biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2014 június - 7 Cikk


Ez történt a héten - 25. hét
2014 június 24. - BSZK
Oroszország palagáz ellenes csoportokat támogat Nyugaton, hogy fenntartsa az EU orosz gáztól való függőségét állítja Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár. „Találkoztam szövetségesekkel, akik bizonyítani tudják, hogy a kifinomult információs és dezinformációs műveleteik részeként, aktívan támogatják az úgynevezett nemkormányzati szervezeteket

A NATO Katonai Bizottságának májusi ülése és a Global Security Forum
2014 június 23. - Budai Ádám, Vajkai Edina
2014. május 21-22-én megtartotta ez évi második találkozóját a NATO Katonai Bizottsága (NATO Military Committee), ahol a 28 tagállam vezérkari főnökei - a partnerországok képviselőivel kiegészülve - a 2014 szeptemberében esedékes walesi csúcstalálkozóra történő felkészülés jegyében számos kulcsfontosságú és aktuális katonai kérdést vitattak meg. A sorrendben 171. alkalommal megrendezett találkozón a résztvevők megvitatták az Ukrajnában kialakult helyzet katonai vonatkozásait, az afganisztáni ISAF-művelet befejezésével kapcsolatos és az azt követő feladatokat, értékelték az Összekapcsolt Haderő Kezdeményezés (Connected Forces Initiative, CFI) eredményeit, valamint az oktatással, kiképzéssel és képességfejlesztéssel kapcsolatos programok jelenlegi helyzetét is.

EU Figyelő - 2014. június
2014 június 22. - Hegedüs Márton, Csuzda Norbert, Bartha Ádám, Etl Alex
E havi hírösszefoglalónk kiemelt témájaként az EU Katonai Bizottságának üléséről számolunk be részletesen, ezt követően pedig már jól megszokott rovatainkra térünk rá. Sok más szomszédságpolitikai esemény mellett beszámolunk Štefan Füle és Tomislav Nikolić – szerb miniszterelnök – találkozójáról, valamint részletesen foglalkozunk az Ukrajnával és Szíriával kapcsolatos eseményekkel és a Dzsibuti városában történt öngyilkos merénylettel is. Végezetül bemutatjuk az EDA és az EUFOR Althea között létrejött megállapodást és a legújabb műveleti fejleményeket.

Ez történt a héten - 24. hét
2014 június 18. - BSZK
Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma csütörtökön jelentős méretű haderőcsökkentést jelentett be. A döntés a 2010-es Stratégiai Védelmi és Biztonsági Felülvizsgálat (SDSR) keretében megjelölt célok elérését szolgálja és a létszámcsökkentések negyedik, egyben utolsó ütemét jelenti.

NATO Hírfigyelő - 2014. május
2014 június 11. - Nagy Dóra
A NATO számára a május hónap is az Ukrajnában zajló események árnyékában, ugyanakkor a konfliktus de-eszkalációjának reményében telt. Az Észak-atlanti Tanács áprilisi döntésének megfelelően Észtországban sor került a Szövetség kollektív védelmi képességét demonstráló „Steadfast Javelin 1”, valamint a vezetési rendszereket tesztelő „Unified Vision 2014” gyakorlatra. Anders Fogh Rasmussen főtitkár több európai szövetségessel folytatott kétoldalú megbeszélést a témában, illetve részt vett Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán, a GLOBSEC-en. Emellett a nyugat-balkáni és ázsiai partnerállamokkal való kapcsolatok erősítése és a walesi csúcsra való felkészülés is szerepelt a NATO májusi napirendjén. A Katonai Bizottság ülésén – melynek fő témája a szeptemberi walesi NATO-csúcs előkészítése és az ISAF-művelet közelgő lezárása volt – szintén kiemelt figyelmet kapott az ukrán kérdés.

Ez történt a héten - 23.hét
2014 június 10. - BSZK
A közgyűlésen emellett olyan regionális ügyekkel is foglalkoztak, mint a demokrácia és az emberi jogok védelme, a szervezetbűnözés elleni fellépés, szegénység elleni küzdelem, de különös figyelmet kapott a venezuelai helyzet, a befagyott tárgyalások ügyének vizsgálata és megvitatása Nicolás Maduro kormánya és a demokratikus ellenzék között.

Ez történt a héten - 22. hét
2014 június 03. - BSZK
A lengyel kormány a külügyminiszterét – Radoslaw Sikorskit - jelölte a leköszönő, brit Catherine Ashton helyére, az Európai Uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztra. „Nyíltan megmondom – Lengyelország olyan jelentős befolyásra tett szert az európai külpolitikában, hogy az úgynevezett főképviselői pozícióra is szemet vetettünk” – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem