biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2014 április - 12 Cikk


Ez történt a héten - 17. hét
2014 április 29. - BSZK
Háromnapos latin-amerikai látogatáson vett részt Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, hogy megerősítse az USA elkötelezettségét a régió iránt. A Mexikóba és Guatemalába szervezett utazás során a miniszter Mexikóvárosban részt vett az észak-amerikai védelmi miniszterek találkozóján, ahol kanadai és mexikói kollégájával tanácskozott a régió biztonságáról.

Ez történt a héten - 16. hét
2014 április 23. - BSZK
Anders Fogh Rasmussen Csehországba látogatott az ország 15 éves NATO csatlakozási évfordulója alkalmából. A Főtitkár, a látogatás során a kollektív védelemről, a védelmi beruházásokról és az ukrajnai krízisről egyeztetett a cseh kormánnyal és Milos Zeman elnökkel. A delegációk találkozását követő sajtótájékoztatón Rasmussen elmondta, hogy a cseh haderő értékes hozzájárulást nyújtott az afganisztáni és a koszovói missziókhoz, valamint azt, hogy teljes mértékben be van vonva a Smart Defence koncepciójában végrehajtott közös katonai fejlesztésekbe.

A Krím-félsziget orosz annektálásának hatásai a NATO-ra, avagy válaszúton a Szövetség?
2014 április 21. - Pető Gergő
A Krím-félsziget orosz annektálása zömében két nagy csoportra osztotta a NATO-tagállamok politikusait, elemzőit és katonai szakértőit arra a kérdésre választ keresve, hogy mi lenne az adekvát reakció a Szövetség részéről Oroszország irányába. Egyik – leginkább Közép-Európában és a balti államokban jellemző – vélekedés szerint az orosz agresszióra a NATO-nak keményen kell reagálnia, mert az agresszor az engedményektől csak még agresszívabbá válik. A másik oldal véleménye szerint az oroszokkal való globális kooperáció, ha elvonatkoztatunk Ukrajnától és a nagyobb képet nézzük, fontosabb, mint a jelenlegi vetélkedés a Krím-félszigetért. Álláspontjuk szerint meg kell érteni az orosz felet, mert Moszkvának legális biztonsági érvei is vannak, így közösen kell kidolgozni egy megoldást a jelenlegi krízisre.

Ez történt a héten - 15. hét
2014 április 16. - BSZK
Törökország végül mégis átveszi az első Airbus Konzorcium által gyártott A400M Atlas típusú taktikai szállító repülőgépet, ezzel véget vetve a hónapok óta tartó vitának, ami a gép műszaki előírásoknak való megfeleléséről folyt. A közbeszerzésekért felelős hatóság tisztviselőjének nyilatkozata szerint az A400M átvételét hivatalosan április 4-én hagyták jóvá.

EU Figyelő - 2014. április
2014 április 11. - Csuzda Norbert, Hegedűs Márton, Bartha Ádám, Etl Alex
Újabb hírösszefoglalóval jelentkezik EU IPSO rovatunk. Ebben a hónapban ismételten az ukrajnai válsághelyzet keltette a legnagyobb hullámokat az Unió háza táján. Mindemellett foglalkozunk még Barack Obama elnök brüsszeli látogatásával és beszámolunk a Tunéziával megkötött Mobilitási Partnerségről, de természetesen nem hagyjuk figyelmen kívül az aktuális műveleti híreket sem.

NATO Hírfigyelő - 2014. március
2014 április 10. - Vajkai Edina
Március folyamán számos egyeztetés és találkozó zajlott a NATO partnerkapcsolatainak égisze alatt, melyek között kiemelkedett a moldáv küldöttság brüsszeli látogatása, a Bosznia-Hercegovinával folytatott magas rangú találkozó, a főtitkár washingtoni látogatása, valamint a montenegrói miniszterelnökkel folytatott megbeszélése és a főtitkár-helyettes kolumbiai látogatása. Március elején a NATO Operation Ocean Shield műveletének keretében az Alvaro De Bazan légvédelmi fregatt gyakorlaton vett részt, melynek keretében a francia légierő Djibutiban állomásozó vadászgépeivel tesztelték a fregatt felderítő képességeit. Március 28-án nyilvánosságra került a NATO következő főtitkárának személye is, aki nem más, mint Norvégia korábbi miniszterelnöke, Jens Stoltenberg.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014 április 09. - biztonságpolitika.hu
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhet, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most az ötödiket olvashatja, amit Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkárral készítettünk.

Ez történt a héten - 14. hét
2014 április 09. - BSZK
Andrej Kiska diadalmaskodott a szlovákiai elnöki választások második fordulóján, március 29-én. Kiska kényelmes többséggel, a szavazatok 59,4 %-át megszerezve utasította maga mögé Robert Ficót, aki korábban még azt nyilatkozta, hogy a voksolás a SMER-ről (Fico pártjáról) szól.

15 éve a NATO-ban - Országos egyetemi és főiskolai döntő
2014 április 08. - Budai Ádám
Magyarország 15 éve jelentős lépést tett az euro-atlanti integráció felé, mikor 1999-ben csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amelynek azóta elkötelezett és aktív tagja. E jeles alkalomra emlékezve rendezett vetélkedőt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Pákozdi Katonai Emlékpark, az Antall József Tudásközpont, a Magyar Atlanti Tanács és a Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának szakmai támogatásával 15 éve a NATO-ban címmel. A vetélkedő február 24-én megrendezett első online fordulójából, amelyben 51 csapat vett részt az ország számos középiskolájából és felsőoktatási intézményéből, a 6-6 legjobb csapat jutott tovább kiemelkedő eredménnyel. Az első fordulóból továbbjutott legjobb hat egyetemi csapat a Budapesti Corvinus Egyetemen mérte össze tudását a végső győzelemért április 4-én, a NATO megalapításának 65. évfordulóján.

A NATO külügyminisztereinek április 1-2-i találkozója
2014 április 06. - Pető Gergő
A Krím-félsziget annektálása, majd a Donyec-medencében egyre kaotikusabbá váló események eredményeképpen az április elsején és másodikán megrendezésre került NATO külügyminiszteri találkozó homlokterében az orosz agresszió állt. A találkozón a megjelent politikusok és szakértők megvitatták a NATO részéről a kialakult helyzetre adandó lehetséges válaszokat, majd közös állásfoglalást adtak ki. Megünnepelték a Szövetség bővítésének évfordulóit, továbbá megvitatták az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezés és az afganisztáni művelet jelenlegi állását is.

Euro-szkepticizmus és a legfontosabb pártok az európai választásokon
2014 április 02. - Hegedüs Márton
EU IPSO rovatunk újabb cikkének apropóját a közelgő európai parlamenti választások adták. A María Manuela Sánchez Gómez „Euroscepticism and mainstream parties in the european elections” című elemzésén alapuló összefoglalónk célja, hogy bemutassa az euro-szkeptikus pártok várható esélyeit a 2014-ben felálló új Parlamenten belül.

Ez történt a héten - 13. hét
2014 április 01. - BSZK
Törökország kész megtenni bármilyen szükséges intézkedést, beleértve a háború sújtotta Szíria határain átnyúló katonai műveleteket is, annak érdekében, hogy elhárítsák a nemzetbiztonságot veszélyeztető fenyegetéseket – figyelmeztetett Ahmet Davutoglu török külügyminiszter március 26-án.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem