalás eltérő mértékéről is. A kiberbiztonság tekintetében válaszokat kapunk az amerikai lehallgatási botrány lehetséges következményeivel, a NATO bizalomépítő tevékenységével, valamint a jogi háttér rendezetlenségével kapcsolatban egyaránt, és az is kiderül, hogy a NATO nyújt-e védelmet a tagállamok számára, egy esetleges kibertámadás esetén.

Ez történt a héten - 11. hét
2014 március 19. - BSZK
A Török Közbeszerzési hivatal bejelentette, hogy az állami tulajdonban lévő Roketsan vállalat sikeresen tesztelte a fejlesztés alatt álló nagy hatótávolságú páncéltörő rakétarendszerét. A MIZRAK-U elnevezésű páncéltörő rakéta első sikeres lőtesztjét egy Cobra AH-1S típusú harci helikopterről hajtották végre.

Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
2014 március 17. - Kolarovszki Zoltán
Az alábbi tanulmány az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) kialakulását, felépítését, szervezetei elemeit, feladatrendszerét és eddig elért eredményeit kívánja bemutatni.

15 éve a NATO-ban - Országos középiskolai döntő
2014 március 14. - biztonságpolitika.hu
Magyarország 15 éve jelentős lépést tett az euro-atlanti integráció felé, mikor 1999-ben csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amelynek azóta elkötelezett és aktív tagja. E jeles alkalomra emlékezve rendezett vetélkedőt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, az Antall József Tudásközpont, a Magyar Atlanti Tanács és a Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata 15 éve a NATO-ban címmel. A vetélkedő február 24-én megrendezett első online fordulójából, amelyben 51 csapat vett részt az ország számos középiskolájából és felsőoktatási intézményéből, a 6-6 legjobb csapat jutott tovább kiemelkedő eredménnyel. Az online fordulóból továbbjutott legjobb hat középiskolai csapat március 12-én a Pákozdi Katonai Emlékparkban mérhette össze tudását a végső győzelemért.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014 március 13. - biztonságpolitika.hu
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhet, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a negyediket olvashatja, amit Martonyi János külügyminiszterrel készítettünk.

Ez történt a héten - 10. hét
2014 március 12. - BSZK
Az ENSZ békefenntartó erőket ajánlott fel a Közép-afrikai Köztársaságba. Hétfőn mintegy 10.000 katonából és 2.000 rendőrből álló misszió létrehozására tett javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ban Ki-Mun. Az országban már működik egy 2.000 fős francia és egy 6.000 fős afrikai katonákból álló misszió; az EU 1.000 fővel csatlakozik a műveletekhez.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014 március 11. - biztonságpolitika.hu
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhet, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a harmadikat olvashatja, amit Hende Csaba honvédelmi miniszterrel készítettünk.

NATO Hírfigyelő - 2014. február
2014 március 10. - Szijj Dóra
A hónap első fele elsősorban a partnerkapcsolatok és a műveletek terén volt mozgalmas: Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár találkozott Albánia, Görögország, Grúzia, Katar, Macedónia, Magyarország és Moldova képviselőivel, majd aggodalmát fejezte ki az afgán biztonsági helyzet romlása iránt, a Szövetség rakétavédelmi rendszere pedig tovább bővült a spanyolországi Rota kikötőjébe érkezett amerikai rombolók révén. A hónap második felében az Ukrajnában kialakult válság kapta a legtöbb figyelmet a Szövetség részéról, amelynek alakulása igen komoly kihívás elé állította a NATO képviselőit.

EU Figyelő - 2014. március
2014 március 10. - Bartha Ádám, Csuzda Norbert, Etl Alex, Hegedüs Márton
2014 februárja leginkább az ukrán válságtól és az orosz beavatkozástól volt hangos és talán nem meglepetés, hogy összefoglalónk első részében mi is ezzel foglalkoztunk. Mindeközben azonban nem feledkeztünk meg azokról az eseményekről sem, amelyek kissé háttérbe szorultak az utóbbi hetekben. A Közép Afrikai Köztársaságban uniós katonai művelet indult, Massimo Minigardi dandártábornok lett az EUTM Somalia új parancsnoka, Štefan Füle Grúzia miniszterelnökével és Törökország külügyminiszterével találkozott.

A NATO védelmi minisztereinek február 26-27-i találkozója
2014 március 07. - Budai Ádám
A védelmi miniszterek február 26-27-i találkozója az eszkalálódó ukrán válság árnyékában telt, amely így központi témaként szerepelt az ülésen. Annak ellenére, hogy a sajtó számára zárt ülésekről ennek kapcsán nem sok információ szivárgott ki, a NATO egykori és jelenlegi tisztségviselői közül sokan megszólaltak az események kapcsán, mint James Stavridis nyá. admirális, a Szövetséges Erők Főparancsnoka, aki számba vette az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének az ukrán válságra adott lehetséges válaszlépéseit katonai szemszögből. Mindezek mellett a miniszterek megvitatták a képességfejlesztési programok aktuális állását, majd egyetértettek abban, hogy folytatni kell azon kulcsképességek fejlesztését, amelyek elengedhetetlenek a jövő kihívásainak való megfeleléshez. Az afganisztáni művelet megtárgyalásakor aggodalmuknak adtak hangot az Operation Resolute Support művelet jövőjével kapcsolatban, amely az amerikai-afgán bilaterális megállapodás aláírásától függ.

Ez történt a héten - 9. hét
2014 március 04. - BSZK
Február 24-én és 25-én Jeruzsálemben megrendezésre került a Németország és Izrael között 2008 óta hagyománnyá vált kormányközi konzultációk ötödik felvonása. A megbeszélésen a két kormány minisztereinek döntő hányada képviseltette magát; a delegációkat a német oldalon Angela Merkel német szövetségi kancellár, az izraeli oldalon Benjamin Netanjáhú izraeli miniszterelnök vezette.

A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
2014 március 04. - Vizinger Diána
A 21. század első évtizedében az energetikai kérdések alapvetően határozzák meg a nagyhatalmak egymáshoz fűződő viszonyrendszerét, hiszen a két olajválság a 1970-es években ráébresztette a Nyugatot, hogy gazdasága mennyire függ a kőolajtól és a földgáztól. Ezért minden nagyobb változás ezen a területen komoly politikai kihatásokkal bír, melyek vizsgálata biztonsági szempontból elengedhetetlen.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem