biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2014 május - 11 Cikk


15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014 május 30. - biztonságpolitika.hu
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhet, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a hetediket olvashatja, amit Bali József, nyugállományú vezérőrnaggyal, volt védelempolitika szakállamtitkárral készítettünk

Ez történt a héten - 21. hét
2014 május 27. - BSZK
A volt amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright bírálta Oroszországot az „Ukrajna ellen bevetett gazdasági fegyverei" miatt. Az egykori amerikai külügyminiszter Lengyelországban járt az ABSL konferencián, mint díszvendég. Európa egyik legjelentősebb üzleti konferenciáját ötödik alkalommal rendezték meg, ezúttal Poznanban, a Kongersszusi Központban.

10 év az Európai Unióban - tanulságok és kihívások
2014 május 22. - Bokros Attila, Hegedűs Márton, Etl Alex
2014. május 15-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciát tartott Magyarország 10 éves európai uniós csatlakozásának alkalmából. A „10 éve az Európai Unióban – tanulságok és kihívások” címet viselő rendezvény három szakmai panel mentén elemezte Magyarország elmúlt 10 éves EU-tagságát. Vizsgálta egyrészt annak intézmény- és jogrendszerre gyakorolt hatását; másrészt a gazdasági integráció folyamatait; harmadrészt pedig Magyarország nemzetközi kapcsolatrendszerét. Az egyes panelekben a terület szakértői, oktatói és politikusok szólaltak fel.

Ez történt a héten - 20. hét
2014 május 19. - BSZK
Törökország kifejlesztette az első, saját gyártású pilóta nélküli repülőeszközeit (UAV – Unmanned Aerial Vehicle). A múlt év végén a török kormány a Tusas Aerospace Industries (TAI) vállalattal 10 Anka típusú UAV – és a hozzájuk tartozó földi irányító állomások – legyártására kötött szerződést. A szerződés értelmében az első sorozatot 2016 és 2018 között fogják leszállítani.

A katonai magánvállalatok szabályozása a nemzetközi jogban
2014 május 19. - Zsebe Zsolt
Az éppen aktuális nemzetközi események, legyenek azok bármilyen területen, mindig gyorsabbak, mint ahogy azt a nemzetközi jogrendszer követni és felügyelni tudná. A katonai magánvállalatok gyors elterjedése az előnyök mellett olyan vitás kérdéseket hozott a felszínre, amelyekre csak később született jogi szabályozás. Az egyes közvéleményt megrázó esetek derítettek fényt a jogi hiányosságokra.

Ez történt a héten - 19. hét
2014 május 13. - BSZK
Május 5-én a Medecins Sans Frontieres (MSF) felfüggesztette működését a Közép-Afrikai Köztársaságban jelentette be Stefano Argenziano, a segélyszervezet helyi missziójának vezetője. Az MSF a továbbiakban csak a sürgősségi ellátást fogja működtetni a polgárháború sújtotta országban.

NATO Hírfigyelő - 2014. április
2014 május 11. - Selján Péter
Áprilisban tovább éleződött az ukrán válság és vele párhuzamosan a NATO és Oroszország közti konfliktus is. Miközben számos tagállam az utóbbi hetekben ünnepelte NATO-tagságának évfordulóját, Oroszország heves kritikával illette az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét, többek között a kelet-közép-európai térségben való terjeszkedéséért is. A hónap egyik legfontosabb fejleményeként az ukrán válság megoldatlansága miatt a NATO felfüggesztette a gyakorlati együttműködést Oroszországgal, és több demonstratív katonai lépést is tett a Balti-térségben a kollektív védelmének megerősítése érdekében.

EU Figyelő - 2014. május
2014 május 11. - Bartha Ádám, Hegedűs Márton, Etl Alex
E havi hírösszefoglalónk a hónap egyik legkiemelkedőbb eseményeként hosszabban is bemutatja a Bizottsági elnökjelöltek vitájának külpolitikai aspektusait. Bővítéspolitikával foglalkozó fejezetünk leginkább a Prágában tartott Keleti Partnerségi csúcstalálkozó fejleményeire fókuszál, ezt követően a válságövezetek aktuális fejleményeire térünk rá, és tárgyaljuk többek között az Ukrajnába, Maliban, illetve a Közép-afrikai Köztársaságban zajló eseményeket is. Végül, de nem utolsó sorban az EU-Afrika csúcstalálkozó történtekről is beszámolunk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014 május 07. - biztonságpolitika.hu
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhet, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a hatodikat olvashatja, amit Magyarics Tamás dublini nagykövettel készítettünk.

Ez történt a héten - 18. hét
2014 május 05. - BSZK
Az Egyesült Államok Haditengerészete hétfőn bejelentette, hogy rekord összegű, 17,6 milliárd dolláros szerződés keretében tíz új Virginia-osztályú, Block IV-es típusú atomtengeralattjárót építtet. A fő kivitelezők a General Dynamics Electric Boat és a Huntington Ingalls Industries Newport News Shipbuilding vállalatok, amelyek közösen együttműködve egy öt éves periódusban évente két tengeralattjárót képesek legyártani.

A katonai magánvállalatok főbb típusai
2014 május 05. - Kovács Gergely
Egy korábbi cikkemben már beszámoltam a katonai magánvállalatok kialakulásának főbb tényezőiről. Ebben az írásban a vállalatok főbb típusait mutatom be. A katonai magánvállalatok olyan bejegyzett, profitorientált, civil kézben lévő vállalatok, melyek katonai jellegű szolgáltatásokat nyújtanak elsősorban államok és nemzetközi szervezetek számára, szerződéses alapon.

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem